Σύγκρουση κυβέρνησης και ιδιοκτητών ακινήτων εξαιτίας της επέκτασης του μέτρου για «κούρεμα» ενοικίων

Κοινοποίηση:
spitia-katoikies-50000

Διά νόμου επεκτείνει το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο για τις επαγγελματικές έδρες 800.000 επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, αλλά και για τα σπίτια δύο εκατομμυρίων εργαζομένων τους η τροπολογία του Χρήστου Σταϊκούρα. Με αυτή τη διάταξη επεκτείνεται στις οικονομικά πληγείσες επιχειρήσεις το μέτρο που ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή.

Κάπως έτσι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση εργαζομένων που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται μερική καταβολή στη σύμβαση μίσθωσης κύριας κατοικίας όχι μόνο οι απασχολούμενοι σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, αλλά και οι εργαζόμενοι των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας λόγω του γεγονότος ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί.

Για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επωμίζονται την προσωρινή και έκτακτη μείωση του μισθώματος, στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των βαρών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για τέσσερις μήνες ή, σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των παραπάνω υποχρεώσεων. Προς το παρόν δεν προσφέρεται άλλου είδους αποζημίωση, αν και σχετικές προτάσεις και αιτήματα αξιολογούνται ήδη αρμοδίως.

Ωστόσο ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανάφερε πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν παράταση στις πληρωμές φόρων, ενώ, στον βαθμό που επεκταθούν οι μειώσεις, με βάση και τα όσα έχει πει και ο αρμόδιος υπουργός για παράταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων και τον επόμενο μήνα, θα πρέπει να υπάρξουν και μέτρα για τους ιδιοκτήτες που θα χάσουν το 40% από το ενοίκιο του ακινήτου που νοικιάζουν.
Με άλλη διάταξη νόμου ή με ΠΝΠ τις επόμενες μέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να προβλεφθεί ανάλογη έκπτωση και στα ενοίκια των φοιτητών, μαζί ενδεχομένως και με τις περικοπές που θα επιβληθούν στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων για υπηρεσίες που τελικώς δεν προσφέρθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Στην πλατφόρμα «Εργάνη», προκειμένου να συμπεριληφθούν στις πληγείσες επιχειρήσεις, ήδη έχουν μπει πάνω από 500.000 επιχειρήσεις με εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων περίπου 800.000. Από αυτούς τους εργαζόμενους οι 308.000 είναι δικαιούχοι και του επιδόματος των 800 ευρώ.

Η διαδικασία
1. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να υπάρξει μείωση του μισθώματος της επαγγελματικής στέγης λόγω κορωνοϊού έχει ως εξής:
O επιχειρηματίας – εργοδότης παραδίδει στον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή του αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει καταθέσει στην «Εργάνη» μέχρι 10.4.2020 και στην οποία αναφέρεται πως έχει διακοπεί η κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής του επειδή υπάγεται σε κάποιον από τους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) από αυτούς που το κράτος έχει διατάξει τη διακοπή λειτουργίας τους ή συμπεριλαμβάνεται στους κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση και δικαιούνται έκπτωση ενοικίου.
2. Για τη μείωση του μισθώματος της πρώτης κατοικίας ακολουθείται η εξής διαδικασία:

O επιχειρηματίας – εργοδότης παρέχει σε κάθε εργαζόμενό του, του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του, αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει καταθέσει στην «Εργάνη» και στην οποία αναφέρει ότι έχει διακοπεί η κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής του ή συμπεριλαμβάνεται στους κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση και δικαιούνται στήριξης και ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του συγκεκριμένου εργαζόμενου.

Ο εργαζόμενος αυτός θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης για την εγγραφή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr τόσο για την είσπραξη των 800 ευρώ, όσο και για να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή της πρώτης κατοικίας του πως δικαιούται μείωση του μισθώματος των μηνών Μαρτίου και Απριλίου κατά 40%.

Οι ιδιοκτήτες
Από την άλλη πλευρά «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που συνιστά πρόκληση και εμπαιγμό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων» χαρακτηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ την κυβερνητική απόφαση για επέκταση της μείωσης ενοικίου κατά 40% σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις που βάσει ΚΑΔ εντάσσονται στο πλαίσιο προστασίας, όπως και στους εργαζομένους τους που είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) μεταξύ αλλων αναφέρει:
«Είναι ηθικά ανεπίτρεπτο η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις να υφαρπάζεται από τις τσέπες των ιδιοκτητών. Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει – και καλώς κάνει – μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης για τους πληττόμενους κλάδους με μία και μοναδική εξαίρεση: τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι όχι μόνο δεν ελαφρύνονται, ιδιαίτερα οι συνεπείς από αυτούς, αλλά επιβαρύνονται με υποχρεωτική μείωση των εισοδημάτων τους. Λες και οι ιδιοκτήτες ζουν σε έναν άλλο κόσμο, που δεν υφίσταται συνέπειες από τον κορωνοϊό.
Αναρωτιόμαστε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν επαγγελματία που χάνει το 40% του τζίρου του με κρατική εντολή και εντάσσεται (καλώς) στα μέτρα στήριξης και έναν ιδιοκτήτη ακινήτου που ζει από το ενοίκιο που εισπράττει και χάνει επίσης το 40 % των εσόδων του αλλά η κυβέρνηση τον έχει πραγματικά ξεχασμένο. Υποθέταμε (ίσως άδικα) ότι έχει παρέλθει η εποχή της απηνούς καταδίωξης και “πάταξης” της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.
Όσο για την αναφορά ότι για τους ιδιοκτήτες αναστέλλονται επί τετράμηνο οι φορολογικές υποχρεώσεις, επαναλαμβάνουμε προς το υπουργείο Οικονομικών αυτό που ασφαλώς γνωρίζει αλλά παριστάνει πως αγνοεί: ότι δηλαδή οι φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, μετά την εκκαθάριση εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει με μεγάλη λύπη ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν μας αξίζει. Η πρόταση την οποία ελπίζουμε να υιοθετήσει έστω και σήμερα η κυβέρνηση είναι η μείωση και του ΕΝΦΙΑ κατά 25% για όλους τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που θα κατορθώσουν να είναι εφέτος συνεπείς στην πληρωμή του».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: