Κάποιες «σύγχρονες» εφευρέσεις εμφανίστηκαν στην πραγματικότητα αιώνες ή ακόμη και χιλιετίες πριν.
Παρακάτω θα δείτε 12 πράγματα που είχαν προκύψει πολύ νωρίτερα από ό, τι αρχικά πιστεύαμε.
1. Προσθετική και πλαστική χειρουργική, 3000 π.Χ.
Οι πρώτες προσπάθειες για τη διόρθωση των ελαττωμάτων στην εξωτερική εμφάνιση, χρονολογούνται από τα αρχαία χρόνια και δεν ήταν επιτυχείς. Ένα παράδειγμα είναι ένα αιγυπτιακό προσθετικό δάκτυλο που δεν ήταν μόνο αντιαισθητικό, αλλά και αναποτελεσματικό. Ένα άλλο παράδειγμα είναι από την αρχαία Ινδία: από το 800 π.Χ., μπορούσαν να διορθώσουν το σχήμα της μύτης, χρησιμοποιώντας το δέρμα από το μέτωπο ή τα μάγουλα.
2. Αποχετευτικό σύστημα, 2600 π.Χ.
Οι πρώτες εγκαταστάσεις αποχέτευσης ανήκαν στον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού: στο Μοχέντζο-ντάρο υπήρχαν δημόσιες τουαλέτες και ένα αποχετευτικό σύστημα. Τα λύματα ήταν επίσης γνωστά στην Αρχαία Βαβυλώνα, σε μερικές κινεζικές πόλεις και στη Ρώμη, όπου εκπροσωπήθηκαν από ένα κολοσσιαίο μηχανικό έργο που ονομάζεται Cloaca Maxima (“Μεγαλύτερο αποχετευτικό δίκτυο”) που επιβιώνει μέχρι σήμερα.
3. Μπαταρία, 2500 π.Χ.
Η μπαταρία της Βαγδάτης είναι ένα κεραμικό δοχείο που περιέχει ένα χάλκινο σωλήνα με μια σιδερένια ράβδο στο εσωτερικό. Τα αντίγραφα αυτής της μπαταρίας είναι πράγματι ικανά να δημιουργήσουν κάποια τάση. Ίσως οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι γνώριζαν τη μέθοδο γαλβανισμού για την οποία χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα δοχεία, αν και οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι χρησίμευαν μόνο για την αποθήκευση των κυλίνδρων.
4. Εμπρηστικό όπλο, 420 π.Χ.
Το πρωτότυπο αυτού του εντυπωσιακού όπλου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη μάχη του Δελίου. To υγρό πυρ, ή “ελληνικό πυρ”, ήταν ένας χάλκινος σωλήνας που χρησιμοποιούταν για να προβάλει ένα υγρό εύφλεκτο μείγμα. Ο πεπιεσμένος αέρας ή οι μεγάλοι φυσητήρες χρησίμευσαν ως δύναμη πλευστότητας.
5. Ξυπνητήρι, 400 π.Χ.
Ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας χρησιμοποίησε ένα ρολόι νερού που μπορούσε να εκπέμψει ένα ηχητικό σήμα για να του υπενθυμίσει ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει τις διαλέξεις του. Οι συναγερμοί που λειτουργούν υπό το νερό αναπτύχθηκαν περαιτέρω στην Αρχαία Ρώμη και τη Μέση Ανατολή. Τα μηχανικά ρολόγια που χτυπούσαν σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα τον 8ο μ.Χ. αιώνα και έκαναν την εμφάνιση τους στην Ευρώπη από τον 14ο αιώνα.
6. Ρομπότ, 323 π.Χ.
Τα πρωτότυπα των σύγχρονων ρομπότ ήταν γυναικείες μορφές τοποθετημένες στον φάρο της νήσου Φάρος. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, γύριζαν και χτυπούσαν τα κουδούνια. Τη νύχτα, έκαναν δυνατούς ήχους τρομπέτας, προειδοποιώντας τους ναυτικούς ότι πλησιάζουν στην ακτή. Πολύ αργότερα, τον 17ο και 18ο αιώνα, οι μηχανές που ονομάζονται automatons κέρδισαν δημοτικότητα στη Δυτική Ευρώπη. Ήταν μηχανισμοί ρολογιού που δημιουργήθηκαν για να μοιάζουν με ανθρώπους ή ζώα και ήταν σε θέση να εκτελούν διάφορες ενέργειες.
7. Αυτόματες πόρτες, 1ος αιώνας μ.Χ.
Οι αυτόματες πόρτες των ναών ήταν ήδη γνωστές στην Αρχαία Ελλάδα. Τότε δούλευαν με την βοήθεια της αιολόσφαιρας του Ήρωνα, το παλαιότερο πρωτότυπο ατμομηχανής. Μια φωτιά χτιζόταν στο βωμό, κάτω από την οποία ήταν κρυμμένες οι σωλήνες με νερό. Ο ατμός ενεργοποιούσε ένα σύστημα που συνδεόταν με τις πόρτες. Αυτό δημιούργησε μια ψευδαίσθηση μαγείας, η οποία ήταν μόνο προς όφελος των ιερέων.
8. Μηχάνημα αυτόματης πώλησης, 1ος αι. μ.Χ.
Στις μέρες μας, τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης μπορούν να πουλήσουν οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, από παιχνίδια μέχρι μια φρεσκοψημένη πίτσα. Πίσω στις ημέρες του Ήρωα της Αλεξάνδρειας, μπορούσες να αγοράσεις μόνο ιερό νερό για το πλύσιμο των χεριών σου από τους ναούς. Αφού έβαζες ένα κέρμα στη συσκευή, αυτό θα έθετε σε κίνηση έναν μηχανισμό που έδινε νερό στον πελάτη.
9. Οδομετρητής, 1ος αιώνας μ.Χ.
Ένα όργανο μέτρησης της απόστασης που διανύθηκε από ένα όχημα ή αλλιώς οδομετρητής, πιθανώς εφευρέθηκε από τον Αρχιμήδη της Συρακούσας. Ο πρώτος οδομετρητής έμοιαζε με ένα σύνολο μικρών τροχών με αριθμούς, που έδειχναν το μήκος της απόστασης που διανύθηκε, καθώς το όχημα βρισκόταν σε κίνηση. Ανεξάρτητα από τον Αρχιμήδη, μια παρόμοια συσκευή επινοήθηκε από τον κινέζο φιλόσοφο και μελετητή Ζανγκ Χενγκ.
10. Σεισμοσκόπιο, 132 μ.Χ.
Μια άλλη εφεύρεση του Ζανγκ Χενγκ είναι ένα σεισμοσκόπιο που θα μπορούσε να αντιδράσει σε έναν επερχόμενο σεισμό. Ήταν μια μάλλον ιδιόμορφη, αλλά ακριβής κατασκευή: μια χάλκινη σφαίρα προβάλλεται από έναν από τους 8 σωλήνες που είχαν σχήμα δράκων και έπεφτε στο στόμιο ενός αντίστοιχου μεταλλικού βαγονιού που βρισκόταν κάτω από αυτά, υποδεικνύοντας την κατεύθυνση από την οποία έρχονταν οι δονήσεις.
11. Υπολογιστής, 100 π.Χ.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται “αρχαίος υπολογιστής” επειδή η συσκευή αυτή μπορούσε να παρακολουθήσει την κίνηση των ουράνιων σωμάτων και να προβλέψει τις ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για τον υπολογισμό της ημερομηνίας έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το αντικείμενο που κρατάει το κορίτσι σε αυτή την αρχαία ελληνική κηδεία, μοιάζει με έναν μοντέρνο φορητό υπολογιστή, ο οποίος δίνει το έναυσμα σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Φυσικά, δεν υπήρχαν φορητοί υπολογιστές το 100 π.Χ., και αυτό το αντικείμενο είναι προφανώς απλά ένα κιβώτιο κοσμημάτων ή ένα δισκίο κεριού.
12. Γυαλιά ηλίου, 10ος αιώνας
Πιστεύεται ότι το αντικείμενο αυτό επινοήθηκε από τους Ινουίτ, που έπρεπε να προστατεύουν τα μάτια τους από την “θολούρα του χιονιού”. Τα γυαλιά τους δεν είχαν πραγματικό γυαλί: ήταν κοκκάλινοι σκελετοί γυαλιών με σκαλισμένες σχισμές. Τα πρώτα γυαλιά ηλίου με γυαλί (καπνιστό χαλαζία, στην πραγματικότητα) εμφανίστηκαν αργότερα, στην Κίνα του 12ου αιώνα. Χρησιμοποιούνταν για να κρύβουν την έκφραση του προσώπου του χρήστη και όχι ως προστασία από το φως του ήλιου.