Τη σύσταση ενός κοινού, ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 500 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες και προμήθειες όπλων, εξετάζουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει των προειδοποιήσεων του Ντόναλντ Τραμπ με την επάνοδό του στον Λευκό Οίκο, να αποσύρει τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχουν οι ΗΠΑ στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ,που δεν καλύπτουν το ελάχιστο ποσό δαπανών τις οποίες προβλέπει η στρατιωτική συμμαχία.
Οι χώρες μέλη σχεδιάζουν την σύσταση του ταμείου από την αξιοποίηση των αγορών ομολόγων, ενώ διευρευνούν για τη χρηματοδότηση της άμυνάς τους, πιο ριζοσπαστικές λύσεις όπως η κοινή έκδοση χρέους, επιλογή που έχει αποκλειστεί στο παρελθόν από τους «σκληρούς» του μπλοκ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Ωστόσο, σήμερα, όπως αναφέρουν οι FT, ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής άμυνας, ο οποίος θα εκδίδει ομόλογα με εγγυήσεις από τις συμμετέχουσες χώρες και όχι από την ίδια την ΕΕ.
Το συγκεκριμένο μοντέλο χρηματοδότησης, το οποίο θα επιτρέπει τη συμμετοχή και κρατών εκτός του μπλοκ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία, κερδίζει έδαφος μεταξύ μιας ομάδας βασικών κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με έξι πηγές που επικαλούνται οι FT.
Παρότι, το ακριβές ύψος των κεφαλαίων του Ταμείου δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις σημειώνουν ότι θα πρέπει να ξεπεράσει τα 500 δισ. ευρώ.
Η λύση αυτή τέθηκε στο τραπέζι καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό για την εύρεση τρόπων να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της προκειμένου να συνεχίσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία αλλά και για να προετοιμαστεί για την επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο οποίος νωρίτερα φέτος προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να προστατέψουμε» τους συμμάχους του ΝΑΤΟ «αν δεν πληρώνουν».