Η Ρωσία υποστήριξε ότι δεν υπάρχει νόημα να προσκληθούν οι Ευρωπαίοι για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διερωτήθηκε γιατί η Ευρώπη να προσκληθεί σε πιθανές συνομιλίες για μια ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία, όταν οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί επιθυμούν τη συνέχιση του πολέμου.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του πριν από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ευρώπη είχε ήδη αρκετές ευκαιρίες να εμπλακεί σε μια διευθέτηση για την Ουκρανία και ότι δεν γνωρίζει πώς τα ευρωπαϊκή κράτη θα μπορούσαν να συνεισφέρουν εάν προσκαλούνταν στις διαπραγματεύσεις δεδομένης της στάσης τους στον πόλεμο.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την Ουκρανία μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών, αλλά οι περισσότεροι λένε ότι θέλουν αυτό που αποκαλούν «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η ιδέα της ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά από μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία ήταν ένα «πολύπλοκο ζήτημα» που δεν είχε ακόμη συζητηθεί σωστά.
Ο Κος Λαβρώφ, παλαιότερα Πρέσβυς της Χώρας του στην Ελλάδα, δεδηλωμένος “Φιλέλλην”, πάντοτε δήλωνε λίγα εύστοχα, εννοών πολλά, χρήσιμα. Η παρατήρισίς περί επιθυμίας των Φιλοπολέμων να “συμμετάσχουν” σε Ειρηνευτικές Συνομιλίες, αντανακλά την πραγματικότητα. Εάν ών φιλοπόλεμος σε συμμετοχή σε Ειρηνευτική προσπάθεια, αυτονόητη εξήγησις είναι ότι επιδιώκεις να την υπονομεύσεις, η εν πάσει περιπτώσει να την οδηγήσεις σε αδειέξοδα και αποτυχία. Συνεπώς δεν έχεις καμμία θέση σε τέτοια συζήτηση. Ακόμη και εάν είσαι ένας από αυτούς που υφίστανται τις συνέπειες του Πολέμου αλλά επιμένεις σε αυτόν όπως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας. Αδικαιολόγητη λοιπόν η “γκρίνια” όσων δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν. Αντιστοίχως ήδη έπραξε και ο Κος Μακρόν. Συνεκάλεσε “Πολεμικό Συμβούλιο” με προσκεκλημένους μόνον τους Φιλοπόλεμους. Τους Φιλειρηνιστές δεν τους προσεκάλεσε. Γιατί να προσκληθούν λοιπόν οι ίδιοι και για Ειρήνη;