«ΤΗ ΜΑΘΑΜΕ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ» ΕΕ: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα ελληνικά νησιά

Κοινοποίηση:
casus-belli-tourkia-ellada

Η ΕΕ εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενώ εκτίμησε μάλιστα ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα ελληνικά νησιά.

Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που έγινε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ο Γιοσέπ Μπορέλ, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι η συμφωνία προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε ο Μπορέλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι η συμφωνία «θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».
«Προβληματική η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης»

«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε ο Μπορέλ αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε σχετική ερώτηση, ο Μπορέλ σημείωσε ότι η συμφωνία έγινε γνωστή «πολύ αργά» στις Βρυξέλλες και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την εξετάζουν. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν ότι η όποια συμφωνία «θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

«Απίστευτο ότι μοιράζουν μεταξύ τους τη Μεσόγειο»
Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, αρκετοί από αυτούς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

«Είναι κάπως απίστευτο το πώς μοιράζουν τη Μεσόγειο μεταξύ τους. Πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σύμφωνα με το Associated Press. «Η Ολλανδία είναι πάντα θερμός υποστηρικτής του διεθνούς δικαίου και είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας. Το διεθνές δίκαιο πρέπει να εφαρμοστεί», είπε από την πλευρά του ο Στεφ Μπλοκ, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: Ζήτησα ρητή καταδίκη της Τουρκίας και κυρώσεις
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τη ρητή καταδίκη της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, αλλά και κυρώσεις σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν οι δύο πλευρές.

Οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημείωσε ο κ. Δένδιας, στο οποίο θα μετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη στήριξη της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και την Ολλανδίας. Με τον Ιταλό ομόλογό του υπήρξε συνεννόηση για επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρώμη, το προσεχές διάστημα.

«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε ο κ. Δένδιας από τις Βρυξέλλες.

«Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Εξήγησα, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: