Σε μόνιμο πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου μεταλλάσσεται ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών, με σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις του που δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση, δείχνει να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι διεκδικεί νέο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.
Χθες, «χτύπησε» από την Κομοτηνή σε δημόσια πολιτική εκδήλωση του «Πράττω», επαναλαμβάνοντας την διαφωνία του με τμήμα των συνταγματικών αλλαγών που προτάθηκαν από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζάεφ, και πρόκειται να ψηφισθούν από τη Βουλή της ΠΓΔΜ την 1η Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι αλλοιώνουν το νόημα και την ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών!
Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ανοιχτά την διαφωνία του με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την συνταγματική αναθεώρηση, στο σκέλος του τρόπου εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, να γίνονται δηλαδή διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή μια φορά το μήνα επί ένα εξάμηνο ώστε να επιχειρηθεί να επιτευχθεί συναινετική πλειοψηφία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και εφόσον αποτύχουν αυτές οι προσπάθειες να γίνεται απευθείας εκλογή από τον λαό.
Με το επιχείρημα ότι «όσες φορές στην Ελλάδα είχαμε δυαρχία (όπως εκλαμβάνει ότι θα συμβεί με απευθείας εκλογή Προέδρου από τον λαό) ο τέως υπουργός αντιπρότεινε την υιοθέτηση μιας παραλλαγής του γερμανικού μοντέλου: Να δημιουργηθεί ένα ειδικό εκλεκτορικό Σώμα αποτελούμενο κατά 60% από βουλευτές, κατά 30% από αυτοδιοικητικούς και κατά 10% από κληρωτούς πολίτες, προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της Βουλής.
Η «βόμβα» για τη συμφωνία των Πρεσπών
Και αν η διαφωνία του για τον τρόπο εκλογής Προέδρου στην Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ως θεωρητική, ως εναλλακτική άποψη, η διαφωνία του με τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια, επειδή θεωρεί ότι αλλοιώνουν την συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση και προκαλεί εύλογα ερωτήματα.
Ο κ. Κοτζιάς, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τροποποίηση του άρθρου 49 του σκοπιανού συντάγματος, το οποίο ως έχει σήμερα ορίζει ότι «το κράτος φροντίζει για την κατάσταση και τα δικαιώματα των Μακεδόνων μεταναστών στις γειτονικές χώρες. Υποστηρίζει την πολιτιστική τους ανάπτυξη και προωθεί τις σχέσεις μαζί τους». Στο τροποποιημένο άρθρο 49 που προτείνει η κυβέρνηση Ζάεφ, αναφέρεται ότι «Η Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας υποχρεούται να προστατεύει, να διασφαλίζει και να φροντίζει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού».
Κατά τον κ. Κοτζιά, η συγκεκριμένη αναφορά σε «μακεδονικό λαό» (που παραπέμπει σε «εθνότητα») έπρεπε και θα μπορούσε ν’ αντικατασταθεί με τον όρο «διασπορά» ή «απόδημους», όπως συμβαίνει και στο ελληνικό σύνταγμα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον προβληματισμό του για την συγκεκριμένη διατύπωση του τροποποιούμενου άρθρου 49, είχε εκφράσει έντονα προ ημερών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επειδή δημιουργεί ασαφή διάκριση μεταξύ «μακεδονικής υπηκοότητας» και «μακεδονικής εθνότητας», δηλαδή συντηρεί τον αλυτρωτισμό.
Όπως σημείωναν κύκλοι της αντιπολίτευσης, αυτή η διαφωνία Κοτζιά για την διατύπωση των τροποποιήσεων στο σύνταγμα των Σκοπίων, προκαλεί εύλογες απορίες, αλλά και υποψίες για το που στοχεύει ο τέως υπουργός.
Υποτίθεται ότι στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, που ο ίδιος επί μήνες διαπραγματευόταν με τη σκοπιανή πλευρά, θα έπρεπε να περιλαμβάνονται μέχρι κεραίας οι συγκεκριμένες αλλαγές στο σκοπιανό σύνταγμα, για την απάλειψη κάθε υποψίας αλυτρωτισμού. Αν κάτι τέτοιο δεν συνέβη, και οι προβλεπόμενες αλλαγές δεν είχαν περιγραφεί λέξη προς λέξη αλλά αφέθηκαν στην ευχέρεια διατύπωσης της σκοπιανής πλευράς, τότε πρόκειται περί αδιανόητου ερασιτεχνισμού και απύθμενης ανικανότητας του ίδιου του τότε υπουργού και του επιτελείου του, που επέτρεψαν στους Σκοπιανούς να κάνουν τις τροποποιήσεις στο σύνταγμα τους… στα μέτρα τους!
Εκτός εάν, τονίζουν με σημασία οι ίδιοι κύκλοι, ο κ. Κοτζιάς στρέφεται εμμέσως πλην σαφώς εναντίον του… διαδόχου του, δηλαδή του ίδιου του κ. Τσίπρα, ότι επί των ημερών του ο Ζάεφ παρεκκλίνει των ρητών προβλέψεων που περιλαμβάνονται στην συμφωνία των Πρεσπών, και «περνάει» τη δική του γραμμή. Αν τυχόν συμβαίνει το δεύτερο, εκτιμάται ότι ο κ. Κοτζιάς θα βρει τον τρόπο και την ώρα να «ξαναχτυπήσει».
Η κόντρα με Καμμένο
Παράλληλα με.. τα άλλα, ο Κοτζιάς επέμεινε, με τον τρόπο του, στα όσα κατά τον ίδιο είπε ο κ. Καμμένος στο περιβόητο υπουργικό συμβούλιο περί χρηματισμού της ελληνικής κυβέρνησης από τον Σόρος προκειμένου να «λαδώσουν» κάποιος στα Σκόπια για να υπογραφεί η συμφωνία στις Πρέσπες.
Ο κ. Καμμένος, απαντώντας χθες γραπτώς σε ερώτηση του Γιάννη Κεφαλογιάννη, υποστήριξε ότι «ουδέποτε ανέφερα ότι η κυβέρνηση έλαβε χρήματα» από τον Σόρος. Συμπληρώνει όμως ότι αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο άτομο «σε σχέση με συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών με εταιρεία έκδοσης βίζα, που όμως ουδεμία σχέση έχει με την κυβέρνηση».
Μετά τη δημόσια ομιλία του στην Κομοτηνή, κατά την οποία πάλι αναφέρθηκε και στην διαμάχη του με τον υπουργό Άμυνας, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το πώς σχολιάζει την απάντηση Καμμένου. Και περιορίσθηκε να πει «ρωτήστε τον ίδιο. Αν τα πήρε πίσω, χαρά μου…».
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο κ. Κοτζιάς όχι μόνο επιμένει ότι ο κ Καμμένος είπε τα όσα λέει ότι είπε, αλλά επικαλείται και τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου ( με την σημείωση «ελπίζω να μην έχουν αλλοιωθεί…») αλλά και έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, της οποίας ήδη επελήφθη η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατά «παντός υπευθύνου», χωρίς να κατονομάζει τον υπουργό Άμυνας, τον οποίον όμως… κατηγορεί ευθέως όπου σταθεί κι’ όπου βρεθεί!