Σταματά σήμερα την καραντίνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως δήλωσε η ίδια, μία εβδομάδα δηλαδή αφού ήρθε σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ συνιστά σε αυτές τις περιπτώσεις αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακολουθεί τους κανόνες του Βελγίου, οι οποίοι έχουν χαλαρώσει, όμως η απόφασή της να αγνοήσει τις αυστηρότερες συμβουλές της ευρωπαϊκής υπηρεσίας δημόσιας υγείας ενδέχεται να αποδυναμώσουν περαιτέρω τις εκκλήσεις για την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης στην αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η 61χρονη φον ντερ Λάιεν, που είναι γιατρός, δήλωσε ότι θα παραμείνει σε αυτοαπομόνωση για προληπτικούς λόγους έως σήμερα το απόγευμα, αφού ένα πρόσωπο με το οποίο ήρθε σε επαφή στις 29 Σεπτεμβρίου στην Πορτογαλία βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.
Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκε η ίδια την Πέμπτη και χθες Δευτέρα ήταν αρνητικά.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αρνήθηκε να σχολιάσει τις συστάσεις της ΕΕ για την περίοδο της αυτοαπομόνωσης, αλλά επεσήμανε ότι η φον ντερ Λάιεν παρέμεινε σε καραντίνα όσο διάστημα προβλέπεται από τους κανόνες που ισχύουν στο Βέλγιο.
Το Βέλγιο, όπου βρίσκεται η έδρα της ΕΕ, μείωσε τη διάρκεια της καραντίνας από 14 ημέρες σε επτά την 1η Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι στη χώρα καταγράφεται αυτή την περίοδο ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων από covid-19. Η αλλαγή αποφασίστηκε κυρίως διότι οι πολίτες δυσκολεύονταν να τηρήσουν τους κανόνες, οι οποίοι είχαν μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως είχε εξηγήσει εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο η απόφαση του Βελγίου αντιβαίνει στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), το οποίο τον Σεπτέμβριο επανέλαβε ότι όποιος έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα covid-19 πρέπει να μένει σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες.
Το ECDC προσθέτει ότι η περίοδος της καραντίνας μπορεί να μειωθεί στις 10 ημέρες, αν υπάρχει αρνητικό τεστ.
Η επικεφαλής της υπηρεσίας Άντρεα Έιμον έχει προειδοποιήσει ότι ακόμη και οι 14 ημέρες ίσως να μην είναι αρκετές, αφού ένα 3 με 4% των μολύνσεων εμφανίζονται έπειτα από δύο εβδομάδες.
Και άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν μειώσει τον χρόνο της αυτοαπομόνωσης, όπως η Γαλλία που τον έχει περιορίσει στις επτά ημέρες και η Ισπανία στις 10, εξηγώντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι μεταδοτικοί έπειτα από αυτό το διάστημα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα καλέσει τις 27 χώρες μέλη να συντονίσουν καλύτερα τις στρατηγικές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας και να χρησιμοποιούν κοινά κριτήρια για την εξάπλωση της ασθένειας προτού υιοθετήσουν νέα περιοριστικά μέτρα.