Τέλος για την ΕΛ.ΑΣ οι επιδόσεις δικογράφων – Σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα

Κοινοποίηση:
ΕΛΑΣ

Στην τελική ευθεία για την απαλλαγή της από την “ανθρωποβόρα” επίδοση δικογράφων, φαίνεται ότι έφτασε η Ελληνική Αστυνομία.

Αύριο το πρωί, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράφει τα τελικά κείμενα συνεργασίας με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να λειτουργήσει ειδική πλατφόρμα μέσω της οποία οι πολίτες θα λαμβάνουν οποιοδήποτε δικόγραφο, κάτι που μέχρι σήμερα γινόταν από αστυνομικούς των Τμημάτων όπου είχε δηλώσει τόπο διαμονής ή εργασίας ο κάθε πολίτης στον οποίο οι δικαστικές υπηρεσίες ήθελαν να αποστείλουν κάποιο έγγραφο.

Όπως είχε αποκαλύψει το astinomiko.gr, η προσπάθεια από πλευράς Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαλλαγή των υπηρεσιών της από αυτό το πάρεργο, που κατασπαταλά ανθρώπινους πόρους και μειώνει την δυνατότητα αστυνόμευσης σε όλη την χώρα, είχε ξεκινήσει από την άνοιξη του 2020.

Αντικειμενικός στόχος η εξοικονόμηση 2.000 αστυνομικών που θα προστεθούν στην καθημερινή αστυνόμευση και ασφάλεια. Και ο τρόπος η απεμπλοκή της Αστυνομίας από δύο «πάρεργα», τα οποία προσπαθεί να ξεφορτωθεί εδώ και δύο δεκαετίες: τις επιδόσεις δικογράφων και τις μεταγωγές κρατουμένων σε φυλακές για εκδικάσεις υποθέσεων τους ή και παρουσίας του ως μαρτύρων σε άλλες πόλεις από αυτές που κρατούνται.

Μόνο πέρσι αστυνομικοί των Τοπικών Τμημάτων επέδωσαν συνολικά περισσότερα από ενάμιση εκατομμύριο δικόγραφα σε πολίτες. Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με αξιωματικούς του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ότι περίπου 1.500 αστυνομικοί απασχολούνται αποκλειστικά με αυτή την διαδικασία. Όπως ανέφεραν στο astinomiko.gr, η επίδοση ενός δικόγραφού δεν είναι μια απλή υπόθεση, διότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που ο αστυφύλακας ο οποίος αναλαμβάνει την επίδοση δεν βρίσκει σε αυτή την διεύθυνση τον πολίτη. Έτσι ξεκινάει ένας κύκλος αλληλογραφίας του εγγράφου πίσω στην Εισαγγελία που το εξέδωσε και στην συνέχεια σε άλλο Αστυνομικό Τμήμα, στην περιοχή του οποίου υποτίθεται ότι διαμένει πλέον ο πολίτης, και ο κύκλος μπορεί να ανοίγει και να κλείνει, αποσπώντας πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό από την καθημερινή αστυνόμευση των πόλεων.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι αστυνομικοί που «χάνονται» από την καθαρά αστυνομική δουλειά, συμπληρώνει η ίδια πηγή. Υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω έλλειψης προσωπικού τα Τοπικά Αστυνομικά Τμήματα αναγκάζονται να χρεώσουν τις επιδόσεις στο ένα και μοναδικό περιπολικό που έχουν για αστυνόμευση, με αποτέλεσμα ούτε το πλήρωμα αυτό να μπορεί να κάνει την δουλειά του.

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες λειτουργία του νέου αυτού συστήματος, όμως πιθανότατα θα στηρίζεται πάνω στους λογαριασμούς ΤΑΧΙS.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: