Τέλος εποχής για το θρυλικό τουφέκι του ελληνικού στρατού – Σχεδιάζεται η αντικατάσταση του G3

Κοινοποίηση:
720_674599_e18a50c790-98d2a3df3c78ce98

Η είδηση για την ολική αναβάθμιση του τυφεκίου – «ορόσημου» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το περίφημο G3, πραγματικά αποτελεί ένα σημείο καμπής για τον γενικότερο εκσυγχρονισμό των εξοπλισμών στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη είναι και τι οπλισμό και εξοπλισμό διαθέτουν και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του τακτικού οπλισμού τους, έχοντας στη διάθεση τους το τυφέκιο MKEK MPT, την τουρκική «απάντηση» στο ελληνικό τυφέκιο.

Ο αντικαταστάτης του G3 της Τουρκίας

Το MKEK MPT σχεδιάστηκε εξαρχής για να καλύψει τις απαιτήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και προς αντικατάσταση των γερασμένων τυφεκίων Heckler & Koch G3 λόγω του ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται κοντά στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής.

Το MPT-76 προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο υψόμετρο, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, σε εξαιρετικά ζεστό και εξαιρετικά ψυχρό περιβάλλον.

Είναι πιστοποιημένο ότι λειτουργεί σε αμμώδη, λασπώδη, υγρά περιβάλλοντα και περιοχές υψηλής και χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, όπως ψηλά βουνά ή σπήλαια.

Το MKEK MPT είναι ένα όπλο που προορίζεται για ακραία κακομεταχείριση και εξακολουθεί να διατηρεί υψηλή ακρίβεια και αξιοπιστία για να επιβιώσει σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες.

Μετά την κατασκευή των πρώτων πρωτοτύπων Mehmetçik-1 το 2008 σύμφωνα με το διαμέτρημα του ΝΑΤΟ σε 5,56 × 45mm, το τυφέκιο έλαβε αρνητική κριτική από τους Τούρκους στρατιώτες που το χρησιμοποίησαν, οι οποίοι ανέφεραν ότι προτιμούσαν το ισχυρότερο διαμέτρημα του NATO των 7,62 χ 51mm το οποίο προσφέρει πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός και βεληνεκές, όπως και στα τουφέκια G3.

Τα προβλήματα και η επανεκτίμηση

Μετά από αρκετά χρόνια δοκιμών και ανάπτυξης, ο τουρκικός στρατός επανεκτίμησε τις απαιτήσεις του και με βάση την πραγματική πείρα του στον αγώνα με διάφορα τυφέκια σε υπηρεσία (7,62×51 στο HK G3, 7,62×39 στο Kalasnikov AKM και 5,56×45 στο HK 33), αποφασίζοντας τελικώς να επιλέξει το διαμέτρημα 7.62×51 ΝΑΤΟ, για το επόμενο τυφέκιο μάχης του.

Το προτεινόμενο Mehmetcik-1 ακυρώθηκε μετά το πρώτο πρωτότυπο και οι μηχανικοί ξεκίνησαν ξανά την ανάπτυξη ενός τυφεκίου ισχυρότερου διαμετρήματος.

Η νέα παρτίδα 200 MPT-76 παραδόθηκε στις 18 Μαΐου, 2014 και έλαβε θετικές κριτικές. Το όπλο αναφέρθηκε ότι ήταν εξαιρετικά ακριβές, αξιόπιστο και είχε εντυπωσιακή δύναμη πυρός, ξεπερνώντας το G3 σε όλες τις κατηγορίες.

Τα χαρακτηριστικά του τυφεκίου

Ο κορμός κράματος αλουμινίου του τουρκικού τυφεκίου βασίζεται επίσης στον σχεδιασμό AR-10 / AR-15.

Το τυφέκιο διαθέτει χειρολαβή όπλισης τύπου M16 και αμφίδρομη απελευθέρωση του γεμιστήρα. Το τυφέκιο τροφοδοτείται από γεμιστήρες των 20 βλημάτων, κατασκευασμένους από ημιδιαφανή πολυμερή. Είναι εξοπλισμένο με τηλεσκοπικό, ρυθμιζόμενο κοντάκι.

Η λαβή μεταφοράς μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε είδος σκοπευτικού ερυθράς κηλίδας, τηλεσκοπικής διόπτρας ή διόπτρας νυχτερινής όρασης με κατάλληλες βάσεις. Οι πρόσθετες ράγες Picatinny στο μπροστινό μέρος επιτρέπουν την τοποθέτηση διαφόρων εξαρτημάτων. Μπορεί να τοποθετηθεί μαχαίρι/ξιφολόγχη, εάν απαιτηθεί.

Διαθέτει ένα σύστημα με ράγες picatinny στα πρότυπα του NATO MIL-STD 1913 και επιλογές τοποθέτησης για ένα πυροβόλο όπλο κάτω από την κάννη ή εκτοξευτή χειροβομβίδων. Οι παραλλαγές του MPT περιλαμβάνουν εκδόσεις των 5,56 NATO και 7,62 NATO.

Τέλος εποχής για τα Στάγιερ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέλος εποχής αναμένεται να μπει σύντομα και στα φορτηγά Στάγιερ. Τα εκατοντάδες Στάγιερ του ελληνικού στρατού θεωρούνται πλέον πεπαλαιωμένα και καταπονημένα, αφού η ηλικία τους ξεπερνάει τα 40 έτη και κρίνεται ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού. Σχεδιασμός του υπουργείου Άμυνας είναι να αποκτηθούν φορτηγά γενικής μεταφοράς πολύ μικρότερης ηλικίας σε σύγκριση με τα Steyr.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: