Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, αποκάλυψε πως τα εμβόλια για τον κορωνοϊό αναμένεται να γίνονται από εδώ και πέρα στα φαρμακεία, όπως ήδη γίνεται το εμβόλιο για την γρίπη, διότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο οικονομικό για το σύστημα υγείας, και πολύ πιο εύκολα προσβάσιμο για τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δαγρές δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένας διάλογος με την Πολιτεία για την ενεργή συμβολή των φαρμακοποιών στη διεξαγωγή των εμβολιασμών, αν και ακόμη δεν είναι γνωστή στη διεθνή ιατρική κοινότητα η περιοδικότητα του εν λόγω εμβολίου, ωστόσο επισήμανε ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθεί.
«Είναι κάτι που και η ίδια η κυβέρνηση μάς έχει διαμηνύσει από την αρχή ότι το επιθυμεί να γίνει, διότι γνωρίζει και από κάποιες χώρες του εξωτερικού που ήδη το κάνουν, ότι έχει πολύ μεγάλες ωφέλειες, καθώς ο εμβολιασμός στο φαρμακείο σώζει πόρους και παράλληλα αναβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών. Κι αυτό διότι αν διασπαρεί ο ίδιος πληθυσμός σε πολύ περισσότερα φαρμακεία, και μπορεί ο κάθε φαρμακοποιός να εμβολιάσει κάποιους πολίτες, αυτό θα αυξήσει την προσοχή, την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού», πρόσθεσε.
Μελέτες του ΠΦΣ για το όφελος στο σύστημα υγείας από τις υπηρεσίες των φαρμακείων
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτά τα δύο χρόνια οι φαρμακοποιοί έπαιξαν καίριο ρόλο στο να πείσουν, ειδικά τους σκεπτικούς πολίτες, να εμβολιαστούν και συνέβαλαν σε πολύ μεγάλο βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Δαγρές.
Αναφερόμενος στη γενικότερη συμβολή του κλάδου αυτά τα δύο χρόνια, τόνισε ότι τα φαρμακεία έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, υπενθυμίζοντας τα ραντεβού εμβολιασμού, το διαμοιρασμό self test, αλλά και τη διεξαγωγή rapid.
«Έχει ανοίξει ένας διάλογος με την Πολιτεία για περαιτέρω διεύρυνση των υπηρεσιών, οι οποίες μπορούν θεσμικά και αναγνωρισμένα να παρέχονται από τα φαρμακεία, εννοείται φυσικά με την κατάλληλη αποζημίωση, που θα είναι κρατικοδιατιμούμενη και θα την επωμιστεί η Πολιτεία προς όφελος των πολιτών».
Ακόμη, ο κ. Δαγρές αναφέρθηκε σε μελέτες που διεξάγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, οι οποίες θα μετρήσουν το όφελος για το Σύστημα Υγείας από όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα φαρμακεία.
«Με τις μελέτες αυτές θα υπολογιστεί πόσα εκατομμύρια ευρώ γλιτώνει κάθε χρόνο το Σύστημα Υγείας χάρη στις υπηρεσίες των Φαρμακείων, αλλά και πόση μείωση πχ. σε επισκέψεις σε Νοσοκομεία ή γιατρούς κερδίζουμε σαν χώρα, χάρη στις υπηρεσίες αυτές», κατέληξε ο κ. Δαγρές.
Δηλαδή το κάθε φαρμακείο θα έχει στο σταντ μπάι αναισθησιολόγο, καρδιολόγο, παθολόγο και ότι άλλο προβλέπεται απ τα πρωτόκολλα.
Μπράβο εξέλιξη !
ναι και να πάθει κάποιος αλλεργία ή κάτι άλλο και να μη μπορεί να τον επαναφέρει και να αρχίσουν τα παρατράγουδα.