Τέλος το X στη Βραζιλία

Κοινοποίηση:

Η ρυθμιστική Αρχή των τηλεπικοινωνιών στη Βραζιλία δήλωσε την Παρασκευή (30/8) ότι αναστέλλει την πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο X του Έλον Μασκ στη χώρα μέχρι να συμμορφωθεί με δικαστική εντολή, καθώς η πλατφόρμα έχει εμπλακεί σε μια πολύμηνη διαμάχη με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή. Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχασε, την Πέμπτη (29/8), την προθεσμία που είχε θέσει το δικαστήριο για να ορίσει νόμιμο εκπρόσωπο στη Βραζιλία, προκαλώντας την αναστολή.

Ο Έλον Μασκ έχει υποστηρίξει, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αλεξάντερ ντε Μοράις, προσπαθούσε να επιβάλει αδικαιολόγητη λογοκρισία, ενώ ο δικαστής επέμεινε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρειάζονται κανονισμούς για τη ρητορική μίσους. «Κλείνουν τη #1 πηγή αλήθειας στη Βραζιλία», έγραψε ο Έλον Μασκ σε μια ανάρτησή του στο X την Παρασκευή (30/8).

Η απόφαση του δικαστή θα μπορούσε να οδηγήσει το X να χάσει μια από τις μεγαλύτερες και πιο περιζήτητες αγορές του, σε μια εποχή που ο Έλον Μασκ αγωνίζεται με τα διαφημιστικά έσοδα της πλατφόρμας. Το X παρέμεινε προσβάσιμο στη Βραζιλία την Παρασκευή (30/8), αν και ορισμένοι Βραζιλιάνοι δημοσίευσαν σε άλλες πλατφόρμες ότι η πρόσβασή τους στο X είχε ήδη μπλοκαριστεί. Τρεις από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να μπλοκάρουν την πρόσβαση από το Σάββατο (31/8), σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόστιμο στη Βραζιλία για την πρόσβαση στο Twitter μέσω VPN

Η διαμάχη οδήγησε στο «πάγωμα», αυτή την εβδομάδα, των τραπεζικών λογαριασμών του παρόχου δορυφορικού διαδικτύου Starlink στη Βραζιλία. Η Starlink είναι μονάδα της εταιρείας SpaceX υπό την ηγεσία του Έλον Μασκ. Στην απόφασή του, ο Αλεξάντερ ντε Μοράις διέταξε να ανασταλεί η λειτουργία της X, δηλαδή του πρώην Twitter, στη Βραζιλία έως ότου συμμορφωθεί με όλες τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής προστίμων άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και του ορισμού τοπικού νομικού αντιπροσώπου, όπως απαιτείται από τη βραζιλιάνικη νομοθεσία. Ο Αλεξάντερ ντε Μοράις διέταξε, επίσης, τη ρυθμιστική Αρχή τηλεπικοινωνιών της χώρας να εφαρμόσει την εντολή αναστολής.

Ακόμα, ο Αλεξάντερ ντε Μοράις διέταξε να επιβληθεί πρόστιμο έως και 9.000 δολάρια ημερησίως σε όσους συνέχιζαν να έχουν πρόσβαση στο X μέσω VPN. Οι τεχνολογικοί γίγαντες της Apple και της Google έλαβαν αρχικά εντολή να αφαιρέσουν το X από τα app stores τους και να εφαρμόσουν λεγόμενα εμπόδια κατά του VPN. Ωστόσο, ο Αλεξάντερ ντε Μοράις ανέτρεψε αργότερα αυτό το μέρος της απόφασής του, λέγοντας ότι δεν θα χρειαστεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Και ο Τσίπρας και ο Ανδρουλάκης έτρεξαν να συγχαρούν τη νίκη του Λούλα στη Βραζιλία. Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι!

Leave a Response