Τέμπη – Συνεχίζουν να δίνουν δικαίωμα χρηματικών εγγυήσεων σε βαριά κατηγορούμενους!

Κοινοποίηση:
tempi

Χθες, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει υψηλές χρηματικές εγγυήσεις για πέντε κατηγορούμενους που σχετίζονται με τη σύμβαση 717. Αυτή η σύμβαση αφορούσε την εγκατάσταση ενός συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στα τρένα, ένα έργο που ξεκίνησε το 2014. Η απόφαση αυτή έρχεται στο φως της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας που συνέβη στα Τέμπη, όπως δήλωσε ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας θυμάτων της τραγωδίας.

 

«Επιτέλους έχουμε την διατήρηση των υψηλών εγγυήσεων με μια πολύ μικρή μείωση ενώ υιοθέτησε πλήρως και το σκεπτικό της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου σε ότι αφορά την άσκηση ποινικών διώξεων» σημειώνει ο ίδιος σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη».

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, πέντε κατηγορούμενοι έχουν προσφύγει κατά των υψηλών χρηματικών εγγυήσεων που τους είχαν επιβληθεί. Το Δικαστικό Συμβούλιο, εξετάζοντας την υπόθεση, αποφάσισε να μειώσει τις εγγυήσεις, γεγονός που σύμφωνα με νομικούς κύκλους δεν υποδηλώνει ότι οι ενδείξεις ενοχής που διαπίστωσε η ευρωπαία εισαγγελέας έχουν αποδυναμωθεί.

Συγκεκριμένα, σε μία από τις περιπτώσεις, η αρχική χρηματική εγγύηση των 800.000 ευρώ μειώθηκε στα 700.000 ευρώ. Οι συνολικές χρηματικές εγγυήσεις για τους πέντε κατηγορούμενους κυμαίνονται από 150.000 έως 700.000 ευρώ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων της υπόθεσης.

Η απόφαση αυτή του Δικαστικού Συμβουλίου αναδεικνύει τη σημασία της διαδικασίας και των νομικών προϋποθέσεων που διέπουν τις εγγυήσεις, καθώς και την ανάγκη για προσεκτική εκτίμηση των στοιχείων που σχετίζονται με την ενοχή των κατηγορουμένων.

Μετά και από αυτές τις εξελίξεις αναμένεται σύμφωνα με τον Ν. Πλακιά «αν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για να οδηγηθούν στην φυλακή μέχρι την έναρξη της δίκης ή αν θα καταβάλουν το χρηματικό ποσό ή αν θα βάλουν υποθήκη περιουσιακά στοιχεία τους».

Υπενθυμίζεται ότι στους συνολικά 23 κατηγορούμενους έχουν ασκηθεί διώξεις για τα αδικήματα κατά περίπτωση «της απάτης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον, για απιστία κονδυλίων, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον».

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες το Δικαστικό Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση σχετικά με τρεις άλλους κατηγορούμενους αλλάζοντας την επιβολή εγγύησης με παρουσία τους στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε μήνα.

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ν. Πλακιά:

«Σήμερα το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε και για άλλους πέντε από τους 23 που τους επιβλήθηκαν οι μεγάλες χρηματικές εγγυήσεις.

Επιτέλους έχουμε την διατήρηση των υψηλών εγγυήσεων με μια πολύ μικρή μείωση ενώ υιοθέτησε πλήρως και το σκεπτικό της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου σε ότι αφορά την άσκηση ποινικών διώξεων.

Μετά και από αυτές τις εξελίξεις αναμένουμε αν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για να οδηγηθούν στην φυλακή μέχρι την έναρξη της δίκης η θα καταβάλουν το χρηματικό ποσό η θα βάλουν υποθήκη περιουσιακά στοιχεία τους .

Θετική εξέλιξη και αναμένουμε και άλλες τέτοιες κινήσεις».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response