Τέμπη: Την αυτοεξαίρεσή της από την εξεταστική επιτροπή ζήτησε η Ζωή Ράπτη

Κοινοποίηση:
5799979

Την αυτοεξαίρεσή της από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» ζήτησε η βουλευτής της ΝΔ Ζωή Ράπτη.

Όπως είπε η κα Ράπτη, έως τις 8 Δεκεμβρίου δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά του ονόματός της σε οποιοδήποτε διαδικαστικό έγγραφο των δικαστικών αρχών ή κάποια μηνυτήρια αναφορά είτε των συγγενών είτε οποιουδήποτε άλλου ενώπιον της δικαιοσύνης: «Το όνομά μου το ανέγνωσα στην από 8 Δεκεμβρίου 2023 συμπληρωματική έγκληση με την οποία ζητείται η διερεύνηση τυχόν και δικής μου συμμετοχής, με το δεδομένο ότι -όπως αναφέρεται σε αυτήν- “βρισκόταν επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα στην περιοχή του συμβάντος από την επόμενη ημέρα”».

Σημείωσε μάλιστα συγκινημένη ότι ότι «μετά και την πρόσφατη γνώση μου του εξωδίκου, το οποίο δεν έχω λάβει στα χέρια μου, των συγγενών των θυμάτων, και επειδή ακόμα με στοιχειώνουν εκείνες οι δύσκολες πρώτες ώρες και στη συνέχεια οι επόμενες ημέρες που ακολούθησαν, που έβλεπα στα μάτια τις μητέρες των ανθρώπων που χάθηκαν και για το γεγονός ότι θα πρέπει πράγματι η επιτροπή μας να είναι πλήρως αμερόληπτη και να μην υπάρχει καμιά συναισθηματική, καν, εμπλοκή οποιουδήποτε μέλους της, γιατί θα μπορούσα πολύ εύκολα να τοποθετηθώ και υπέρ των γονέων και των συγγενών των θυμάτων για ένα τραγικό δυστύχημα, για το οποίο η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για τα αίτια και βεβαίως και για τους υπαίτιους, η ίδια προτείνω την αυτοεξαίρεση μου για τους λόγους που ανέφερα ακριβώς, όχι γιατί έχω κάποια οποιαδήποτε εμπλοκή ή συμμετοχή σε φερόμενη σύσκεψη τάχα συντονιστικού το οποίο αλλοίωσε οποιοδήποτε στοιχείο αλλά για το γεγονός και της απλής παρουσίας μου κατά τη διάρκεια των 48 εκείνων πρώτων τραγικών ωρών δυστυχήματος. Υπό αυτή και μόνο την έννοια, ζητάω την αυτοεξαίρεση μου» είπε η κα Ράπτη.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β. Κόκκαλης είχε ζητήσει από την κα Ράπτη να απέχει από την επιτροπή για τους ίδιους λόγους που είχε δηλώσει αποχή και ο Θ. Πλεύρης, δηλαδή επειδή συμμετείχε στο συντονιστικό όργανο και της έχει υποβληθεί μήνυση. Ο βουλευτής της ΝΔ Λ. Τσαβδαρίδης είχε αναφέρει ότι η κα Ράπτη δεν είχε μηνυθεί ούτε υπήρξαν διαβιβαστικά έγγραφα του Αρείου Πάγου ή της Ευρωπαίας Εισαγγελέως που να την κατονομάζουν ενώ ως υφυπουργός Υγείας βρέθηκε μόνο μία μέρα στα νοσοκομεία της Λάρισας για να συμπαρασταθεί στα θύματα και τις οικογένειές τους. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Αποστολάκη είχε πει ότι από τη στιγμή που έχει υποβληθεί έγκληση κατά της κας Ράπτη θα έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα είχε επαναλάβει ότι η σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών αποτελεί ευθύνη των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Π. Σαράκης είχε πει ότι δεν επιθυμεί την εξαίρεση κανενός, εμπιστευόμενος ότι οι βουλευτές θα λειτουργήσουν με αμεροληψία. Εκ μέρους της ΚΟ Σπαρτιάτες, ο Π. Δημητριάδης είχε πει ότι υπάρχει μήνυση και είναι θέμα των εισαγγελέων να κρίνουν εάν αυτή είναι αβάσιμη. Από τη Νέα Αριστερά, η Π. Πέρκα είχε πει ότι, για λόγους δικαιοσύνης, η επιβολή της πλειοψηφίας στη σύνθεση μιας επιτροπής (με την εξαίρεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου) πρέπει να σταματήσει δια της εξαίρεσης και της κας Ράπτη. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΚΟ Νίκη, Τ. Οικονομόπουλο, η κα Ράπτη θα μπορούσε η ίδια να πει ότι φεύγει μόνη της. Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Ελ. Καραγωργοπούλου είχε επισημάνει την ονομαστική αναφορά στην κα Ράπτη στη συμπληρωματική έγκληση συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος. Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Φλώρος είχε ζητήσει από την κα Ράπτη να κάνει ότι και ο κ. Πλεύρης.

Η εξεταστική επιτροπή θα αναμένει το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την κα Ράπτη, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο προκειμένου να συντάξει κατάλογο μαρτύρων και εγγράφων που θα τεθούν ενώπιόν της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: