Ολόκληρη η δήλωση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα για την ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού σχετικά με την αλλαγή του φυσικού δικαστή μετά από παρέμβαση Μητσοτάκη
Με δήλωσή της απαντά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα στη χθεσινή ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού σχετικά με τον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμη, τον οποίο χαρακτηρίζει «άνθρωπο που μετά από παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού και άλλων συνεργών που θα δείτε πιο κάτω αντικατέστησε τον φυσικό δικαστή» και κάνει λόγο για αλλαγή του φυσικού δικαστή των Τεμπων.
Η κ. Κλάπα αναφέρεται στις διατάξεις του νόμου που επιτρέπουν την αναβάθμιση της ανάκρισης και αναφέρεται σε σειρά μεγάλων υποθέσεων που η ανάκριση έπειτα από απόφαση της Ολομέλειας Εφετών, ανατέθηκε σε εφέτη ανακριτή.
Ολόκληρη η δήλωση της προέδρου του Αρείου Πάγου
«Η διαδικασία ορισμού εφέτη ως ανακριτή επί υποθέσεων εξαιρετικής σημασίας ρυθμίζεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συγκεκριμένα τόσον από τις διατάξεις του άρθρου 28 του προϊσχύσαντος Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όσον και από αυτές (ομοίου περιεχομένου) του άρθρου 29 του ίδιου Κώδικα, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 4620/2019 και ισχύει μέχρι σήμερα. Η συνδρομή νόμιμης περίπτωσης ορισμού εφέτη ως ανακριτή προτείνεται από τον εισαγγελέα εφετών και περί αυτής αποφαίνεται το δικαστήριο των μελών(ολομέλεια) του αρμοδίου κατά τόπο εφετείου, που συνεδριάζει σε συμβούλιο, το οποίο και αποφαίνεται περί αυτής αποφασιστικά. Σε καταφατική περίπτωση, το ως άνω δικαστήριο ορίζει, επίσης αποφασιστικά, με ονομαστική ψηφοφορία, ένα εκ των μελών του ως ανακριτή ή ακόμη τον επίκουρο τούτου, αν θεωρεί ότι απαιτείται από το εύρος της υποθέσεως καθώς και τον αναπληρωτή του, που, κατά την κρίση του, είναι ικανοί να διενεργήσουν και να ολοκληρώσουν την ανάκριση, ακόμη και όταν αυτή έχει ήδη ανατεθεί σε ανακριτή πρωτοδίκη, ο οποίος οφείλει να διακόψει κάθε ανακριτική ενέργεια επί της συγκεκριμένης υποθέσεως και να διαβιβάσει τη δικογραφία στον ορισθέντα εφέτη ανακριτή. Μέχρι σήμερα, πλείστες ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις ανατέθηκαν, νομοτύπως, σε εφέτες ανακριτές. Ενδεικτικά, αναφέρονται: η ανάκριση για τα εγκλήματα των τρομοκρατικών οργανώσεων 17 Νοέμβρη και ΕΛΑ, η ανάκριση για το Βατοπέδι, τα δομημένα ομόλογα, τα παραδικαστικά κυκλώματα, την υπόθεση της SIEMENS, την υπόθεση τρομοκρατίας και την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, με αντίστοιχες αποφάσεις της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, την υπόθεση των Ζωνιανών στην Κρήτη, με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Κρήτης και, τελευταία, για την υπόθεση των Τεμπών, με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Λάρισας. Πρέπει να επισημανθεί ότι μέχρι σήμερα ουδείς θεσμικός παράγων αμφισβήτησε την εγκυρότητα της ανωτέρω διαδικασίας. Αντίθετα, συνήγοροι και εμπλακέντες διάδικοι εξέφραζαν την εμπιστοσύνη σε πρόσωπα μείζονος εμπειρίας και νομομάθειας, ήτοι σε ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς.
Διαφωνίες, ασφαλώς, μπορούν να εκφραστούν, θεσμικά, για δικαστικές αποφάσεις ή δικαστικές ενέργειες και δράσεις. Ο σχολιασμός, άλλωστε, δικαστικών αποφάσεων είναι ουσιώδες στοιχείο λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η διαφωνία, όμως, σε νομική προσέγγιση και ερμηνεία δεν μπορεί να εκφραστεί από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, με λοιδορία, απειλητικές εκφράσεις, υποτίμηση, προσβολή και καθύβριση των θεσμών και των κανόνων, μέσα από τουςοποίους η δημοκρατία καθορίζει τα πλαίσια λειτουργίας των θεσμών. Είναι προφανές ότι η ρήξη με τους θεσμούς πλήττει καίρια τη δημοκρατία και μάλιστα πενήντα χρόνια μετά την αποκατάστασή της. Σε κάθε περίσταση, όμως, ο δικαστής οφείλει να συνεχίσει να δεσμεύεται μόνον από το νόμο και τη συνείδησή του, εξοπλισμένος από το Σύνταγμα με τις εγγυήσεις της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας».
Έχουμε δημοκρατία και θεσμούς που λειτουργούν, σ’ αυτόν εδώ τον τόπο κ. Πρόεδρε; Ο κοσμάκης άλλα βλέπει. Ολιγαρχία, φασισμό, θεσμοί που λειτουργούν κατά το δοκούν και οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη διάλυση (από οικογενειακούς μέχρι πολιτικούς κλπ) σαπίλα, αδικία (χρηματοοικονομικοκοινωνικοπολιτική), προστασία (σε μορφή μπραβισμού) για τα συμφέροντα των λίγων, δικαιοσύνη-χάος, παιδεία-χάλι, θρησκεία συμφερόντων, κοινωνία του χρήματος, του συμφέροντος , του εγκλήματος. Για ποιους θεσμούς και πιά δημοκρατία μιλάμε;
ο δικαστής οφείλει να συνεχίσει να δεσμεύεται μόνον από το νόμο και τη συνείδησή του-και τις κασέτες της Κούλας ξέχασε να πει.
Μιλά η Κλάπα, που ξεπλήρωσε την στημένη δίκη της ΧΑ με προαγωγή, όπως η άλλη σαύρα η εισαγγελέας.
ΟΥΣΤ.
Η κυρια κλαπα ,εκτελεσε κατ εντολη , βοριδη τη χρυση αυγη και τωρα ηρθε η ωρα οι κυβερνωντες , να την αποζημιωσουν ,για τις υπηρεσιες της ! Η δημοκρατια@@@@@@
σε ολοκληρωτικη μορφη
Η κυρία Κλάπα είναι άλλη μια άδεια φούστα, όπως η τρέχουσα πρόδρος της δημοκρατίας, και οι οιμωγές της περί μπλα-μπλα-μπλα δημοκρατία, μπλα-μπλα-μπλα με τοποθέτησαν και οφείλετε να με προσκυνάτε απλώς καταδεικνύουν την εσωτερική ηθική κενότητά της. Αισχύνομαι που τέτοιοι είναι οι ταγοί μας και μας έχουν φέρει σε επίπεδο Ναμίμπιας.
Για ποια δημοκρατία μιλάει ;
Ναι. Κοιτα τωρα το “υλικο” απο τις καμερες που σου εφεραν… και απαλλαξε τους ολους. Μονο που… την εποχη και την ημερα εκεινη…ΔΕΝ υπηρχαν καμερες στη σηραγγα… ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ για την “ανεξαρτητη” της … “Δημοκρατιας που αποκατασταθηκε”…Χαχαχα… Παριση, το “ΠΕΡΟΚΕ” θα στο κλεισουν αυτοι, δε χρειαζεται να παει εκει να γελασει ο κοσμος,εχει τους αλλους θιασους…χαχαχαχαχα…
Ευτυχώς που υπάρχουν εντιμοι δικαστές στις χαμηλότερες βαθμίδες για μας τους Λαικούς , διότι εκεί ψηλά άστα να πάνε.
ΚΑΙ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΕΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ
Αν δεν απατώμαι ο εν λόγω εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαϊμης, δεν είναι αυτός που διέταξε την καταστροφή του βιολογικού υλικού των δολοφονημένων;;;
Η διορισμένη από τον Κούλη μιλά για δημοκρατία.
Ξευτελισμένη δικαιοσύνη το ρεντίκολο της ελληνικής άρχουσας τάξης