Ως στροφή στο ρεαλισμό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η νέα ενεργειακή πολιτική που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση προωθώντας τους φιλόδοξους στόχους της πράσινης μετάβασης παράλληλα με την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ενδεχομένως υπάρχουν στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και μάλιστα σε συνεργασία με τις δυο μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες υδρογονανθράκων: Την Chevron και την ExxonMobil.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τράμπ ο οποίος αρνείται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής και είναι αποφασισμένος να στηρίξει με κάθε μέσο την αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία, επελέγη από την ελληνική κυβέρνηση για την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος της Chevron να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης.
Πρόκειται για μια κίνηση που προετοιμάζεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα από την Chevron σε συνεργασία με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η οποία μάλιστα κατέθεσε χθες και τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για νέα περιοχή έρευνας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Τι κατέγραφε το WEN για την Chevron ένα χρόνο πριν.
Επιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν
Επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι της εκδήλωσης του ενδιαφέροντος της Chevron προηγήθηκε η επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για να προβλήματα της ενεργειακής αγοράς και το υψηλό κόστος που αυτή συνεπάγεται. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τα θέματα της ενέργειας να βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του επόμενου Συμβουλίου Κορυφής.
Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως η ταχύτητα και η μονομέρια με την οποία προωθείται η πράσινη μετάβαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης ειδικά στο πλαίσιο των παγκόσμιων αλλαγών που σηματοδοτεί η προεδρία Τράμπ.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι πολύ κοντά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι ο κόσμος αλλάζει και να πάψει να τον αντιμετωπίζει μέσα από το πρίσμα ιδεοληψιών όπως κάνει αυτή τη στιγμή». Πριν από τέσσερα χρόνια οι προτεραιότητες ήταν σαφώς διαφορετικές.
Έτσι η νέα ενεργειακή της ελληνικής κυβέρνησης θα πατάει πλέον σε δυο βάρκες. Από τη μια πλευρά ανάπτυξη των ΑΠΕ και προώθηση της πράσινης μετάβασης και από την άλλη αξιοποίηση του φυσικού αερίου που ενδεχομένως υπάρχει στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, ώστε να πάψει η χώρα μας αλλά και η Ευρώπη να εξαρτάται από την βούληση των Ρώσων και του Βλαντιμίρ Πούτιν ή οποιουδήποτε άλλου προμηθευτή αερίου.
Η νέα αυτή στάση καθίσταται εξάλλου σαφής και από την ίδια την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σχετικά με το ενδιαφέρον της Chevron στην οποία επισημαίνεται ότι το φυσικό αέριο που επιδιώκεται να εντοπιστεί στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο «αποτελεί κρίσιμο καύσιμο-γέφυρα για την Ευρώπη μέχρι το 2050, ενώ για τον υπόλοιπο πλανήτη και πέραν του 2050. Συνεπώς, η αξιοποίηση δυνητικών εγχώριων κοιτασμάτων είναι ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά μεγάλης σημασίας για μια οικονομικά βιώσιμη πράσινη μετάβαση».
Έντονη κινητικότητα στην Αν. Μεσόγειο
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι η επιλογή της Chevron να δραστηριοποιηθεί στα ελληνικά ύδατα έρχεται σε μια εποχή μεγάλη κινητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες η ExxonMobil ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στα κυπριακά ύδατα.
Οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί επιλέγουν να εργαστούν σε μία περιοχή, που βιώνει μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις μετά και τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και η επιλογή αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη από το ενδιαφέρον της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έτσι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αυτής και ενισχύει το προφίλ της ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι έρευνες Νότια της Πελοποννήσου που ζητά να κάνει η Chevron γειτνιάζουν με τις έρευνες Δυτικά και Βορειοδυτικά της Κρήτης που προωθεί η ExxonMobil σε συνεργασία με τη HellenIQ Energy γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση για την ύπαρξη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων. Η ExxonMobil θα λάβει την απόφαση της για το εάν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση περί τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου.
Πάντως το ενδιαφέρον της Chevron αν και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι την διενέργεια και κατακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του οικοπέδου δημιουργεί νέα δεδομένα και ενισχύει την κινητικότητα.
Παράλληλα η παρουσία δεύτερης αμερικανικής εταιρίας και μάλιστα κολοσσού δημιουργεί τις γεωπολιτικές εγγυήσεις για τα εγχειρήματα των γεωτρήσεων.