Ο Δρ Jorge Bayter, δημιουργός της δίαιτας Κέτο, προκαλεί νέα διατροφική διαμάχη με το τελευταίο του βιβλίο El poder de sanar está en tus manos (Alienta Editorial), στο οποίο αναφέρεται στις τροφές που προκαλούν παχυσαρκία.
Ο Δρ. Bayter υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και, παρά τις αντιρρήσεις που μπορεί να έχει κάποιος για τις μεθόδους του, τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιάσειστα: κάθε χρόνο προκαλεί 2,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Και είναι προφανές ότι συνδέεται άμεσα με τη διατροφή. Ο ίδιος λέει ότι τα επεξεργασμένα και ελαφριά τρόφιμα παχαίνουν, όχι μόνο γιατί αφαιρούν το λίπος και προσθέτουν υδατάνθρακες, ζάχαρη και φυτικά έλαια, αλλά και λόγω των χημικών τους. Πολλά από αυτά περιέχουν έως και 20 ή περισσότερα χημικά και χρωστικές, λέει στο βιβλίο του, καταγγέλλοντας την αδιαφορία της βιομηχανίας τροφίμων για τη διατροφή.
Τα σιτηρά και τα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το ρύζι, ο αραβόσιτος και η βρώμη, είναι υπεύθυνα για την αντίσταση στην ινσουλίνη και την παχυσαρκία, επειδή περιέχουν πάνω από 65 γραμμάρια υδατανθράκων (ή γλυκόζης χωρίς ζάχαρη) ανά 100 γραμμάρια.
Ο Δρ. Bayter εξηγεί ότι αυτά τα τρόφιμα είναι σχεδόν το ίδιο με τη ζάχαρη. Παρά την κριτική του, αυτά τα τρόφιμα βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας και συνιστώνται από πολλούς ειδικούς. Ωστόσο, ο Δρ. Bayter, υποστηρικτής της δίαιτας Κέτο, προτείνει την αποφυγή υδατανθράκων, χωρίς να δαιμονοποιεί συγκεκριμένα τρόφιμα.
Ο ίδιος πιστεύει ότι ίσως το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αναθεωρήσουμε τη διατροφή μας, αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και στρεφόμαστε προς την ισορροπία, η οποία είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή.