Ένα ξεχωριστό ταξίδι στον χρόνο μέσω της “Ιερής χρονοκάψουλας” της Παλαιάς Μονής Φιλοσόφου ζήσαμε κατά την εξόρμηση μας στην πανέμορφη Αρκαδία και έχουμε την χαρά να το μοιραστούμε μαζί σας.
Όταν το Up Stories εντόπισε την Παλαιά Μόνη Φιλοσόφου στο Google Earth πραγματικά δεν πιστεύαν στα μάτια μας: «Απορήσαμε πως είναι δυνατόν ένα τέτοιο εκπληκτικό αξιοθέατο να βρίσκεται απέναντι από την διάσημη, πανέμορφη και επιβλητική Μονή Προδρόμου που βρίσκεται μέσα στο εκπληκτικό φαράγγι του Λούσιου Ποταμού και να μην γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για αυτή».
Ένα μνημείο 1050 σχεδόν ετών με τεράστια ιστορία αλλά και μοναδικό ως κατασκεύασμα που προκαλεί ρίγος σε κάθε επισκέπτη.
Λίγα λόγια για την ιστορία της Μονής.
Η παλαιά Μονή Φιλοσόφου είναι η πιο ιστορική και παλαιά μονή της Αρκαδίας (10ος αιώνας) και από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε το 963 από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, τον επονομαζόμενο “φιλόσοφο”, γραμματέα του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Από την επωνυμία αυτή του ιδρυτού πήρε η Μονή το όνομά της.
Η παλαιά Μονή βρίσκεται μέσα σε άγρια και μεγαλοπρεπή χαράδρα και 200 μέτρα πάνω από την κοίτη του ποταμού Λούσιου, στο κοίλωμα ενός ψηλού και απότομου βράχου. Εκτείνεται σε μία στενή και επιμήκη κοιλότητα. Σώζεται ακέραια και αποτελεί θαυμαστό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 10ου αιώνα με αξιόλογες τοιχογραφίες. Είναι χτισμένη με απλή λιθοδομή και στην εξωτερική της εμφάνιση δημιουργεί την εντύπωση ενός στερεού αρχιτεκτονικού χτίσματος χωρίς ιδιαίτερη χάρη. Στη θέση αυτή σώζονται σήμερα ο βυζαντινός ναός (Καθολικό), πραγματικό αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Είναι ναός τετράστυλος σταυροειδής εγγεγραμμένος με οκτάπλευρο τρούλο. Ο ναός εκοσμείτο από τοιχογραφίες εξαιρετικής τέχνης, από τις οποίες σήμερα σώζονται μόνον σπαράγματα. Σώζονται επίσης ερείπια κελλιών και άλλων κτισμάτων, το εξωτερικό προστατευτικό τείχος – κτισμένο μετά την Άλωση – ερείπια δύο πυργίσκων πάνω από τη μονή στο βράχο, αγωγός νερού που τροφοδοτούσε τη Μονή με νερό από πηγή, και μια στέρνα.
Η μονή είναι γνωστή σαν “Κρυφό Σχολειό”, γιατί σύμφωνα με την παράδοση λειτουργούσε εκεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σχολείο που αργότερα εξελίχθηκε – στη Νέα Μονή – σε σημαντική ιερατική σχολή. Η Μονή γνώρισε μεγάλη άνθιση τον 17ο αι. Περίοδο κατά την οποία κτίσθηκε και η Νέα Μονή, χωρίς όμως να εγκαταλειφθεί η παλαιά.
Αυτό είναι τό περίφημο κρυφό σχολειό πού κατά τήν εθνοπροδότρια Ρεπούση είναι ένας μύθος.
Εκεί πηγαίναμε μέ τά πόδια όλη ή τάξη τού δημοτικού σχολείου Δημητσάνας πέρναμε τήν δημοσιά πρός τήν Στεμνίτσα,καί λίγο πρίν μπούμε μέσα, κατηφορούσαμε ώς τό μοναστήρι τού Αγίου Ιωάννη τού Πρόδρομου.Από κεί κατεβαίναμε στίς απότομες όχθες τού Λούσιου,περνάγαμε ένα ξύλινο ετοιμόρροπο γεφυράκι καί ανεβαίναμε μέχρι τό κρυφό σχολειό.Αυτήν τήν εκδρομή τήν έκανε τό δημοτικό σχολείο τής Δημητσάνας κάθε χρόνο.
Γιάννης Λάκων
Κοίτα θα σου πω ότι φεύγουμε λίγο από το θέμα όσοι έχουν πρόσβαση υπάρχουν τα ακασικα αρχεία είναι υπερανθρωποι ακόμα και σήμερα μπορούν να κάνουν θαύματα μετριούνται στα δάχτυλα αυτοί παγκόσμια ο 17 και 18 και 19 αιώνας,,, ,,έφτιαξε δημιούργησε επιστήμη επάνω στα ακασικα αρχεία τα κρατάνε η θρησκείες πολύ λίγα η ορθοδοξία το ίδιο και οι καθολικοί τ κρατάνε με σεβασμό μουσουλμάνοι δρουζοι γενικά αρχαίες θρησκείες,,,,,έχω να σας πω για να καταλαβενετε ότι τα ακασικα αρχεία δεν μπορεί να υπάρξει νοήμων νους δεν μπορεί να επιβιώσει μετά την γνώση που θα πάρει σίγουρο δεν την περνει όλοι και σίγουρα πλέον είναι σαν να είσαι υπερπέραν η εδώ η εκεί ένα είναι σίγουρο ότι εξουσία στων θάνατο έχει μόνο ο Θεός αυτά
Εγώ θα το ονομάσω ακασικα αρχεία αν και δεν είναι η σωστή έκφραση τώρα η ερευνητές βγάζουν βιβλία μερικά τα έχουν βγάλει αργούν όμως διότι έχουν να εξετάσουν χειρόγραφα Παγκόσμια αρχαία ,,σε διάφορες γλώσσες αρχαίες η οποίες δεν είναι και γνωστές στο σύγχρονο κόσμο όλα αυτά βγενουν από μέσα από αρχαία χειρόγραφα θρησκειών η ιστορία είναι από 12,000 μέχρι 13 ,000 χιλιάδες χρόνια προ Χριστού φαντάσου τη κριβουν τόσα χρόνια σε αυτήν την έρευνα εκτός τους ιστορικούς εργάζονται αρχαιολόγοι γεωλόγοι σπηλαιολογου δύτες με ειδικευμένος γνώσεις πρακτικό γέροι και μουσουλμάνοι που έχουν και γνώσεις προφορικές αλλά και σύμπαντος σελήνης κλπ ,,,η Ελλάδα δεν έχει επιστήμονες για όλα αυτά που γίνονται έχει χάσει την γνώση της διότι τα αρχαία της βρίσκονται παγκοσμια εκτός Ελλάδος περιμένει από αλλού την συγκόλληση τα Βαλκάνια πάνε λίγο καυτερά οι Σικελοί τους κόβει μεγάλοι γνώσεις έχουν οι μουσουλμάνοι σήμερα επάνω στην αρχαία γεωλογία θεογνοσια ίσως και η Αίγυπτος
Εγώ θα το ονομάσω ακασικα αρχεία αν και δεν είναι η σωστή έκφραση τώρα η ερευνητές βγάζουν βιβλία μερικά τα έχουν βγάλει αργούν όμως διότι έχουν να εξετάσουν χειρόγραφα Παγκόσμια αρχαία ,,σε διάφορες γλώσσες αρχαίες η οποίες δεν είναι και γνωστές στο σύγχρονο κόσμο όλα αυτά βγενουν από μέσα από αρχαία χειρόγραφα θρησκειών η ιστορία είναι από 12,000 μέχρι 13 ,000 χιλιάδες χρόνια προ Χριστού φαντάσου τη κριβουν τόσα χρόνια
πολλες ταινιες επιστημονικης φαντασιας βλεπεις