Συγκεκριμένα, τη μια στιγμή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου δηλώνει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος για τις συντάξεις χηρείας και την άλλη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινακης τον «διαψεύδει» τονίζοντας οτι «είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο ζήτημα και δεν έχει ληφθεί προς το παρόν απόφαση!».
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο η σύνταξη χηρείας μετά την τριετία περικόπτεται στο 50% από το 70% στους δικαιούχους του Δημoσίου Τομέα αλλά και του ΟΓΑ! Ωστόσο η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στους συνταξιουχους του ιδιωτικού τομέα.
Η ρύθμιση ισχύει από τον Οκτώβριο του 2020, επομένως εάν αρχίσει να εφαρμόζεται στους συνταξιούχους λόγω θανάτου του ιδιωτικού τομέα οφείλονται αναδρομικά από τότε.
Η περικοπή στις συντάξεις χηρείας με 50%
• Αφορά θανάτους μετά τις 13-5-2016
• Αφορά συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα
Πρόκειται για αυξήσεις που απορρέουν από την αναμόρφωση της ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων), την αύξηση των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2025, καθώς και την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε όσους δεν λαμβάνουν αυξήσεις. Επίσης, συζητείται και η κατάργηση της εισφοράς στο επικουρικό για ποσά συντάξεων έως 350 ευρώ και αναλογικότερη αντιμετώπιση στις μεγαλύτερες µε κράτηση στο υπερβαίνον του πλαφόν ποσό.
Σε ότι αφορά τώρα τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:
• Να μην εφαρμοστεί η μείωση σε όσους εξακολουθούν να απασχολούνται από το 2024 και μετά ώστε να επικρατήσει ισονομία με τους υπόλοιπους συνταξιούχους που εργάζονται και δεν υφίστανται πλέον περικοπή της σύνταξης.
• Η περικοπή να αφορά μόνο στην εθνική σύνταξη (426,17€) κι όχι το σύνολό της.
• Η συγχώνευση των δύο εθνικών συντάξεων σε μία. Σήμερα οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας που έχουν ταυτόχρονα και δική τους σύνταξη παίρνουν δύο ανταποδοτικές και δύο εθνικές συντάξεις.
Αυτό που θα εξεταστεί με το νέο καθεστώς είναι να μην καταργηθεί η δεύτερη εθνική σύνταξη αλλά να μετατραπεί σε ποσό προσωπικής διαφοράς ώστε να ισχύσει ο νόμος που προβλέπει τη χορήγηση μιας εθνικής σύνταξης, ανεξαρτήτως αριθμού συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.