28/06/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Τατάρ: Η Κύπρος είναι σημαντική «για να κυριαρχήσουμε στην Μεσόγειο»

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Τι είπε ο Τατάρ σε συνέδριο στην Τουρκία

«Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για εμάς, για να κυριαρχήσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι σημαντική όχι μόνο με το έδαφος της Κύπρου, αλλά και με την απόκτηση «περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, οικονομική αποκλειστική ζώνη, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως χωρίς την «επιχείρηση της Τουρκίας», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, «η Κύπρος θα είχε γίνει σήμερα ελληνικό νησί».

Σε ομιλία του από το Σαγγάριο της Τουρκίας όπου παρακολούθησε το συνέδριο με τίτλο «Μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από το Πραξικόπημα της 27ης Μαΐου και την ειρηνευτική επιχείρηση για την Κύπρο» είπε ότι η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι η 50ή επέτειος της «ειρηνευτικής επιχείρησης» για την Κύπρο.

«Θα τη γιορτάσουμε με ενθουσιασμό. Γιατί 50 χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, μισός αιώνας. Έχουμε κέρδη σε αυτά τα 50 χρόνια. Η τδβκ είναι ένα ανεξάρτητο τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε.

Πρόσθεσε ότι «η ανεξαρτησία και η ελευθερία του κυπριακού λαού, καθώς και τα εθνικά μας συμφέροντα σε αυτή τη γεωγραφία, με την υποστήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, εκπροσωπούνται στην τδβκ με τις σημαίες μας και το κάλεσμα σε προσευχή. Αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές αξίες. Αυτά όλα τα έχουμε πετύχει μαζί».

«Τούρκοι στρατιώτες, πριν από 50 χρόνια, ανεβήκατε στον Πενταδάκτυλο ή πηδήξατε με αλεξίπτωτα. Συναντηθήκατε με τους μουτζαχεντίν μας, θα ήθελα να υπενθυμίσω πόσο σημαντικό ήταν για εσάς να κερδίσετε εκείνη τη μάχη υπό πραγματικά δύσκολες συνθήκες. Χωρίς αυτή την επιχείρηση, η Κύπρος θα είχε γίνει σήμερα ελληνικό νησί», υποστήριξε.

Κατά κάποιον τρόπο, ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ, «η Ελλάδα θα είχε περικυκλώσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας».

Υποστήριξε επίσης ότι η «ΤΔΒΚ» έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια για την επιβίωση του ίδιου του «τουρκοκυπριακού λαού» το μέλλον και την ανεξαρτησία του. «Ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, είναι μια πατρίδα όπου μπορεί να εφαρμόζεται η εθνική πολιτική», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για εμάς, για να κυριαρχήσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και να διατηρήσουμε την εθνική συνείδηση ζωντανή εκεί, όχι μόνο με το έδαφος της Κύπρου, αλλά αποκτώντας και διεθνείς, οικουμενικές διαστάσεις, όπως περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, οικονομική αποκλειστική ζώνη, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: