Τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω επενδυτικής ανάπτυξης αλλά και εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του Airbnb και του προγράμματος της Golden Visa, βρίσκονται στην προμετωπίδα της κινητικότητας στον τομέα του real estate.
Την σκυτάλη φαίνεται ότι παίρνουν και τα νησιά τα οποία σημειώνουν μεγάλη στατιστική άνοδο ήδη από την προηγούμενη χρονιά.
Η Μύκονος φυσικά αποτελεί μία κατηγορία μόνη της καθώς το «νησί των Ανέμων» εδώ και χρόνια είναι πόλος έλξης και της παγκόσμιας οικονομικής αλλά και του διεθνούς τζετ σετ. Άνθρωποι οι οποίοι επενδύουν εκατομμύρια και σε ακίνητα στο γνωστό νησί των Κυκλάδων.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης οι τιμές Πανελλαδικά υποχώρησαν ακόμη και 60%, στο «νησί των ανέμων» διατηρήθηκε το ύψος των τιμών και λόγω Airbnb σημειώθηκε και άνοδος.
Συγκεκριμένα μέσα στο 2018 λόγω του Airbnb αυξήθηκαν μέχρι και 20% οι εμπορικές τιμές διαμερισμάτων και εξοχικών κατοικιών σε τουριστικές περιοχές του νησιού. Ένας μέσος προϋπολογισμός για κάποιον που ενδιαφέρεται να αγοράσει ακίνητο στην Μύκονο κινείται μεταξύ 800.000 ευρώ και 1,5 εκατ. Ευρώ.
Όπως είναι λίγο πολύ αναμενόμενο η μεγαλύτερη ζήτηση είναι για βίλες όσο το δυνατόν εγγύτερα προς τη Χώρα της Μυκόνου και γενικότερα στο νότιο τμήμα του νησιού
Ας δούμε όμως τα υπόλοιπα πέντε νησιά σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών Αθήνας-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος στο news.gr ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία συναδέλφων του από Αιγαίο και Ιόνιο.
Πέρα λοιπόν από τη Μύκονο τα 5 νησιά όπου το real estate είναι θησαυρός είναι τα παρακάτω:
Σαντορίνη
Πάρος
Νάξος
Κέρκυρα
Κεφαλονιά
Ο κ. Ποταμιάνος ανέφερε ότι η πρώτη στη σχετική λίστα, η Σαντορίνη που είναι η πρώτη της «πάει πολύ καλά». Τα στοιχεία των ξενοδόχων του νησιού αναφέρουν ότι υπάρχουν περί τις 60.000 κλίνες εκ των οποίων 12.500 σε ξενοδοχειακά καταλύματα, 23.000 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα
Μάλιστα όπως τονίζεται οι ενδιαφερόμενοι είναι συνήθως πρόθυμοι να δαπανήσουν μέχρι και 1,2 εκατ. ευρώ για ένα τέτοιο ακίνητο. «Στην Σαντορίνη ειδικά έχουν γίνει και πράξεις με ξένους επενδυτές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Ποταμιάνος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές στα νησιά προέρχονται από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τις χώρες του Κόλπου, την Κίνα και τη Ρωσία. Αναμένουν μετά την αγορά ενός ακινήτου σε κάποιο νησί να λάβουν την Golden Visa.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Μεσιτών Αθήνας «από την ζήτηση φαίνεται πως η τάση θα είναι ακόμα καλύτερη το επόμενο διάστημα. Ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας σε αυτή την περιοχή είναι τα εθνικά μας θέματα. Αν γίνει κάτι δηλαδή σοβαρό, τύπου Ιμίων, θα είναι γενικά ανασταλτικός παράγοντας και για τις επενδύσεις και για τον τουρισμό».