Η αυλαία της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας έπεσε μέσα στο Σαββατοκύριακο και τα φώτα στρέφονται τώρα στις Βρυξέλλες.
Την Τετάρτη η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας και όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί.
Και αυτό γιατί η 5η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας δεν συνδέεται με νέες εκταμιεύσεις κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, αφετέρου δεν έχει τη βαρύτητα της 6ης που θα περιλαμβάνει την επικαιροποιημένη ανάλυση του χρέους (DSA) και είναι αυτή που θα «ξεκλειδώσει» την αλλαγή της χρήσης των SMPs και των ANFAs για δημόσιες/ιδιωτικές επενδύσεις – ίσως και για φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.
Θα είναι μια έκθεση χωρίς συστάσεις, γωνίες και αιχμές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, με εξαίρεση τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο. Ακόμη και για αυτά τα αγκάθια οι ευρωπαϊκοί τόνοι θα είναι χαμηλοί. Ωστόσο θα επισημαίνεται η ανάγκη τάχιστης αξιοποίησης του «Ηρακλή» από τις τράπεζες, ώστε να μειωθεί το στοκ των κόκκινων δανείων.
Αναφορές θα υπάρχουν και για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαΐου 2020. Ωστόσο, επειδή το νέο πλαίσιο αποτελεί κεντρικό θέμα της επόμενης αξιολόγησης, το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η 6η έκθεση των θεσμών.
Η έκθεση θα εκφράζει την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αθήνα στα μεταμνημονιακά της προαπαιτούμενα, με τα εύσημα να παίρνει η μεταρρύθμιση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Σε άλλο κεφάλαιο θα επικροτείται η περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα τον περασμένο μήνα.
Στα δημοσιονομικά θα επιβεβαιώνει την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 σε επίπεδα μεγαλύτερα από το 3,5% του ΑΕΠ. Θετικές αναφορές θα υπάρχουν στην έκθεση και για τις ιδιωτικοποιήσεις (περιφερειακά λιμάνια, ενέργεια, κ.ά.).
Τώρα το βάρος μετατοπίζεται στην κρίσιμη 6η αξιολόγηση, η οποία συνδέεται με την επόμενη επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644 εκατ. ευρώ που διακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ τα προαπαιτούμενα που καλείται να διευθετήσει η κυβέρνηση έως τις αρχές Μαΐου είναι:
- Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες.
- Η εφαρμογή του «Ηρακλή» για τη μείωση του στοκ των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες.
- Η ολοκλήρωση της άσκησης ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. Θέσπιση τιμών ζώνης για πρώτη φορά σε 3.000 περιοχές που ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος.
- Η επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων που σχετίζονται με τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).
- Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τη ΔΕΠΑ, το Ελληνικό και την Εγνατία.
- Η πρόοδος στο σύστημα προμηθειών στην Υγεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.