Τα βακτήρια στην κουζίνα μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο νομίζετε

Κοινοποίηση:
βακτηρια

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Applied and Environmental Microbiology, τα βακτήρια που βρέθηκαν σε 74 κουζίνες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες ήταν ως επί το πλείστον αβλαβή.

«Έχουμε βρει στο παρελθόν σημαντικές διαφορές στα πρότυπα κουζίνας, στις πρακτικές προετοιμασίας φαγητού και στις ρουτίνες καθαρισμού μεταξύ Γαλλίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας», δήλωσε η Birgitte Moen, από το Scientist-Department of Food Safety and Quality, της Νορβηγίας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα βακτηρίων από νεροχύτες, σανίδες κοπής, πάγκους, λαβές και σκεύη καθαρισμού -σφουγγάρια και πανιά- που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες.

Παρά τον μεγάλο αριθμό ειδών και τις σημαντικές διαφορές στη βακτηριακή ποικιλομορφία μεταξύ των δειγμάτων, οι ερευνητές εντόπισαν οκτώ βακτηριακά γένη που συνδέονται συνήθως με περιβαλλοντικές πηγές στις περισσότερες από τις κουζίνες από όπου πήραν δείγματα, τις οποίες χαρακτήρισαν ως «πυρηνική μικροχλωρίδα». Αυτά περιελάμβαναν Acinetobacter, Pseudomonas, Enhydrobacter, Enterobacteriaceae, Psychrobacter, Chryseobacterium, Bacillus και Staphylococcus.

Οι συγγραφείς τόνισαν ότι η βασική μικροχλωρίδα παρέμεινε παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των κουζινών στη μελέτη. Κάποιες κουζίνες δεν είχαν τρεχούμενο νερό, άλλες δεν είχαν εσωτερικό νεροχύτη και άλλες δεν είχαν πλυντήριο πιάτων. Τα βακτήρια επέμειναν παρά τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής φαγητού, τις διατροφικές συνήθειες και τις διαφορές στην υγιεινή των χεριών και της κουζίνας, τα οποία επηρεάζουν την πιθανότητα μόλυνσης.

Η μελέτη υποκινήθηκε από την περιέργεια των συγγραφέων, είπε ο Moen. Τα βακτήρια στα τρόφιμα, στο έντερο, στα νοσοκομεία και στην επαγγελματική παραγωγή τροφίμων είχαν ερευνηθεί καλά, αλλά λίγα ήταν γνωστά για τα μικρόβια που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα. Με μια ήδη υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των χωρών, είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτό, πρόσθεσε η Moen.

Η ερευνητική ομάδα γνώριζε ότι επιβλαβή βακτήρια εισέρχονται στις κουζίνες μέσω μολυσμένων τροφίμων και ότι ο τύπος αυτών των βακτηρίων διέφερε από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η σαλμονέλα δεν αποτελεί πρόβλημα στη Νορβηγία, αλλά είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενούς ασθένειας στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η γνώση των βακτηρίων που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη των ανθρώπινων λοιμώξεων και ίσως θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε πιο υγιεινά σχέδια κουζίνας και καλύτερα σκεύη καθαρισμού, είπε η Moen.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: