15/11/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή της Κύπρου, το πρέσινγκ με την ΑΟΖ και τα σχέδια της Τουρκίας

Κοινοποίηση:
CYPRUS-ERDOGAN

“Η Ευρώπη θα πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στις πρόσφατες αυξημένες προσπάθειές της για εκμετάλλευση τεράστιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου”, δήλωσε ο Θεόδωρος Τσακίρης, επίκουρος καθηγητής ενεργειακής πολιτικής και γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας σε συνέντευξη για το αμερικανικό think tank Ινστιτούτο Gatestone

Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν κλιμακωθεί κατά το τελευταίο έτος καθώς και οι δύο πλευρές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για γεώτρηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που αναβίωσε επίσης τη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα.

Η Τουρκία αντιτίθεται επίσης σε αυτό που αποκαλεί “μονομερείς προσπάθειες των κυπριακών κυβερνήσεων για την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων της Κύπρου” λέγοντας ότι αγνοείται το δίκαιο μερίδιο των Τουρκοκυπρίων στο βόρειο τμήμα του νησιού.

«Θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσουν οι τουρκικές παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κύπρου. Θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα πρόσωπα και τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη γεώτρηση», ανέφερε ο Θεόδωρος Τσακίρης, επίκουρος καθηγητής ενεργειακής πολιτικής και γεωπολιτικής Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,

Πρέπει να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των προενταξιακών κονδυλίων που χορηγεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του αποκλεισμού των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δήλωσε ο Τσακίρης.

Ο Τσακίρης δήλωσε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να άρουν ένα εμπάργκο όπλων που επέβαλαν στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση το 1987 για να μπορέσει να αμυνθεί από την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Κυπριακή κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει διαπραγματεύσεις με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως οι αμερικανικές ExxonMobil και French Total, λέει ότι οποιοσδήποτε πλούτος θα διαιρεθεί κατά την επανένωση της Κύπρου.

«Ο κ. Ερντογάν γνωρίζει ότι θα είναι αδύνατο για την Τουρκία να επιτύχει τους στόχους της περιφερειακής ηγεμονίας, αν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα, αναπτύξουν σταθερή θέση στην Κύπρο. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος του», εξηγεί από την πλευρά του ο κ.Χάρης Σαμαράς είπε σε άλλη συνέντευξή του στο Gatestone.

«Αν και η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου από το 1974, η σημερινή ιδιαίτερα ασταθής εσωτερική πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Τουρκία έχει καταστήσει την τουρκική κυβέρνηση ακόμα πιο επιθετική στην ανατολική Μεσόγειο … Για τα σχέδια του κ. Ερντογάν να πετύχει, η Κύπρος πρέπειν να εξαλειφθεί. » ανέφερε ο κ. Σαμαράς, εμπειρογνώμονας για την ΑΟΖ της Κύπρου και πρόεδρος της διεθνούς επενδυτικής τραπεζικής εταιρείας Πυθέας.

«Ο κ. Ερντογάν γνωρίζει ότι θα είναι αδύνατο για την Τουρκία να επιτύχει τους στόχους της περιφερειακής ηγεμονίας εάν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αναπτύξουν σταθερή θέση στην Κύπρο. Τότε, ο αγωγός East Med Pipeline – ο οποίος ξεκίνησε με την ευλογία των ΗΠΑ – είναι υψίστης σημασίας. Κατά την τελευταία τριμερή συνάντηση του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ήταν παρών και υποστήριξε αν προχωρήσει, θα αποτελέσει σημαντικό χτύπημα για τα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας”.

Επιμένει η Τουρκία

«Η Τουρκία θα διατηρήσει τη θέση της για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τα δικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το σκοπό αυτό», επιμένει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή δήλωση την Παρασκευή.

Το υπουργείο δήλωσε ότι το αναθεωρημένο συμβόλαιο μεταξύ της κυβέρνησης της Κύπρου και της αμερικανικής Noble Energy, του ομίλου Dalek του Ισραήλ και της Royal Dutch Shell ήταν ένα συγκεκριμένο παράδειγμα παραβίασης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους.

Η συμφωνία καλύπτει τη διανομή των εσόδων από εκμετάλλευση φυσικού αερίου από το πεδίο της Αφροδίτης της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο και τη μεταφορά φυσικού αερίου με υποβρύχιο αγωγό στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Idku της Αιγύπτου.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και διεθνείς εταιρείες για την αναζήτηση και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκότρυπη, το νησί θα κερδίσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από φυσικό αέριο για 18 χρόνια ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με τις τρεις ενεργειακές εταιρείες.

«Εξυπακούεται ότι η συμφωνία δεν κάνει καμία αναφορά στους Τουρκοκύπριους και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν λαμβάνουν κανένα μερίδιο από τα έσοδα», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο.

«Η Κυπριακή κυβέρνηση και οι διεθνείς εταιρείες δεν μπορούν να αγνοήσουν ότι το αποσχισθέν τουρκοκυπριακό κράτος στα βόρεια του νησιού είναι συνιδιοκτήτης του νησιού», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο.

«Ως εκ τούτου, η Τουρκία θα διατηρήσει τη σθεναρή και αποφασιστική στάση της για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, καθώς και των δικών της δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το σκοπό αυτό», ανέφερε το υπουργείο.

Το τουρκικό υπουργείο δήλωσε ότι «τα πλοία γεώτρησης Yavuz και Fatih θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές όπου η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου χορήγησε άδειες  το 2011».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: