Αποσβολωμένη παρακολουθεί ακόμα και σήμερα η παγκόσμια κοινή γνώμη την υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος της διευθύντριας φωτογραφίας στη νέα ταινία του Άλεκ Μπάλντουιν, η οποία έπεσε νεκρή από τα πυρά του ηθοποιού, καθώς όπως αποκαλύφθηκε λίγες ημέρες αργότερα, του είχαν δώσει όπλο με πραγματικά πυρά.
Η υπόθεση του θανάτου της Χαλίνα Χάτσινς ωστόσο δεν είναι η πρώτη που προκάλεσε το θάνατο στο σετ μιας κινηματογραφικής ταινίας ή μιας τηλεοπτικής σειράς. Δεκάδες είναι οι άτυχες στιγμές που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό ηθοποιών και μελών του καστ μιας παραγωγής.
Ο θάνατος του Μπράντον Λι στα γυρίσματα της ταινίας «Το Κοράκι»
Μια από τις πιο γνωστές τραγωδίες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ταινίας, η οποία κουβαλά πίσω της αναρίθμητες θεωρίες συνωμοσίας για όσα οδήγησαν στον θάνατο του γιου του Μπρους Λι, Μπράντον.
Το 1993, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας The Crow (Το Κοράκι) ο Μπράντον Λι έπεσε νεκρός όταν συμπρωταγωνιστής του τον πυροβόλησε με όπλο που φαινομενικά περιείχε άσφαιρα πυρά. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αναφορά της αστυνομίας, η σφαίρα τρύπησε την κοιλιακή χώρα και σφηνώθηκε στην σπονδυλική στήλη του ηθοποιού.
Η επίσημη ενημέρωση αναφέρει πως η αιτία θανάτου οφειλόταν σε αμέλεια των υπεύθυνων της παραγωγής, ωστόσο ο ανακριτής δεν απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος κάποιου από τους εργαζόμενους στα γυρίσματα της ταινίας.
Άλλωστε, η κατάρα που περιβάλλει «Το Κοράκι» δεν σταμάτησε στον θάνατο του Μπράντον Λι. Πέντε χρόνια αργότερα, ένας ακόμη άνθρωπος έπεσε νεκρός, αυτή τη φορά στα γυρίσματα μιας σειράς με τίτλο «The Crow: Stairway to Heaven», με σενάριο βασισμένο σε εκείνο της ταινίας. Ο κασκαντέρ, Μαρκ Έικερστριμ έπεσε νεκρός όταν αντικείμενο τον χτύπησε με ορμή στο κεφάλι.
Μια ρώσικη ρουλέτα στο διάλειμμα των γυρισμάτων
Μια παρόμοια ιστορία εκτυλίχτηκε αρκετά χρόνια νωρίτερα, στα γυρίσματα της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς Cover Up. Ο ηθοποιός Τζον Έρικ Χέξουμ γύριζε το έβδομο επεισόδιο της σειράς, σε μία από τις σκηνές του οποίου έπρεπε να γεμίσει με σφαίρες ένα 44αρι Μάγκνουμ. Για τον σκοπό αυτό του προσφέρθηκαν κανονικές σφαίρες και άσφαιρα πυρά.
Τελικά η σκηνή δεν συμπεριελήφθη ποτέ στο επεισόδιο με απόφαση του σκηνοθέτη και το γύρισμα διεκόπη. Ο Χέξουμ, αναμένοντας να ξεκινήσουν και πάλι τα γυρίσματα, αφαίρεσε όλες τις σφαίρες του όπλου, εκτός από μία άσφαιρη, περιέστρεψε τον μύλο του όπλου, όπως γίνεται στο «παιχνίδι» ρώσικη ρουλέτα και κόλλησε την κάνη του όπλου στον δεξιό του κρόταφο.
Ωστόσο, από τόσο κοντινή απόσταση ακόμη και μια τέτοια σφαίρα μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη. Καθώς πυροδοτήθηκε το μπαρούτι στη σφαίρα, η έκρηξη προκάλεσε κάταγμα στο κρανίο του Αμερικανού, με τα θραύσματα των οστών να οδηγούν σε εγκεφαλική αιμορραγία. Ο Χέξουμ μετήχθη στο νοσοκομείο, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών, απεβίωσε έξι ημέρες αργότερα.
Το πιο αποκρουστικό δυστύχημα στην ιστορία του Χόλιγουντ
Δυστυχήματα την ώρα των γυρισμάτων έχουν συμβεί πολλά στην ιστορία του κινηματογράφου. Κασκαντέρ που υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους, μέτρα ασφαλείας που δεν απέδωσαν και ελικόπτερα, αυτοκίνητα και δίκυκλα που ενεπλάκησαν σε δυστύχημα και προκάλεσαν τον θάνατο μελών του καστ ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.
Ωστόσο, εκείνο που έγινε πρώτο θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ το 1982, αφορούσε στον βίαιο θάνατο δυο παιδιών που πρωταγωνιστούσαν στην ταινία Twilight Zone: The Movie. Οι ανήλικοι ηθοποιοί Μίκα Ντιν (7 ετών) και Ρενέ Σιν Γι (6 ετών) καθώς και ο ηθοποιός Βικ Μόροου βρήκαν τραγικό θάνατο όταν ελικόπτερο που πετούσε σε χαμηλό υψόμετρο για τις ανάγκες των γυρισμάτων, τους έκοψε το νήμα της ζωής.
Το ελικόπτερο πετούσε σε ύψος μόλις 8 μέτρων με σκοπό να αποφύγει τις εκρήξεις και τα ειδικά εφέ πυροτεχνουργών που χρησιμοποιούνταν στο γύρισμα. Παρόλα αυτά, μία από τις εκρήξεις προκάλεσε ζημιά στην ουρά του ελικοπτέρου, το οποίο συνετρίβη αποκεφαλίζοντας τον ενήλικα ηθοποιό και ένα από τα παιδιά και συνθλίβοντας το δεύτερο, κατά την πτώση.
Η πρωταγωνίστρια που κάηκε ζωντανή στο γύρισμα
Ταξιδεύοντας πολύ πιο πίσω στον χρόνο, ο αμερικανικός κινηματογράφος έχει ακόμη περισσότερες τραγικές ιστορίες θανάτου την ώρα των γυρισμάτων. Μια από αυτές, η υπόθεση της Μάρθα Μάνσφιλντ, μιας ενζενί του σινεμά στις αρχές του 20ου αιώνα. Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα της από τα 14 με εμφανίσεις στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ, ανέλαβε τους πρώτους πρωταγωνιστικούς ρόλους στον κινηματογράφο ήδη από το 1919.
Το 1923, η Μάνσφιλντ βρισκόταν στο Τέξας για τα γυρίσματα της ταινίας The Warrens of Virginia. Σε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα, η Μάνσφιλντ θέλησε να ξεκουραστεί στο κάθισμα του αυτοκινήτου της, χωρίς να βγάλει το εντυπωσιακό, αλλά και εύφλεκτο φόρεμα που παρέπεμπε στην εποχή του αμερικανικού εμφυλίου, οπότε και διαδραματιζόταν η ταινία.
Περαστικός, που έτυχε να περνά από το σημείο, άναψε το τσιγάρο του και πέταξε ασυναίσθητα το αναμμένο σπίρτο στον αέρα. Κατά διαβολική σύμπτωση, αυτό πέρασε μέσα από το παράθυρο του αυτοκινήτου και τύλιξε στις φλόγες την άτυχη ηθοποιό. Παρά τις προσπάθειες του συμπρωταγωνιστή της, Γουίλφρεντ Λιτέλ να σβήσει τη φωτιά με μια κουβέρτα, η Μάνσφιλντ άφησε την τελευταία της πνοή την επόμενη ημέρα στο νοσοκομείο, έχοντας υποστεί βαριά εγκαύματα.
Ατυχήματα που λίγο έλειψαν να στοιχίσουν τη ζωή ηθοποιών
Διαβάζοντας περισσότερες ιστορίες για ατυχήματα στον κινηματογράφο, παρατηρούμε πως δεκάδες αστέρες του Χόλιγουντ και ακόμη περισσότεροι κασκαντέρ που αναλαμβάνουν τις επικίνδυνες σκηνές για λογαριασμό τους, ήρθαν αντιμέτωποι με τον θάνατο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
Ένα από τα περιστατικά που μας κίνησε το ενδιαφέρον αφορούσε στη θρυλική σήμερα ταινία «Ρόκι 4» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, το 1985. Ο κινηματογραφικός πυγμάχος είχε να αντιμετωπίσει τον αιώνιο εχθρό της Αμερικής τότε, τον Σοβιετικό Ιβάν Ντράγκο, τον οποίο υποδύθηκε ο Ντολφ Λούντγκρεν. Οι δύο ιδιαίτερα μυώδεις ηθοποιοί συμφώνησαν προς χάριν ρεαλισμού να παλέψουν σχεδόν κανονικά, καταβάλλοντας αληθινές μπουνιές την ώρα του αγώνα.
Σε μία από αυτές τις καθόλα ρεαλιστικές μπουνιές λοιπόν, ο Λούντγκρεν χτύπησε τον Σταλόνε στο στήθος προκαλώντας του καρδιακό οίδημα, ο οποίος ανέβασε 200 παλμούς. Ο κινηματογραφικός Ρόκι Μπαλπόα μετήχθη με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Καλιφόρνιας όπου νοσηλεύτηκε επί εννιά ημέρες στην εντατική.
Τραυματική εμπειρία από τα γυρίσματα της πιο εμβληματικής ταινίας δράσης στην καριέρα του, «Πολύ σκληρός για να πεθάνει», είχε και ο Μπρους Γουίλις. Οι μαρτυρίες από την ταινία του 1988, την πρώτη από το franchise, αναφέρουν πως ο ηθοποιός υπέστη μόνιμη ακουστική βλάβη, όταν πυροβόλησε με το όπλο γεμισμένο με ιδιαίτερα δυνατά (από πλευράς έντασης ήχου) άσφαιρα και ενώ βρισκόταν κάτω από ένα τραπέζι.
Τέλος, μια απίστευτη ιστορία που παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία ξεπήδησε από τα γυρίσματα του τελευταίου επεισοδίου της θρυλικής σειράς Lost. Στο επεισόδιο με τον ευφάνταστο τίτλο «The End», το 2010, ο ηθοποιός Τέρι Ο’Κιν μαχαίρωσε τον συμπρωταγωνιστή του Μάθιου Φοξ με αληθινό μαχαίρι, αντί του ειδικού στο οποίο η λάμα «εισέρχεται» εντός της λαβής. Ο Φοξ σώθηκε σαν από θαύμα, χάρη στο αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε μέσα από τη μπλούζα του.