Η λίστα Mirotvorets είναι ένα θέμα που απασχολεί τα ανεξάρτητα και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αλλά όχι τον κύριο διεθνή Τύπο.
Αυτή την εβδομάδα, ένας αριθμός διεθνών και Ρώσων δημοσιογράφων συγκεντρώθηκε στη Μόσχα – με περισσότερους να συμμετέχουν μέσω βιντεοσύνδεσης – για να συζητήσουν τη διαβόητη πλέον ουκρανική «λίστα δολοφονίας» Mirotvorets. Πολλοί από αυτούς περιλαμβάνονται και οι ίδιοι.
Ενώ κάποιοι δεν το παίρνουν στα σοβαρά, η φρικτή δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 20 Αυγούστου και η επακόλουθη σήμανση στην καταχώρησή της στο Mirotvorets ως «ρευστοποιημένη» καθιστά αρκετά σαφές ότι οι άνθρωποι πίσω από τη λίστα θέλουν, στην πραγματικότητα, ανθρώπους νεκρούς.
Το ίδιο συνέβη και με την καταχώρηση του Ρώσου φωτορεπόρτερ Andrei Stenin και πολλών άλλων που περιλαμβάνονται στη λίστα και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Ιταλού Andrea Rocchelli.
“September 8 is observed as International Day of Journalists’ Solidarity. On this day, the world commemorates members of the press who died in the line of duty…”
*Oles Buzina was on Ukraine’s kill list…https://t.co/OCIyC0UEWT pic.twitter.com/rXQvxdKep4
— Eva Karene Bartlett (@EvaKBartlett) September 9, 2022
Πώς είναι να είσαι στη λίστα
Η επικεφαλής του Ιδρύματος για την καταπολέμηση της αδικίας, Mira Terada, η οποία συγκάλεσε το πάνελ, σημείωσε ότι από τα χιλιάδες ονόματα που έχουν καταχωρηθεί στον ιστότοπο, 341 είναι δημοσιογράφοι και, το σοκαριστικό είναι ότι 327 είναι ανήλικοι.
«Η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων ανηλίκων είναι έγκλημα. Είναι σαν ένα μενού για παιδόφιλους ή ανθρώπους που κάνουν εμπορία ανθρώπων».
Ενώ η ανησυχία της είναι για τα παιδιά, τους δημοσιογράφους, τους ακτιβιστές, τις πολιτικές προσωπικότητες, ακόμη και τους απλούς Ουκρανούς που έχουν με κάποιο τρόπο εξοργίσει το καθεστώς του Κιέβου και όσους βρίσκονται πίσω από τη λίστα, η Terada πρέπει τώρα να είναι προσεκτική, αφού η ίδια προστέθηκε στη βάση δεδομένων.
Μιάμιση ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου της 21ης Ιουλίου σχετικά με τα παιδιά που τοποθετούνται στο Mirotvorets, η Mira βρέθηκε στη λίστα. «Αυτό άλλαξε τη ζωή μου. Πρέπει να είμαι σε επαγρύπνηση 24 ώρες το 24ωρο», δήλωσε η ίδια.
Η Christelle Néant, μια Γαλλίδα πολεμική ανταποκρίτρια που κάνει ρεπορτάζ από το Ντονμπάς τα τελευταία εξήμισι χρόνια, μου ανέφερε πριν από την έναρξη του πάνελ ότι ορισμένες από τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα δεν αποκαλύπτονται στο ευρύ κοινό και είναι κλειδωμένες με κωδικό πρόσβασης.
Η Néant, η οποία δήλωσε ότι δέχεται απειλές θανάτου εδώ και χρόνια, μίλησε για το πώς την επηρεάζει αυτό: «Κάθε φορά που χρησιμοποιώ το αυτοκίνητό μου, ελέγχω από κάτω για τυχόν δυσάρεστη έκπληξη», αναφερόμενη σε πιθανή βόμβα στο αυτοκίνητο. «Δεν δημοσιεύω καμία φωτογραφία με ανθρώπους με τους οποίους ζω ή τους οποίους αγαπώ. Πρέπει να είμαι σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή».
«Δεν είμαι τρομοκράτης, δεν είμαι εγκληματίας, είμαι απλώς ένας ανταποκριτής. Αυτή η λίστα πρέπει να κλείσει και όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να λογοδοτήσουν».
Ο Γερμανός δημοσιογράφος Thomas Röper σημείωσε σωστά ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προτιμούν να κάνουν τα στραβά μάτια. «Θα μπορούσαν να είχαν αναφερθεί σε αυτό, αλλά δεν λένε τίποτα».
Επισήμανε επίσης τη σιωπή της γερμανικής κυβέρνησης, ακόμη και όταν ερωτάται σε συνεντεύξεις Τύπου.
«Ένα κράτος έχει καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του, αλλά δεν έχω δει τίποτα από την κυβέρνησή μου να καταδικάζει το γεγονός ότι Γερμανοί βρίσκονται σε αυτόν τον κατάλογο και ότι ένας Γερμανός υπήκοος έχει σκοτωθεί».
Και, στην πραγματικότητα, αντί να προστατεύει τους Γερμανούς δημοσιογράφους, η κυβέρνηση τους διώκει, όπως συμβαίνει με την Alina Lipp, της οποίας ο τραπεζικός λογαριασμός, καθώς και της μητέρας της, έκλεισαν αφού η γερμανική κυβέρνηση κίνησε ποινική διαδικασία εναντίον της για το ρεπορτάζ της από το Donbass.
Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Veronika Naydenova, που κατάγεται από την Κριμαία αλλά ζει στη Γερμανία, προστέθηκε στον κατάλογο τον Ιανουάριο, επίσης μετά την υποβολή αιτήματος για την ένταξη παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της 13χρονης Faina Savenkova, από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ.
«Την ίδια ημέρα που δημοσιεύθηκε το άρθρο μου, προστέθηκε στον κατάλογο. Αλλά αυτό δεν με σταμάτησε, έχω γράψει πολλά άρθρα από τότε».
Η ίδια τόνισε μια πρόσθετη, πολύ πραγματική, απειλή: ότι από τους πρόσφυγες που έχουν έρθει στη Γερμανία από την Ουκρανία, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποιος είναι απλώς πρόσφυγας και ποιος έχει ουκρανικές εθνικιστικές εξτρεμιστικές απόψεις. Αυτός είναι ένας πολύ πραγματικός φόβος για τη Naydenova, η διεύθυνση της οποίας είναι καταχωρημένη στο Mirotvorets.
Η Ολλανδή δημοσιογράφος Sonya van den Ende φοβάται επίσης να επιστρέψει στην πατρίδα της. «Τώρα στην Ολλανδία με χαρακτηρίζουν «εχθρό του κράτους». Δεν μπορώ να επιστρέψω, είναι πολύ επικίνδυνο για μένα να το κάνω».
Ο Janus Putkonen, ένας Φινλανδός δημοσιογράφος που ζει στο Ντονμπάς από το 2015, επεσήμανε πώς ο κίνδυνος επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Επειδή δεν έχει σταματήσει η λίστα δολοφονιών του Μιροτβόρετς, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν πλέον να πέσουν θύματα της κρατικής τρομοκρατίας του ουκρανικού ναζισμού, που είναι συγκρίσιμη με την τρομοκρατία του ISIS».
Αλλά, κυρίως, απειλεί τους Ουκρανούς εντός της Ουκρανίας, κάτι που τόνισε ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζόνι Μίλερ.
«Αν είσαι δημοσιογράφος, μπλόγκερ, πολιτικό πρόσωπο ή πολίτης στην Ουκρανία που θέλει να ασκήσει κριτική στον εξτρεμισμό στην Ουκρανία, που υπάρχει πολύς, ή αν θέλεις να ασκήσεις κριτική στις πολιτικές της ουκρανικής κυβέρνησης, το πιθανότερο είναι ότι θα μπεις σε αυτή τη λίστα. Και να βρίσκεσαι υπό σοβαρή απειλή θανάτου».
Ο Μίλερ, ο οποίος έχει αναφερθεί από περιοχές της δυτικής Ουκρανίας, έθεσε ένα άλλο σημαντικό σημείο:
«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στην Ουκρανία που θέλουν να πιέσουν για ειρηνικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Αλλά αν κάποιος στην ουκρανική κοινωνία θέλει να σηκωθεί και να προωθήσει αυτή τη γραμμή, το πιθανότερο είναι ότι θα μπει σε αυτή τη λίστα. Το Μιροτβόρετς είναι σε μεγάλο βαθμό ένα σύμβολο των εξτρεμιστικών στοιχείων στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή».
Όσον αφορά εμένα, βρίσκομαι στη λίστα από το 2019, αφού πήγα στην Κριμαία και έκανα ρεπορτάζ από περιοχές της ΔΔΡ όπου οι πολίτες τρομοκρατούνταν από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς, τα σπίτια καταστρέφονταν «δρόμο με δρόμο», όπως μου είπε ένας ντόπιος.
Συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης
Για διάφορους λόγους, δεν έχω βρεθεί στον γενέθλιο Καναδά μου από τον Φεβρουάριο του 2020, και σε αυτό το σημείο, δεν ξέρω τι τύχη θα αντιμετώπιζα αν επέστρεφα.
Η Οτάβα υποστηρίζει άνευ όρων το καθεστώς του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου του κατά των αμάχων του Ντονμπάς, τον οποίο η χώρα υποθάλπει στέλνοντας χρήματα και όπλα στην Ουκρανία για χρόνια πριν ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.
Ο Καναδάς έχει δαπανήσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων από το 2014, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζιστών μαχητών του Αζόφ.
Αλλά επιπλέον, η καναδική κυβέρνηση γνωρίζει για το Mirotvorets. Η κρατική καναδική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία (CBC) δημοσίευσε τον Ιούλιο ένα συκοφαντικό άρθρο για μένα, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που προφανώς αντλήθηκαν από την καταχώρησή μου στο Mirotvorets, αν και δεν αναφέρει ονομαστικά τη λίστα δολοφονιών.
Πώς νομίζω ότι ξέρω ότι η CBC γνώριζε την καταχώρηση στη λίστα δολοφονιών για μένα; Ο παραγωγός τους μου έστειλε email για μια συνέντευξη (την οποία δεν δέχτηκα), αναφέροντας τη συμμετοχή μου τον Απρίλιο σε ένα πάνελ με έδρα τη Μόσχα για τα εγκλήματα πολέμου της Ουκρανίας. Μόνο που δεν ήταν τον Απρίλιο, αλλά στις 11 Μαρτίου. Η μόνη άλλη πηγή για τη συμμετοχή μου τον Απρίλιο ήταν, μαντέψατε, το Mirotvorets.
Φυσικά, δεν υπήρξε καμία καταδίκη ή έκκληση να κλείσει το Mirotvorets (για το οποίο τα ανεξάρτητα καναδικά μέσα ενημέρωσης μου είχαν προηγουμένως πάρει συνέντευξη και στη συνέχεια επικοινώνησαν με το CBC). Αντ’ αυτού, προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τις πολλαπλές αναφορές μου για τα εγκλήματα πολέμου της Ουκρανίας στο Ντονμπάς ως έναν τρόπο να με συκοφαντήσουν ως Ρώσο προπαγανδιστή.
Και τώρα, το CBC έχει επισημάνει το όνομά μου στους Ουκρανούς εθνικιστές στον Καναδά, οι οποίοι διαφορετικά μπορεί να μην με γνώριζαν, και στους Καναδούς που πήγαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ριζοσπαστικοποιήθηκαν και κατηχήθηκαν και θα μπορούσαν να διαπράξουν εγκλήματα τύπου Αζόφ εναντίον δημοσιογράφων σαν εμένα που έκαναν ρεπορτάζ από την άλλη πλευρά.
Οι δημοσιογράφοι έχουν ήδη αρκετούς λόγους να φοβούνται ότι θα στοχοποιηθούν – ένα παράδειγμα είναι η βομβιστική επίθεση των δυνάμεων του Κιέβου στις 4 Αυγούστου σε ένα ξενοδοχείο του Ντονέτσκ, στο οποίο βρίσκονταν πολλοί δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και εγώ. Δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι το ξενοδοχείο και οι δημοσιογράφοι ήταν οι επιδιωκόμενοι στόχοι, αλλά δεδομένων όλων όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι σίγουρα μέσα στο πεδίο του πιθανού
Μια βάση δεδομένων τρομοκρατών
Μετά το πάνελ, συνομίλησα ξανά με τη Néant, η οποία είπε ότι απευθύνει έκκληση σε διεθνείς οργανισμούς για το Mirotvorets εδώ και χρόνια.
«Έχω γράψει σε οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ, η Αμνηστία κ.λπ. Καμία δεν αντέδρασε, ακόμη και όταν ανακάλυψα ότι τα παιδιά βρίσκονται σε αυτή τη λίστα». Το μόνο που πήρε ήταν μια αυτοματοποιημένη επιβεβαίωση παραλαβής.
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και απαντήσεων μετά το πάνελ, ένας Αμερικανός στο ακροατήριο πρότεινε ότι η Ρωσία θα έπρεπε να έχει τη δική της «ομάδα κρούσης» που θα βγαίνει και θα κάνει το ίδιο πράγμα στην ουκρανική πλευρά.
Στην απάντησή του, ο Τζόνι Μίλερ σημείωσε: «Ο Τζόνι Μίλερ δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία:
«Όταν λέω στους ανθρώπους εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο για αυτή τη λίστα θανάτου, ένα από τα πρώτα πράγματα που μου απαντούν είναι,
‘Λοιπόν, είμαι σίγουρος ότι η Ρωσία έχει μια παρόμοια λίστα’. Και πρέπει να τους εξηγήσω ότι, όχι, η Ρωσία δεν έχει μια λίστα που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο με τα ονόματα και τις διευθύνσεις κατοικιών δημοσιογράφων και παιδιών και προωθεί τη δολοφονία τους. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μιας πολιτισμένης κυβέρνησης και του εξτρεμισμού και της βαρβαρότητας».
Σύμφωνα με την Mira Terada, το ίδρυμά της διαβίβασε έγγραφα και τα στοιχεία που συνέλεξε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας και ζητά από την υπηρεσία να αναγνωρίσει το Mirotvorets ως τρομοκρατική οργάνωση.
Ο πρώην Αμερικανός πεζοναύτης και επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ Σκοτ Ρίτερ περιέγραψε ομοίως τη Mirotvorets ως «όργανο τρομοκρατίας» που «πρέπει να καταργηθεί κατόπιν επιμονής της αμερικανικής κυβέρνησης».
Προσέξτε την ειρωνεία: Μας καταγράφουν ως τρομοκράτες για τη δουλειά που κάνουμε για να αναδείξουμε τα δεινά των αμάχων κάτω από την πραγματική τρομοκρατία του καθεστώτος του Κιέβου.
ΠΗΓΗ: kanenazori.com