Το νέο τοπίο στα εξοπλιστικά
Λόγω «πολυπλοκότητας» μετατίθεται για το 2024 και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων Φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ (ΜΕΚΟ-200ΗΝ) με το κόστος του προγράμματος να ξεπερνά την αρχική εκτίμηση για 500 εκατομμύρια ευρώ
Για το 2024 μετατίθεται η απόφαση για την πρόσκτηση Κορβετών και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ αλλά μια σειρά από σημαντικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εξοπλιστικές προτεραιότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμβασιοποίηση προγραμμάτων για τα έτη 2019 έως 2023 που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτριου Μπιάγκη.
Στους πίνακες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αναφέρεται ότι η σύμβαση για την προμήθεια έως τεσσάρων Κορβετών δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 καθώς «δεν έχει επί του παρόντος ληφθεί απόφαση για τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος», το συνολικό κόστος του οποίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2.122.880.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για τις Κορβέτες άνοιξε λίγο μετά την απόφαση για την απόκτηση των τριών γαλλικών Φρεγατών FDI Belharra, τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και η σύνδεση του προγράμματος με τα ναυπηγεία οδήγησαν σε παράταση της διαδικασίας, η οποία, όμως, φέρνει διαρκώς βελτιούμενες προτάσεις από τους δύο βασικούς διεκδικητές, τη γαλλική Group Naval και την ιταλική Fincantieri.
Λόγω «πολυπλοκότητας» μετατίθεται για το 2024 και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων Φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ (ΜΕΚΟ-200ΗΝ) με το κόστος του προγράμματος να ξεπερνά την αρχική εκτίμηση για 500 εκατομμύρια ευρώ και να αγγίζει τα 643 εκατομμύρια. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Κ», στις ΜΕΚΟ σχεδιάζεται να εγκατασταθεί και σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV και επιφανείας USV.
Διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών απαιτείται και για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MQ-9 Reaper μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμεί η υποβολή επίσημου αιτήματος (LOR) προς τις αμερικανικές αρχές ώστε να προχωρήσει η διαδικασία απόκτησης του συστήματος που αναμένεται να κοστίσει περί τα 387 εκατομμύρια ευρώ.
Όπλα για Αεροπορία και Ναυτικό
Εντός του 2023, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αναμένεται να συμβασιοποιηθεί η προμήθεια των ισραηλινών συλλογών καθοδήγησης SPICE για τις βόμβες γενικής χρήσης των 1.000 και 2.000 λιβρών, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ. Απομένει η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ώστε να προχωρήσει η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Οι SPICE μετατρέπουν τις βόμβες ελευθέρας που φέρουν τα F-16 σε κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας. Για το 2024, ωστόσο, μετατίθεται η προμήθεια των ισραηλινών πυραύλων αέρος – εδάφους μεγάλου βεληνεκούς Rampage, αξίας 50 εκατομμυρίων, καθώς απομένει η υπογραφή της εισηγητικής έκθεσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας από το ΚΥΣΕΑ.
Εντός του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η προμήθεια δεκαέξι πυραύλων επιφανείας ExocetMM-40 Blk3 για τις Πυραυλακάτους «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και «ΡΟΥΣΣΕΝ» αξίας 33,3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ, μέχρι το τέλος του έτους θα δρομολογηθεί η υποστήριξη των IRIS-T αλλά και των πυραύλων MICA IR/FR. Τον επόμενο χρόνο αναμένεται να δρομολογηθεί και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων MLRS έναντι 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δυσκολίες στην υποστήριξη
Τα στοιχεία, ωστόσο, δεν είναι αισιόδοξα για την υποστήριξη βασικών πτητικών μέσω όπως τα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, τα ελικόπτερα ΝΗ-90 και τα Super Puma. Η εν συνεχεία υποστήριξη των ελικοπτέρων AS-332 Super Puma λόγω δικαστικής εμπλοκής μετά από την απόρριψη του προγράμματος στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με τα πολύτιμα για αποστολές Έρευνας και Διάσωσης ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας να έχουν σχεδόν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες πτήσης. Παράλληλα «τρέχει» και διαγωνισμός για την προμήθεια νέου ελικοπτέρου αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στα προγράμματα που έχουν τεθεί σε προτεραιότητα.
Η υποστήριξη των ΝΗ-90, αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023 όπως και η αποστολή των τριών C-130 στο Ισραήλ, καθώς αναμένεται η υποβολή προσφοράς από τη SIBAT για αξιολόγηση και συνέχιση των διαδικασιών. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία υποστήριξης των ελικοπτέρων Apache ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ.