Οι συνέπειες του νόμου Κατρούγκαλου και τις υπέρογκες κρατήσεις που (μαζί με τους φόρους) φτάνουν ή και ξεπερνούν το 70% του διαθέσιμου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να εξαγγείλει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 35%. Κάπως αργά όμως, αφού στα 3 χρόνια του νόμου Κατρούγκαλου τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών μειώθηκαν κατά σχεδόν το 1/3.
Το δημόσιο έχασε πολλαπλά, όχι μόνον από την έξαρση της φοροδιαφυγής «επιβίωσης» αλλά και από την διάλυση της αγοράς.
Από 4,7 δισ. δηλωθέντα εισοδήματα το 2016 (για το 2015) οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν 3,8 δισ. πέρυσι και 3,3 δισ. φέτος. Για να μειώσει το βάρος, η κυβέρνηση υπόσχεται ελάφρυνση έως 35%, αλλά αυτήν δεν θα την δουν όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από 14.000 ευρώ, όπου το όφελος μειώνεται ή εξαλείφεται για μικροεπαγγελματίες με κάτω από τα 8.000 ευρώ.
Επιπλέον όμως, ενώ μειώνονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις, δεν αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Και έτσι, παρά το προσωρινό όφελος από τις χαμηλότερες εισφορές σήμερα, οι ασφαλισμένοι δεν θα γλιτώσουν τις απώλειες στις μελλοντικές συντάξεις τους που θα βγαίνουν ακόμα μικρότερες από όσο αρχικά φαινόταν.