Τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη – Δείτε τη λίστα

Κοινοποίηση:
texniti-noimosini-100

Ένα ζήτημα που έχει ήδη προκαλέσει τεράστια συζήτηση είναι το πώς η είσοδος ολοένα και πιο εξελιγμένων μορφών τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει το εργασιακό τοπίο και τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη Nokia Bell στις ΗΠΑ, μίας εταιρείας βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης, παρέχει νέα στοιχεία για τους τύπους επαγγελμάτων που μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Η μελέτη εισάγει ένα νέο μέτρο που ονομάζεται βαθμολογία «Επιπτώσεων Τεχνητής Νοημοσύνης», το οποίο μετράει πόσο στενά ευθυγραμμίζονται τα καθήκοντα ενός επαγγέλματος με τις πρόσφατες καινοτομίες τεχνητής νοημοσύνης.

Στην κορυφή της λίστας, με τα επαγγέλματα που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη, είναι οι τεχνολόγοι καρδιολογίας, οι ηχολήπτες και οι τεχνολόγοι πυρηνικής ιατρικής. Άλλα επαγγέλματα που βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα είναι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι ακτινολόγοι, οι νευρολόγοι.

Αυτό το εύρημα αμφισβητεί την κοινή πεποίθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί πρωτίστως τις θέσεις εργασίας με χαμηλή ειδίκευση. Αντίθετα, η μελέτη προτείνει ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνδέεται στενότερα με συγκεκριμένες δεξιότητες εντός των επαγγελμάτων.

Για παράδειγμα, στην υγειονομική περίθαλψη, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 60% των εργασιών που εκτελούνται από τεχνολόγους καρδιολογίας και το 48% αυτών που εκτελούνται από τεχνολόγους μαγνητικής τομογραφίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την αυτοματοποίηση της διαχείρισης αρχείων υγείας και την ανάλυση ιατρικών σαρώσεων, ήταν αρκετά σχετικά με αυτά τα επαγγέλματα.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι μια υψηλή βαθμολογία σε «Επιπτώσεις Τεχνητής Νοημοσύνης» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτές οι θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν.

Σε πολλές περιπτώσεις, η AI είναι πιο πιθανό να αυξήσει τις ανθρώπινες δυνατότητες αντί να αντικαταστήσει πλήρως τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει ορισμένες πτυχές της δουλειάς ενός νευρολόγου, όπως η ανάλυση του εγκεφαλογραφήματος, είναι απίθανο να αναπαράγει τις σύνθετες δεξιότητες λήψης αποφάσεων και αλληλεπίδρασης με τον ασθενή που είναι κρίσιμες για αυτό το επάγγελμα.

Ακολουθεί η λίστα με επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη:

Τεχνολόγοι καρδιολογίας
Ηχολήπτες
Τεχνολόγοι Πυρηνικής Ιατρικής
Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας
Τεχνολόγοι Μαγνητικής Τομογραφίας
Ηλεκτρομηχανολόγοι
Ορθοδοντικοί
Διανομείς και Διανομείς Ηλεκτρικής Ενέργειας
Νευρολόγοι
Χειριστές βιομηχανικών φορτηγών και τρακτέρ
Εργαζόμενοι σε τηλεπικοινωνίες Δημόσιας Ασφάλειας
Προγραμματιστές υπολογιστών
Υπάλληλοι σεκιούριτι
Τεχνολόγοι Τηλεπισκόπησης
Μηχανολόγοι
Ακτινολόγοι
Επιστήμονες που μελετούν την Ατμόσφαιρα και το
Διάστημα
Χειριστές κλωστοϋφαντουργικών μηχανημάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Δεν κινδυνεύουν τα “επαγγέλματα” μόνον. Κινδυνεύουν στοχευμένα οι άνθρωποι.
    Τεχνητή Νοημοσύνη, Ρομποτικά συστήματα και ότι νέο προκύψει δεν πρέπει να γίναι αποδεκτό ως υποκατάστατο των ανθρώπων αλλά ως βοήθημα. Δεν πρέπει να επιτραπεί ο έλεγχος από ολιγάρχες η άλλους.
    Το “δυστύχημα – έγκλημα” των Τεμπών ως περιστατικό αυτό ακριβώς απέδειξε. Εάν οι Άνθρωποι λειτουργούσαν ανθρώπινα και επιβεβαίωναν όσα όφειλαν να ελέγξουν, οι δυσλειτουργίες και ελλείψεις η παραλείψεις η αδιαφορία περί τα τεχνικά μέσα Εποπτείας και συναγερμού δεν θα ήταν καθοριστικά για την δημιουργία συνθηκών συγκρούσεως. Συνεπώς ναι στην υποστήριξη και αρωγή προς τον Εργαζόμενο ο οποίος θα πρέπει να διατηρεί και τον έλεγχο και την ευθύνη, ΌΧΙ στην υποκατάσταση του Ανθρώπου από τεχνικά μέσα και αυτόνομους μηχανισμούς. Σε καμμία περίπτωση μεταβίβαση επιλογών , αποφάσεων κλπ. ευθυνών.

Leave a Response