Τα επαγγέλματα του μέλλοντος: Οι ειδικότητες και οι σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Κοινοποίηση:
1

Ο φόβος της ανεργίας οδηγεί συχνά σε λανθασμένες επιλογές και πολλοί είναι οι νέοι οι οποίοι δυσκολεύονται να πάρουν μία απόφαση η οποία συμβαδίζει με τα θέλω τους αλλά και τις επιταγές της σύγχρονης αγοράς εργασίας, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.
Η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος αποτελεί συχνά μία αγχωτική διαδικασία για πολλούς νέους και νέες που επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη φοιτητική ζωή εν έτει 2019. Διότι εκτός από το θέμα της σωστής για τους ίδιους επιλογής με βάση τις επιθυμίες και τα ταλέντα τους, το ζήτημα της επαγγελματικής εξέλιξης και ειδικότερα, της άμεσης απορρόφησής τους από την αγορά εργασίας, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ο φόβος της ανεργίας οδηγεί συχνά σε λανθασμένες επιλογές και πολλοί είναι οι νέοι οι οποίοι δυσκολεύονται να πάρουν μία απόφαση η οποία συμβαδίζει με τα θέλω τους αλλά και τις επιταγές της σύγχρονης αγοράς εργασίας, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Ποια είναι, λοιπόν, τα επαγγέλματα του μέλλοντος που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και στις μέρες μας; Πώς μπορεί ένας νέος σήμερα να είναι σίγουρος ότι θα καταφέρει να εργαστεί άμεσα πάνω στο αντικείμενο των σπουδών του; Ποιες είναι, τελικά, οι πλέον περιζήτητες ειδικότητες επαγγελματικής κατάρτισης στις οποίες αξίζει να εστιάσει κάποιος;

Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει τις πιο δημοφιλείς ειδικότητες και επιλογές σπουδών το 2019, δίνει τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για τους νέους οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας και παράλληλα, να ακολουθήσουν σπουδές με βάση τα ταλέντα και τη δημιουργικότητά τους.

Γιατί ο τομέας του επισιτισμού κερδίζει συνεχώς έδαφος

Με τη ζήτηση για καθημερινές γαστρονομικές εμπειρίες υψηλών προδιαγραφών να είναι ιδιαίτερα αυξημένη σήμερα και το ενδιαφέρον για όλο και πιο υγιεινά και συχνά εξεζητημένα προϊόντα διατροφής να αυξάνεται, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο τομέας του επισιτισμού και συγκεκριμένα, τα επαγγέλματα του Chef και του Chef Patissierείναι περιζήτητα. Οι σπουδές, λοιπόν, σε μία κορυφαία σχολή μαγείρων στην Ελλάδα καθώς και σε μία καινοτόμα σχολή αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, μπορούν να δημιουργήσουν ενεργούς επαγγελματίες που θα σταδιοδρομήσουν σε υψηλό επίπεδο, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Τα τουριστικά επαγγέλματα «ανεβαίνουν»

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν -φυσικά- τα επαγγέλματα που αφορούν αποκλειστικά στον τομέα του τουρισμού. Με τη ζήτηση για το ελληνικό τουριστικό προϊόν να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και τις πλέον σύγχρονες τάσεις στον τομέα του τουρισμού παγκοσμίως να ενισχύονται, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως υπάρχει μία τεράστια ζήτηση για επαγγελματίες στον τουρισμό. Αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι νέοι στη χώρα μας επιλέγουν τις σπουδές σε μία σύγχρονη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων που προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης υψηλού επιπέδου. Όσον αφορά στο ποιες «τουριστικές» ειδικότητες είναι πιο δημοφιλείς, στη λίστα μας περιλαμβάνονται εκείνες των ξενοδοχειακών (δηλαδή του hotel management) και της διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι πλέον πρωτοποριακές ειδικότητες στον κλάδο του τουρισμού -που θα παρουσιάσουν μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια- είναι αυτές που αφορούν στα στελέχη κρουαζιερόπλοιων και τον αγροτουρισμό, ένα από τα πιο δημοφιλή ταξιδιωτικά trends σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ομορφιά σε πρώτο πλάνο

Μπορεί οι σπουδές που αφορούν στο μακιγιάζ, την κομμωτική και την ονυχοπλαστική να δημιουργήσουν επαγγελματίες που θα απορροφηθούν άμεσα από την αγορά εργασίας και παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν επαγγελματικά στον τομέα της ομορφιάς; Η απάντηση είναι θετική και μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν πως οι σπουδές σε μία σχολή ομορφιάς που προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης υψηλού επιπέδου, δημιουργεί αποφοίτους με υψηλά ποσοστά απορρόφησης από την αγορά εργασίας, ανοίγοντας μάλιστα μεγάλες επαγγελματικές και ακαδημαϊκές προοπτικές.

Ζήτηση για επαγγελματίες στον τομέα της υγείας

Για τους νέους που δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με κάποιον από τους παραπάνω τομείς αλλά την ίδια ώρα, θέλουν να είναι σίγουροι πως δεν θα μείνουν εκτός αγοράς εργασίας, οι σπουδές πάνω στον τομέα της υγείας συνιστούν μία επιλογή που μπορεί να ανοίξει πολλές «πόρτες». Η νοσηλευτική, η φυσικοθεραπεία και η διαιτολογία αποτελούν τομείς που χαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστά απορρόφησης από την αγορά εργασίας, ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε πως δεν είναι οι μοναδικοί που έχουν ζήτηση σήμερα. Πιο αναλυτικά, οι βοηθοί φυσικοθεραπευτών, διαιτολόγων, νοσηλευτικής, νοσηλευτικής μαιευτικής, ιατρικών εργαστηρίων, ραδιολόγου-ακτινολόγου φαίνεται πως αποτελούν ειδικότητες που παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά επαγγελματικής αποκατάστασης και συγκαταλέγονται στη λίστα με τα επαγγέλματα που θα σημειώσουν «άνθιση» στο μέλλον.
Τα ναυτιλιακά στα «τοπ» της λίστας

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα οι ναυτιλιακές σπουδές παραμένουν, βέβαια, δημοφιλείς και εξακολουθούν να έχουν ζήτηση. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι σήμερα, πολλοί είναι οι νέοι οι οποίοι επιλέγουν να στραφούν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης υψηλού επιπέδου πάνω σε ειδικότητες που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων και την εκτέλεση εμπορικών ναυτιλιακών εργασιών. Πράγματι, η ζήτηση για ναυλομεσίτες είναι μεγάλη. Το ίδιο και οι σπουδές στη διοίκηση ναυτιλίας που μπορεί να λάβει κάποιος σήμερα στη χώρα μας, σε μία σχολή που ειδικεύεται στον τομέα των ναυτιλιακών και διαθέτει συνεργασίες με κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες.

Οι νέες τεχνολογίες και οι περιζήτητες ειδικότητες

Φυσικά, οι σπουδές στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες συνιστούν αναμφίβολα μία εξαιρετική επιλογή για κάθε νέο σήμερα. Και αυτό διότι προσφέρουν τεράστιες προοπτικές προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης. Με τους σύγχρονους εργοδότες, μάλιστα, να κάνουν λόγο για έλλειψη «ψηφιακών ταλέντων», οι σπουδές σε μία σχολή πληροφορικής και νέων τεχνολογιών φαίνεται πως μπορούν να εγγυηθούν την άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας. Από προγραμματιστές λογισμικού (software) σε τεχνικούς δικτύων και τηλεπικοινωνιών και από τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών σε web developers και designers. Οι ειδικότητες του τομέα πληροφορικής που ξεχωρίζουν είναι πολλές και ανοίγουν την «πόρτα» σε ένα λαμπρό και σίγουρα πιο digital αύριο.

Τα τεχνικά επαγγέλματα που ξεχωρίζουν

Τέλος, στη λίστα με τα επαγγέλματα του μέλλοντος που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και έχουν ζήτηση και στις μέρες μας περιλαμβάνονται και εκείνα που έχουν να κάνουν με τη μηχανολογία, την τεχνολογία και τους αυτοματισμούς, δηλαδή τα τεχνικά επαγγέλματα. Ποιες είναι οι πλέον δημοφιλείς ειδικότητες σε ό,τι αφορά σε αυτόν τον τομέα; Φαίνεται πως η ζήτηση για αυτοματιστές, τεχνικούς μηχανοτρονικής και τεχνολόγους τροφίμων είναι σημαντική και μάλιστα, αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια!
Όπως όλα δείχνουν και ανεξαρτήτως επιλογών, το στοιχείο που κάνει τη διαφορά σε ό,τι αφορά στα επαγγέλματα του μέλλοντος και την επαγγελματική εξέλιξη στις μέρες μας, είναι η εξειδίκευση. Διότι οι σπουδές πάνω σε συγκεκριμένες ειδικότητες που παρουσιάζουν ζήτηση, μπορούν να εγγυηθούν πως ο κάθε φοιτητής θα μπορέσει να εργαστεί πάνω στην ειδικότητα που έχει σπουδάσει.

Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό ο κάθε νέος να επιλέξει έναν Εκπαιδευτικό Οργανισμό ο οποίος δημιουργεί άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες και έχει ως βασικό του στόχο την παροχή ποιοτικών σπουδών και κυρίως, την άμεση ένταξη των σπουδαστών του στην αγορά εργασίας, από την πρώτη κιόλας ημέρα των σπουδών!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αγαπητέ Στέφανε,

    Σίγουρα η Πληροφορική είναι ένα από τα Επαγγέλματα που Έχουν Άμεση Ζήτηση, τόσο στο Παρών, αλλά και θα Έχει στο Μέλλον. Ειδικότερα:

    – Software Developers
    – Web Developers
    – Web Designers
    – Software Tester
    – Database Designer
    – Database Developer
    – Technical Analyst

    Είναι μερικές από τις Ειδικότητες που Έχουν Απήχηση στην Αγορά Εργασίας. Μετά Υπάρχουν και Κάποιες Άλλες Ειδικότητες, όπως:

    – Functional Analyst

    ( ο οποίος Ασχολείται με το Λειτουργική Ανάλυση και Σχεδιασμό μιάς Εφαρμογής ή Συστήματος Γενικότερα, Κάνοτας την Ανάπτυξη Ανεξάρτητα από τη Γλώσσα Προγραμματισμού ή Τεχνολογικό Περιβάλλον που θα Χρησημιοποιηθεί στο Τεχνικό Κομμάτι, Χρησιμοποιώντας Μοντέλα Ανάπτυξης, όπως το UML- Unified Modeling Language )

    – Software Architect

    ( Αρχιτέκτονας Λογισμικού είναι ένας Εμπειρογνώμονας Ανάπτυξης Λογισμικού, ο οποίος Πραγματοποιεί Επιλογές Σχεδιασμού Υψηλού Επιπέδου και Υπαγορεύει Τεχνικά Πρότυπα, Συμπεριλαμβανομένων Προτύπων, Εργαλείων και Πλατφορμών για την Κωδικοποίηση Λογισμικού )

    – IT Business Analyst

    ( Οι Επιχειρηματικοί Αναλυτές IT είναι Ειδικοί τόσο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων όσο και στην Πληροφορική. Οι Κύριες Αρμοδιότητές τους Περιλαμβάνουν την Επαφή μεταξύ της Πληροφορικής και του Εκτελεστικού Κλάδου, τη Βελτίωση της Ποιότητας των Υπηρεσιών Πληροφορικής και την Ανάλυση των Επιχειρηματικών Αναγκών )

    οι οποίες Προυποθέτουν Εμπειρία στον Προγραμματισμό και την Ανάπτυξη Λογισμικού, είναι Υψηλότερα Εργασιακά Προφίλ και, κατά συνέπεια, οι Αποδοχές είναι Αρκετά Μεγαλύτερες.

    Όμως η Εξέλιξη που Αφορά Κάποιον ο οποίος Ασχολείται με την Πληροφορική ( Information Technology ), είναι Κάποια Στιγμή μετά από την Απαραίτητη Εργασιακή Εμπειρία στα Χαμηλά και Μεσαία Προφίλ Εργασίας, είναι να Ασχοληθεί με το Μεσαίο Management, σε Θέσεις, όπως για παράδειγμα, Project Manager, Program Manager, Service Manager, … και μετά αν το Επιθυμεί να Ασχοληθεί με το Management σε Υψηλότερο Επίπεδο.

    Έτσι Μπορεί να Καταλάβει Κάποιος την Εξέλιξη στην Επαγγελματική Σταδιοδρομία του, Ξεκινώντας από τα Χαμηλά Προφίλ Εργασίας, και σιγά σιγά με την Εμπειρία να Ανεβαίνει Επίπεδο, Αναλαμβάνοντας και Θέσεις Ευθύνης, όπου οι Αποδοχές Ασφαλώς είναι Μεγαλύτερες, αλλά οι Ευθύνες Τεράστιες.

    Στην Ελλάδα, με όλα αυτά που Έχουν Γίνει, με τις Αλλαγές στην Αγορά Εργασίας, στα Χρόνια των Μνημονίων, δεν Υπάρχουν οι Κατάλληλες Αμοιβές. Για Παράδειγμα, δεν Μπορείς να Έχεις έναν Προγραμματιστή Λογισμικού, και να του Δίνεις 900 ή και 1.000 Ευρώ ( αν και σε Κάποιες Περιπτώσεις είναι και Μικρότερες ), χωρίς να Υπάρχει η Περαιτέρω και Γρήγορη Εξέλιξη, τόσο στο Μισθολογικό Κομμάτι, όσο και στην Αλλαγή της Θέσης Εργασίας, τη Μετάβαση ή σε Άλλη Θέση Χαμηλού Προφίλ, ή σε σε Θέση Υψηλότερου Προφίλ.

    Αν δεν Αλλάξει το Μισθολογικό Κομμάτι στην Ελλάδα, ώστε οι Αμοιβές να Πλησιάζουν ή και να Φτάνουν τις Αμοιβές στις Άλλες Ευρωπαικές Χώρες για τις Αντίστοιχες Θέσεις Εργασίας, Είναι Βέβαιο ότι τα Άτομα τα οποία Ασχολούνται με την Πληροφορική στην Ελλάδα, Κάποια Στιγμή θα Φεύγουν από τη Χώρα, με Σκοπό την Εξέλιξη στην Επαγγελματική Σταδιοδρομία, και φυσικά στις Αποδοχές τους.

    Κάνω αυτήν την Παρέμβαση και λόγω της Ειδικότητάς μου, Πτυχίο στην Πληροφορική, Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ( ΜΒΑ ), Μεταπτυχιακό στη Στρατηγική Επιχειρήσεων με Έμφαση στις Διεθνείς Αγορές.

    Ευχαριστώ,

    Με Εκτίμηση,
    Πολλούς Χαιρετισμούς,

    Άγγελος από Μιλάνο

Comments are closed.