Νέα δεδομένα έχει φέρει η πανδημία στην αγορά εργασίας, στις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες από τους υποψήφιους, με τους εργοδότες και τους εργαζομένους να επιλέγουν το μοντέλο εργασίας που συνδυάζει τηλεργασία και εργασία στο γραφείο.
Ωστόσο σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων η τηλεργασία χωρίς όρους και θεσμικό πλαίσιο φέρνει εργασιακές ανατροπές αφού το ωράριο είναι ανεξέλεγκτο και δεν ανταποκρίνεται στις αμοιβές που λαμβάνει ο εργαζόμενος.
Θέτοντας μάλιστα και θέμα πληρωμής πάγων εξόδων όπως η σύνδεση στο ίντερνετ, τα έξοδα συντήρησης των τεχνικών μέσων όπως υπολογιστής. Σε αντίθεση με την εργασία στο γραφείο που έχει συγκεκριμένες ώρες και αμοιβή. Ωστόσο σε πρόσφατη έρευνα της Adecco σε ερώτηση για το ποιο μοντέλο εργασίας προτιμούν και θεωρούν αποτελεσματικότερο, εργοδότες και εργαζόμενοι συμφωνούν πως ένας συνδυασμός τηλεργασίας και εργασίας στο γραφείο αποτελεί τον ιδανικό τρόπο εργασίας.
Σύμφωνα μάλιστα με την πιο πρόσφατη έρευνα της IWG, η πανδημία του κορωνοϊού επιτάχυνε αστραπιαία μία τάση που διαφαινόταν εδώ και καιρό. Τα τελευταία 10 χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι αλλαγές στον εργασιακό κόσμο οδήγησαν σε ευέλικτες μορφές εργασίας και εργασία από το σπίτι.
Η Google και το Facebook ανακοίνωσαν ότι η πολιτική της τηλεργασίας θα συνεχιστεί, ενώ το Twitter θα επιτρέψει σε συγκεκριμένους υπαλλήλους να δουλεύουν μόνιμα από το σπίτι. Και δεν είναι μόνο οι τεχνολογικοί γίγαντες ο Jes Staley, CEO της Barclays, είπε σχετικά ότι «η ιδέα του να βάζεις 7.000 άτομα σε ένα κτίριο ίσως ανήκει πλέον στο παρελθόν». Είναι απίθανο όμως, η έννοια του γραφείου να εκλείψει εντελώς. Ο Καθηγητής André Spicer ανέφερε στο BBC ότι παρόλο που προβλέπει μια ραγδαία πτώση στον χρόνο που οι εργαζόμενοι περνούν εκεί, η δουλειά του γραφείου θα συνεχιστεί. Η επιστροφή στο γραφείο λοιπόν θα είναι αναπόφευκτη, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα είναι πολύ διαφορετική από ότι στο παρελθόν.
Adecco: Οι νέες δεξιότητες που απαιτούνται
Στην έρευνα της Adecco ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η πανδημία στην αγορά εργασίας, στις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες από τους υποψήφιους και στο κατά πόσον οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες προτιμούν την τηλεργασία ή την εργασία από το γραφείο.
Το 82% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ανεξαρτήτως αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι, αναζητούν ενεργά εργασία. Παρόλα αυτά, η εύρεση νέας εργασίας σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερεί, προσεγγίζοντας κατά μέσο όρο τους 8-9 μήνες.
Από την πλευρά των εργοδοτών, 2 στις 3 επιχειρήσεις στην Ελλάδα είχαν την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας ανοιχτές θέσεις εργασίας, ενώ 9 στις 10 είχαν ανοιχτές θέσεις κάποια στιγμή εντός της πανδημίας.
Ο μέσος χρόνος κάλυψης των κενών θέσεων ανέρχεται σε 1,5 μήνα. Παράλληλα, το 42% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι οι ανάγκες στελέχωσης θέσεων στην εταιρεία τους μέσα στον επόμενο χρόνο δεν θα αλλάξουν, ενώ 38% πιστεύει ότι θα αυξηθούν. Από όσους απάντησαν πως πρόκειται να αυξηθούν οι ανάγκες της εταιρείας τους σε προσωπικό, 45% εκπροσωπούν ελληνικές εταιρείες και 26% πολυεθνικές.
Στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον εργασιακό χώρο μετά την εμφάνιση του Covid-19, εργαζόμενοι, υποψήφιοι και εργοδότες συμφωνούν ότι οι δεξιότητες που χρειάζεται κάποιος ώστε να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στην εργασία του είναι:
ικανότητα διαχείρισης χρόνου
ευελιξία & προσαρμοστικότητα
οργανωτικές ικανότητες
εργασιακό ήθος
επικοινωνιακές δεξιότητες
βασικές ψηφιακές δεξιότητες
ΔΝΤ
Στο μέλλον, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους θα εργάζεται από το σπίτι ενώ μέχρι το 2025 η αυτοματοποίηση θα εξαφανίσει τουλάχιστον 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το μέλλον της αγοράς εργασίας. Ταυτόχρονα όμως, θα δημιουργηθούν και περίπου 100 εκατ. καινούργιες στην ψηφιακή οικονομία, την πράσινη ενέργεια, το περιβάλλον και σε νέους τομείς.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Ότι οι πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θα επενδύουν όλο και περισσότερο στην εκπαίδευση του προσωπικού τους, ότι η νούμερο ένα προτεραιότητες θα είναι η υιοθέτηση του cloud computing, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτοματοποίηση και ύφεση, δημιουργούν, όπως γράφει το ΔΝΤ, ένα σενάριο με «διπλά εμπόδια» για τους εργαζόμενους.
Το 84% των εργοδοτών είναι έτοιμο να ψηφιοποιήσει γρήγορα τις διαδικασίες εργασίας. Στόχος, είναι να μπορεί στο σύντομο μέλλον το 44% του εργατικού δυναμικού για να δουλεύει εξ αποστάσεως. Το 1/3 των εργοδοτών επιδιώκει να λάβει μέτρα για να δημιουργήσει την αίσθηση της κοινότητας, της σύνδεσης και της συμμετοχής μεταξύ των εργαζομένων μέσω ψηφιακών εργαλείων και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η αλλαγή της απομακρυσμένης εργασίας.
ΕΚΤ
Σημαντικές απώλειες στη μετα-κορωνοϊό εποχή περιμένουν τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, όπως προκύπτει από μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την περίοδο μετά το τέλος της πανδημίας και την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Πιο συγκεκριμένα, το 55% των μεγαλύτερων εταιρειών της Γηραιάς Ηπείρου εκτιμάει ότι θα προσλάβει λιγότερους εργαζόμενους κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Κι αυτό μάλιστα, παρά την προσδοκία για αύξηση της παραγωγής.
Η συγκεκριμένη τάση, σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΚΤ, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των απολύσεων, καθώς εκατομμύρια ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, ως απόρροια των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.
Εν ολίγοις, η έρευνα, η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή των 72 μεγαλύτερων μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύει ότι η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη για τις εταιρείες σε σχέση με τα νοικοκυριά, το εισόδημα των οποίων αναμένεται να υποστεί πίεσεις για αρκετό χρονικό διάστημα.
4η βιομηχανική επανάσταση εν όψει