Τα «κόκκινα» δάνεια πνίγουν τις τράπεζες – Σχέδιο αποσυμπίεσης με κρατικές εγγυήσεις από το …«μαξιλάρι»

Κοινοποίηση:
5adad5c52bd07d262aa46c7a0380703c_XL

Με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός, που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, προβλέπει τη «μεταφορά»15- 20 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων στις Εταιρίες Ειδικού Σκοπού, υπολογίζεται ότι οι απαιτούμενες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου θα φτάσουν στα 5- 6 δις ευρώ ήτοι στο 30%. Για το ποσό αυτό θα «δεσμευθούν» αντίστοιχα κεφάλαια από το περιβόητο «μαξιλάρι».

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η διαδικασία του σχεδιασμού και της έγκρισης από την Κομισιόν ενός τέτοιου «εργαλείου» είναι χρονοβόρα, αφού απαιτούνται 6-9 μήνες. Οι ίδιες πηγές παρατηρούν, πάντως, ότι εφόσον η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «πιεστική», όπως συνέβη πριν από μερικούς μήνες στην Κύπρο, οι διαδικασίες μπορούν να «τρέξουν» και να ολοκληρωθούν ακόμα κι εντός διμήνου.

Δεν πρόκειται για «καθαρή» Bad Bank, λένε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ούτε οι θεσμοί δέχονταν ποτέ τέτοια λύση.

Το πρόβλημα όμως έτσι είναι ποιος θα βάλει τα 5 ή 10 δισ. ευρώ τυλάχιστον, όπως υπολογίζεται, για να αναλάβει την διαχείριση ή το ρίσκο της απώλειας για τέτοια δάνεια. Πρόθυμοι ιδιώτες δεν φαίνονται στον ορίζοντα, ούτε από Ελλάδα ούτε από εξωτερικό.

Με αυτό το δεδομένο, το «σχήμα» APS στο οποίο καταλήγει η κυβέρνηση είναι να αναλάβει το ίδιο το δημόσιο να δώσει εγγυήσεις για να καλύψει την μελλοντική ζημιά, αν δεν αποπληρωθούν τα δάνεια –ή το μέρος αυτών τουλάχιστον που θα έχουν προεξοφληθεί στην τράπεζα.

Η λύση αυτή δεν είχε περιληφθεί στο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων, προκρίθηκε όμως με κριτήριο τις ανάγκες των τραπεζών –όχι των δανειοληπτών ή των φορολογουμένων- επειδή δεν υπάρχουν funds για να τις «ξαλαφρώσουν» από τα «κόκκινα» δάνεια.

«Δεν πρόκειται για Bad Bank» λένε στην κυβέρνηση πάντως, κάτι που το είχε προτείνει πριν 3 χρόνια αλλά έπεσε σε «τοίχο». «Δεν αλλάζει τίποτα στην θέση των δανειοληπτών» συμπληρώνουν, αν και πληροφορίες λένε πως στα APS θα μπουν τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια με σκοπό να αναδιαρθρωθούν επιχειρήσεις και να ρευστοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να μην βρεθεί εκτεθειμένο σε μεγαλύτερες ζημιές το ελληνικό Δημόσιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: