Για τα οφέλη της νηστείας και την διατροφή μας κατά τις ημέρες της Σαρακοστής μίλησε Κλινική διαιτολόγος, διατροφολόγος.
Αρχικά, αναφέρθηκε στη διατροφή κατά την περίοδος της νηστείας: «Εντάξει, να πούμε ότι η περίοδος της νηστείας, επειδή ακριβώς αυξάνεται πάρα πολύ η πρόσληψη των αμύλου των τροφών όπως είναι τα όσπρια, τα λαδερά, το ψωμί, όλα τα αμυλούχα, θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή στο κομμάτι αυτό της πρόσληψης των θερμίδων. Γιατί; Επειδή εκλείπει η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δεν επέρχεται τόσο εύκολα κορεσμός. Οπότε υπάρχουν πραγματάκια που πρέπει να προσέξουμε, όπως για παράδειγμα να προτιμούμε τα θαλασσινά ως μια πηγή πρωτεΐνης, να κάνουμε πιο συχνά γεύματα εάν πεινάμε, να καταναλώνουμε τρόφιμα τα οποία έχουν λιγότερες θερμίδες, όπως είναι τα λαχανικά, να έχουμε στο νου μας να προσλαμβάνουμε και αρκετές φυτικές ίνες με προϊόντα ολικής άλεσης, ώστε να επιτύχουμε τον κορεσμό. Και να κάνουμε συχνά γεύματα».
Ταυτόχρονα, εξήγησε ποια είναι τα οφέλη της νηστείας: «Μειώνεται η πρόσληψη του κορεσμένο λίπους, οπότε μπορεί αυτό να βελτιώσει αρκετά το επιδερμικό μας προφίλ. Δηλαδή το κομμάτι της χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια και όλα αυτά οι αυξημένες φυτικές ίνες που προσλαμβάνουμε από τα προϊόντα φυτικής προέλευσης βοηθούν για το πεπτικό μας σύστημα. Έχουν πάρα πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, οπότε βοηθάει και για τη μείωση του οξειδωτικού στρες αλλά και για την πρόσληψη αρκετών ιχνοστοιχείων. Από την άλλη, επειδή προσλαμβάνουμε πάρα πολύ καλό από τα φρούτα και τα λαχανικά, αυτό βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μειώνουμε και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Και φυσικά, εάν εδώ έχουμε στραφεί και πολύ στα θαλασσινά που είναι μια συχνή επιλογή, βοηθάει και για την πρόσληψη των ω3 λιπαρών οξέων».
Όσον αφορά τη σημερινή μέρα και τις διατροφικές επιλογές τόνισε: «Σήμερα είναι και αυτή μια δύσκολη μέρα, διότι υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές, οπότε είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεφύγουμε, να έχουμε στο νου μας. Εντάξει, είναι λίγο περασμένη η ώρα, αλλά θα πρέπει ο κόσμος να έχει στο νου του ότι καλό θα ήταν να έχει καταναλώσει και το πρωινό του και τα υπόλοιπα σνακ. Δηλαδή ποτέ δεν προσερχόμαστε στο τραπέζι νηστικοί γιατί τότε είναι που πέφτουμε κυριολεκτικά πάνω στο φαγητό. Θα πρέπει να δώσουμε μια βάση στην πηγή πρωτεΐνης να είναι τα θαλασσινά μας. Προσέχουμε πολύ. Όχι τόσο ακριβώς. Όχι τηγανητά, πιο πολύ ψητά, είτε ορεκτικά είτε βραστά, καταναλώνουμε την ποσότητα της σαλάτας που είναι σημαντική για να έρθει ο κορεσμός. Θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε αρκετό νεράκι. Προσέχουμε το χαλβά επειδή έχει αρκετές θερμίδες, γιατί προέρχεται από το σουσάμι, οπότε φυσικά λαμβάνουμε όλα τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και όλες τις βιταμίνες που θα μας προσδώσει αυτό. Απλά επειδή μας δίνει και πάρα πολλές θερμίδες, καλό θα ήταν να είναι στο τέλος του γεύματος σαν γλυκό. Φυσικά προσέχουμε την ποσότητα του αλκοόλ και τώρα που είμαστε περισσότεροι και έξω περιλαμβάνει και μια δραστηριότητα η μέρα μας. Μπορεί να πάμε μια βόλτα, λίγο τρέξιμο, τρέχουμε λίγο να πετάξουμε το χαρταετό».
Ακόμη, σχετικά με το ποια συστήνεται να είναι η σωματική δραστηριότητα είπε: «Η σύσταση είναι για τη μέτρια ένταση περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα, μισή ώρα με 45 λεπτά. Δηλαδή αυτό επιθυμούμε σαν ελάχιστη φυσική δραστηριότητα που πρέπει να έχει γιατί βοηθάει κι αυτό σίγουρα. Από κει και πέρα, εντάξει, ο καθένας μπορεί να επιλέξει κάτι λίγο πιο οργανωμένο. Εξαρτάται από τους στόχους που έχει κάποιος. Μπορεί κάποιος να έχει στόχο τη συντήρηση, άλλος μπορεί να έχει την απώλεια βάρους. Εξαρτάται από το στόχο του καθενός. Να πούμε και εδώ για το κομμάτι της νηστείας ότι θα πρέπει να προσέξουμε λίγο και κάποια άτομα δηλαδή θα πρέπει να συμβουλευτούν είτε το γιατρό τους είτε το διατροφολόγο τους. Τέτοια άτομα είναι αυτά που έχουν υψηλές ανάγκες, όπως είναι τα παιδιά, οι θηλάζουσες, οι εγκυμονούσες, οι αθλητές ή κάποια άτομα με θέματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης ή μπορεί να έχουν κάποια νεφρική νόσο που θέλουν το γιατρό τους πρώτα. Θέλει προσοχή γιατί μπορεί να υπάρξει και κάποια έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, μπορεί να υπάρχει θέμα με την Β12 ή πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, οπότε εκεί θέλει ένα συνδυασμό ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε όλους».