Τα πέντε μεγάλα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια και καταλήγουν να γίνονται απλοί «συγκάτοικοι»

Κοινοποίηση:
sxeseis3

Η 34χρονη θεραπεύτρια σχέσεων και σεξ, Lauren Consul, μας αποκαλύπτει τις συμβουλές της για να καταλάβετε αν η σχέση σας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού αλλά και τι πρέπει να κάνετε προτού «γκρεμοτσακιστεί».

Η ειδικός στο θέμα, υποστηρίζει ότι το να μην έχεις περιέργεια για την καθημερινότητα του συντρόφου σου είναι μόνο ένα από τα red flags καθώς λέει ότι με τον τρόπο αυτό ορισμένα ζευγάρια μπορεί να αισθάνονται σαν συγκάτοικοι και να αδιαφορούν ο ένας για τον άλλον.

Η Lauren λέει επίσης ότι η εστίαση σε λάθος πράγματα κατά τη διάρκεια των διαφωνιών αντί για το βαθύτερο υποκείμενο νόημα του περιεχομένου της διαφωνίας είναι κάτι επίσης πολύ επικίνδυνο για την εξέλιξη της σχέσης.

«Το κλειδί είναι να εργαστούμε μαζί ως ομάδα για να επιλύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα. Είναι πάντα εύκολο να χωρίσεις και πολύ πιο δύσκολο να προσπαθήσεις και να παλέψεις για το “εμείς”. Είναι πολύ πιο εύκολο να κουνάμε το δάχτυλο στον σύντροφό μας και να διαιωνίζουμε τον φαύλο κύκλο των διαφωνιών που καταλήγουν να μην οδηγούν σε λύσεις».

Η Lauren λέει ότι η αποτυχία να δεις την οπτική του συντρόφου σου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μια σχέση – ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια διαφωνιών.

Η ειδικός εξηγεί ότι ένα άλλο σημάδι που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τη σχέση, είναι αν εσύ και ο σύντροφός σου δεν είστε περίεργοι ο ένας για τον άλλον.

«Όταν ξεκινάμε να βγαίνουμε, κάνουμε πολλές ερωτήσεις και ενδιαφερόμαστε ο ένας για τον άλλον, αλλά με την πάροδο του χρόνου ξεχνάμε ή αρχίζουμε να υποθέτουμε και σταματάμε να κάνουμε ερωτήσεις στον σύντροφό μας. Το θέμα είναι να συνεχιστούν αυτές ερωτήσεις: “πώς αισθάνονται; Τι σκέφτονται; Και ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τους”;».

«Συνεργαζόμαστε για να καταλάβουμε τον σύντροφό μας. Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που παρατηρώ είναι ότι κάποιος σύντροφος μπορεί να πάρει το μέρος της μαμάς ή του μπαμπά ή ακόμα και των αδερφών του και όχι της σχέσης του και αυτό είναι πραγματικά οδυνηρό για το ταίρι του, καθώς είναι σαν να δηλώνει “δεν είσαι εσύ η βασική οικογένειά μου”.

Το θέμα είναι να “είμαστε μαζί σε αυτό”, να είμαστε ομάδα, να κατανοούμε, και να μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου. Να τον θεωρούμε οικογένειά μας και να συνεργαζόμαστε από κοινού προκειμένου να βρούμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα».

Η ειδικός, πιστεύει πως μπορείτε από κοινού να σώσετε την κατάσταση με τον σύντροφό σου αρκεί να αναγνωρίσετε και οι δύο πως υπάρχει πρόβλημα και να είστε πρόθυμοι να προβείτε στις απαραίτητες αλλαγές.

«Το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να έχουμε κίνητρα. Πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε πώς εμφανίζονται αυτά τα προβλήματα στη σχέση και γιατί εμφανίζονται και έπειτα να εστιάσουμε στο πώς να τα αλλάξουμε».

Τα πέντε βασικά λάθη που κάνετε και οι δύο σύμφωνα με την ειδικό

Εστιάζετε σε λάθος πράγματα κατά τη διάρκεια των διαφωνιών σας-συζητάτε για το ποιος έκανε τι ή ποιος όχι και ποιος έχει δίκιο και ποιος λάθος- αντί να μιλάτε για το βαθύτερο υποκείμενο νόημα του περιεχομένου της διαφωνίας.
Δεν είστε πρόθυμοι να αναλάβετε την ευθύνη για τον ρόλο σας στη σχέση. Και οι δύο λέτε απλώς: «Αν άλλαζε αυτά τα πράγματα ο σύντροφός μου όλα θα ήταν καλύτερα».
Δεν διατηρείτε την περιέργεια. Σταματάτε και οι δύο να κάνετε ερωτήσεις και να ρωτάτε για τα όνειρα ή τις επιθυμίες του άλλου. Απλώς υποθέτετε ότι γνωρίζετε επειδή είστε μαζί για πολύ καιρό.
Τα λόγια και οι πράξεις σας δεν ευθυγραμμίζονται με συνέπεια. Τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου δεν μπορείτε πραγματικά να εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλον καθώς αυτά που λέτε και οι δύο δεν συνάδουν με τις πράξεις σας.
Δεν βάζετε πλάτη ο ένας στον άλλον. Δεν υπάρχει αλληλοϋπεράσπιση και αλληλοϋποστήριξη. Τσακώνεστε περισσότερο μεταξύ σας αντί να παλεύετε μαζί σαν ομάδα.
 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: