Τα ρωσικά σχέδια για τις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές

Κοινοποίηση:
ΡΩΣΟΙ

Το «Μανιφέστο του Λαϊκού Συμβουλίου της Νότιας Ρωσίας» δεν διευκρινίζει ποια κατεχόμενα εδάφη θα αποτελούσαν το νέο κράτος της «Southern Rus».

Ένα προσχέδιο εγγράφου που εκπονήθηκε από κορυφαίους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας ζητά τη δημιουργία ενός νέου κράτους με το όνομα «Southern Rus».

Το σχέδιο, που ελήφθη από το Schemes, ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Ουκρανικής Υπηρεσίας του RFE/RL, αποκαλύπτεται καθώς μαίνονται οι μάχες στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται σε πολλαπλά μέτωπα.

Την ίδια ώρα Ρώσοι αξιωματούχοι εκφράζουν την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα σε περιοχές του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία για σχεδόν οκτώ χρόνια, καθώς και στη Χερσώνα.

Το ψήφισμα θα έχει ως στόχο την ένωση των κατεχόμενων περιοχών με τη Ρωσία, κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην Κριμαία το 2014.

Το προσχέδιο εγγράφου, με τίτλο «Το Μανιφέστο του Λαϊκού Συμβουλίου της Νότιας Ρωσίας» και με ημερομηνία 16 Απριλίου, δεν διευκρινίζει ποια κατεχόμενα εδάφη θα αποτελούσαν το νέο κράτος της «Southern Rus». 

Σε αυτό υπογραμμίζεται ότι η Ουκρανία έχασε τη νομιμότητά της μετά την αιματηρή διαμαρτυρία στην πλατεία (Maidan), η οποία κορυφώθηκε με την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Σε απάντηση στον τρόμο και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του ναζισμού από το πρώην Κράτος της Ουκρανίας, εμείς, με τη μορφή του Λαϊκού Συμβουλίου της Νότιας Ρωσίας, παίρνουμε την εξουσία στα χέρια μας και ιδρύουμε ένα νέο κράτος της Νότιας Ρωσίας», αναφέρει το έγγραφο.

Ποιοι συνεργάτες του Πούτιν εμπλέκονται στο μανιφέστο για την «Southern Rus»

Σύμφωνα με το Radio Free Europe, το απόρρητο έγγραφο φέρεται να προέρχεται από κορυφαία στελέχη του κόμματος του Πούτιν. Συντάκτης ή εμπλεκόμενος στη σύνταξη του ενδέχεται να είναι ο Ρομάν Ρομάνοφ, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ενωμένης Ρωσίας».

Αξιωματούχοι που μίλησαν, χωρίς να κατονομάζονται, δήλωσαν ότι εμπλέκεται και ο Konstantin Malofeyev, ένας πλούσιος και ισχυρός Ρώσος επιχειρηματίας που έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση και υποστήριξη των αυτονομιστικών προσπαθειών στο Ντονμπάς εδώ και χρόνια.

Κανείς εκ των δύο δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Ο διαδικτυακός ιστότοπος ειδήσεων Meduza ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι το Κρεμλίνο εξέταζε τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στις 14 και 15 Μαΐου.

Όπως σημείωσε, ένα άλλο δημοψήφισμα μπορεί επίσης να διεξαχθεί στη Χερσώνα, μια περιοχή που βρίσκεται ακριβώς βόρεια της Κριμαίας και είναι εν μέρει κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δυστυχώς, υπήρξαν φήμες ότι οι κατακτητές ετοιμάζουν κάτι [στη Χερσώνα] για τις πρώτες μέρες του Μαΐου». Ο Hennady Lahuta, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, είπε στη RFE/RL: «Είτε «δημοψήφισμα» ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το».

«Μπορώ να πω μόνο αυτό: ολόκληρη η περιοχή της Χερσώνας περιμένει την απελευθέρωση. Είναι ουκρανική», πρόσθεσε. «Θέλει να ζήσει σε μια ενωμένη, ειρηνική, ένδοξη, ενωμένη Ουκρανία».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: