Τα «σκυλιά» των αλβανικών Media και ο «εκπαιδευτής» Έντι Ράμα

Κοινοποίηση:
1

Της ΜΥΡΕΝΑΣ ΣΕΡΒΙΤΖΟΓΛΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Αν ψηφιστούν, οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές, το ΑΜΑ (Albanian Media Authority) και το ΑΚΕP (Albanian Communication and Postal Authorities), θα αποκτήσουν την εξουσία να κλείνουν άμεσα δημοσιογραφικές ιστοσελίδες και να επιβάλλουν υπέρογκα πρόστιμα για παραβιάσεις της αξιοπρέπειας και της ιδιωτικότητας. Θα συμπεριλαμβάνουν, επίσης, υποχρεωτική καταχώρηση για τα διαδικτυακά μέσα.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Αλβανίας προειδοποιεί ότι τα νομοσχέδια προσδίδουν σχεδόν εισαγγελικές αρμοδιότητες στις ρυθμιστικές Αρχές, οι οποίες αν και βάσει νόμου είναι ανεξάρτητες, δεν θα υφίστανται πλέον εχέγγυα για την ανεξάρτητη λειτουργία τους.

Τα δύο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια έχουν γίνει αντικείμενο αυστηρής κριτικής από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ, διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις και δημοσιογράφους. Προειδοποιούν την αλβανική κυβέρνηση ότι οι προτάσεις της δεν συνάδουν με τις βέλτιστες πρακτικές της αυτορύθμισης και θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ελευθερία της έκφρασης στην Αλβανία.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης (LSI) απηύθυνε έκκληση στα ΜΜΕ να μποϊκοτάρουν τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης, Πετρίτ Βασίλι, επισήμανε ότι η Αλβανία δίδει το χειρότερο παράδειγμα τη στιγμή που μόλις ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2020.

«Αφού ο Ράμα χαρακτήρισε “τουαλέτα” τα ΜΜΕ και “σκυλιά που γαβγίζουν” τους δημοσιογράφους τώρα προσπαθεί να τους κάνει να σιωπήσουν με αυτά τα δύο νομοσχέδια» είπε ο Πετρίτ Βασίλι. Προέτρεψε μάλιστα τα ΜΜΕ να κλείσουν τις πόρτες τους στα ψέμματα και τις απάτες του πρωθυπουργού και να τον αφήσουν μόνο με το προσωπικό του διαδικτυακό κανάλι ERTV (Edi Rama TV) που χρηματοδοτείται με τα χρήματα των Αλβανών φορολογουμένων.

Το έτερο “αντί” πακέτο

Μία μόλις ημέρα πριν, από τον φονικό σεισμό της 26 Νοεμβρίου, ο Αλβανός πρωθυπουργός, είχε ανακοινώσει ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο θα έδιδε στην κυβέρνηση νέες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένων της εξουσίας του περιορισμού της κίνησης των πολιτών, της σύλληψης πολιτών χωρίς δικαστική απόφαση, έρευνας σε περιουσίες ιδιωτών χωρίς εισαγγελική παραγγελία, καθώς και παρακολούθησης επικοινωνιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό το αποκαλούμενο “ειδικό αντι-KÇK πακέτο” παρουσιάστηκε από τον Ράμα ως ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, της μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Το KÇK (Kap Ça të Kapësh: άρπαξε ό,τι μπορείς) είναι ένας όρος που επινόησε ο Ράμα προκειμένου να περιγράψει τους εισαγγελείς και τους δικαστές λίγο πριν αποπεμφθούν από την Επιτροπή που διενεργεί το Vetting.

Όμως η αλήθεια είναι ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί μία ειδική μονάδα που αναφέρεται μόνο στον πρωθυπουργό, εκτός δικαστικού ελέγχου και χωρίς επίβλεψη. Οι εξουσίες αυτής της “μυστικής αστυνομίας” και των υπηρεσιών παρακολούθησης θα δημιουργήσουν περιθώρια για κατάχρηση και πολιτική εκμετάλλευση, και φόβους στην Κοινωνία των Πολιτών.

Αν το νομοσχέδιο περάσει, οι νέες δομές θα έχουν ίδιες εξουσίες με την SPAK (Special Anti-corruption Prosecution) και το ΒΚΗ (National Bureau of Investigation), ενώ θα επιχειρούν εκτός δικαστικής δικαιοδοσίας. Αυτή αποτελεί την πέμπτη απόπειρα της κυβέρνησης Ράμα από το 2014 για δημιουργία μίας τέτοιας μονάδας έρευνας αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού. Και τις τέσσερις προηγούμενες φορές, τα νομοσχέδια είχαν κριθεί αντισυνταγματικά από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: