Τι λέει ένας πρώην πράκτορας
Πόσο καλός είσαι στο να καταλαβαίνεις ότι κάποιος σου λέει ψέματα; Μερικοί άνθρωποι φαίνονται, που λέμε, από μακριά ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι πιο δύσκολο να καταλάβουμε ποιος είναι ειλικρινής σε αυτά που μας λέει ή όχι.
Στο FBI πάντως, φαίνεται ότι έχουν κάποια τρικ και κόλπα για να καταλαβαίνουν πότε κάποιος λέει ψέματα ή τέλος πάντων προσπαθεί να κρύψει μέρος ή όλη την αλήθεια. Αυτό αποκαλύπτει ο πρώην πράκτορας του FBI, LaRae Quy σε συνεντεύξεις του. Δες τι μπορείς να κάνεις και εσύ για να καταλαβαίνεις αν κάποιος με τον οποίο μιλάς σου λέει ψέματα ή όχι…
1. Ζήτησέ του… να σου πει την ιστορία ανάποδα
Αν κάποιος σου αφηγείται ένα περιστατικό που υποψιάζεσαι ότι είναι ψέματα προσπάθησε να ρωτάς λεπτομέρειες από το τέλος προς την αρχή της ιστορίας. Για ποιο λόγο; Επειδή, ο ψεύτης έχει προβάρει την ιστορία με λογική αρχή, μέση και τέλος, όσο καλός κι αν είναι δεν μπορεί να θυμηθεί γεγονότα που δεν έγιναν ποτέ από το τέλος προς την αρχή, δηλαδή ανάποδα. Το «πίσω – μπρος» μπερδεύει και έτσι θα αρχίσει να χάνει τις λεπτομέρειες.
2. Δώσε σημασία στα κοπλιμέντα
Όταν αρχίζουν τα πολλά κομπλιμέντα μάλλον κάτι δεν πάει καλά! Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον Quy όταν κάποιος έχει καταλάβει ότι έχεις αρχίσει να τον υποψιάζεσαι θα σε «λιώσει» στα κομπλιμέντα. Θα συμφωνεί μαζί σου σε όλα, θα αποφεύγει συστηματικά να σου φέρνει αντίρρηση, ενώ σταδιακά θα αρχίσει να σε αποφεύγει.
3. Ρώτησε κάτι εκτός ατζέντας
Θα αποτελέσει μια δυσάρεστη έκπληξη για εκείνον. Ο πρώην πράκτορας υποστηρίζει ότι οι ψεύτες έχουν μία fix απάντηση για κάθε ερώτηση. Αυτές τις απαντήσεις που θα σου δώσουν τις έχουν προβάρει αρκετά πριν τις πουν. Εσυ δοκίμασε να επιλέξεις κάτι εκτός ατζέντας. Συνήθως, τέτοιες ερωτήσεις τους φέρνουν σε δύσκολη θέση, κομπιάζουν, ενώ δεν το συνηθίζουν και κάπως έτσι έχεις ακόμη μία ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ.