Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα γλυκά που έχουν συνδυαστεί απόλυτα με τις μέρες των Χριστουγέννων. Λίγοι μπορούν να αντισταθούν στο εορταστικό γλύκισμα με την κανέλλα, τους ξηρούς καρπούς και το μέλι.
Ο σεφ Πέτρος Συρίγος προτείνει μία διαφορετική αλλά εξίσου απολαυστική εκδοχή, πολύ υγιεινή και με λιγότερες θερμίδες. Ο λόγος για τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που μοιάζουν πολύ με τα μελομακάρονα, αφαιρώντας όμως το μέλι. Όπως θα δείτε, τα υλικά είναι πολύ απλά, όπως και η διαδικασία.
Υλικά
1100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. ελαιόλαδο (ελαφρύ)
300 γρ. ηλιέλαιο
50 γρ. κονιάκ
160 γρ. χυμό πορτοκάλι
200 γρ. ζάχαρη (ή stevia)
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
2 κ.γ. κανέλα
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ καρύδια σπασμένα
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
Εκτέλεση
-Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
– Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα (προσοχή γιατί θα φουσκώσει).
– Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε απαλά μέχρι το μείγμα να γίνει ένα.
– Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα και μέγεθος που θέλουμε, κάνουμε τρυπούλες από πάνω (περίπου 30γρ.) και ψήνουμε για περίπου 25’ λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο (στους 160 βαθμούς στον αέρα) μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
– Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.