Τα ωραιότερα ελληνικά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου

Κοινοποίηση:
3_0

Διακοπές στα ελληνικά νησιά δεν νοούνται χωρίς πανηγύρια.

Η Μεγαλόχαρη κάθε χρόνο εορτάζεται παντού απ’ άκρη σ’ άκρη και σε όλη την Ελλάδα. Πάντα υπάρχει μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία με το εκάστοτε τοπικό όνομα που οι πιστοί της έχουν δώσει. Η Παναγία έχει περισσότερες από 300 επωνυμίες που λόγιοι, καλλιτέχνες και πιστοί της έχουν δώσει.

Αν θέλετε να ακούσετε παραδοσιακές μουσικές, να χορέψτε μέχρι πρωίας τον ικαριώτικο και τα αυτιά σας να βουίζουν από το «Ντάρι-Ντάρι» δεν έχετε παρά να μάθετε για τα καλύτερα πανηγύρια της Ελλάδος, να πάρετε την παρέα σας και να πάτε!

Η Παναγία Σουμελά ή αλλιώς Παναγία των Ποντίων. Η Μονή της Παναγίας Σουμελά βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Καστανιά της Βέροιας. Χτίστηκε το 1951 από πρόσφυγες του Πόντου που επιθυμούσαν να αναβιώσουν τη Μονή της Παναγίας Σουμελά. Επίκεντρο των εορτασμών είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Στην ευρύτερη περιοχή όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μπορείτε να ακούσετε παραδοσιακή ποντιακή μουσική και να δοκιμάσετε τοπικά ποντιακά φαγητά και γλυκίσματα. Αν ο δρόμος σας βγάλει προς τη βόρεια Ελλάδα μην ξεχάσετε να κάνετε τη στάση σας.

Στο ξακουστό πανηγύρι στην Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Παροικία της Πάρου το ντόπιο κρασί και η σούμα ρέουν άφθονα ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδος για να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Το γλέντι και ο χορός κρατούν μέχρις τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αν η ηλικία σας επιτρέπει ξενύχτι και χορό δεν έχετε πάρα να πάτε στο πανηγύρι της Παναγίας στο νησί της Φολεγάνδρου. Έξω από την εκκλησία στήνεται τραπέζι για όλους, ντόπιους κι επισκέπτες με ντόπια κεράσματα και φαγητά που τα συνοδεύει ζωντανή παραδοσιακή μουσική.

Στο Πανηγύρι της Παναγιάς, στη Σέριφο, η παράδοση θέλει ένα ζευγάρι που έχει σκοπό να παντρευτεί μέσα στο χρόνο να ανοίγει το χορό γύρω από τη μεγάλη ελιά της εκκλησίας. Το πανηγύρι κρατά τρεις ολόκληρες μέρες, οπότε οπλιστείτε με υπομονή, άνετα παπούτσια και καλή διάθεση!

Στην Παναγία τη Σπηλιανή της Νισύρου θα ζήσετε το πιο έντονο και μακράς διαρκείας αυγουστιάτικο πανηγύρι επί, ούτε λίγο ούτε πολύ, εννέα μερόνυχτα!

Στην Αμοργό το γλέντι ξεκινά νωρίτερα με το πανηγύρι του Χριστού που λαμβάνει χώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού και συγκεκριμένα στις 6 Αυγούστου. Αποτελεί μια ξεχωριστή γιορτή για την πόλη ενώ προσφέρεται δωρεάν τηγανιτή αθερίνα, τηγανητός μπακαλιάρος και σαλάτες, υπό τον ήχο του βιολιού και του λαούτου από ντόπιους μουσικούς.

Από το Αιγαίο στο Ιόνιο και στο παραδοσιακό πανήγυρι της Ιθάκης. Στην Πλατριθειά Ιθάκης γίνεται κάθε χρόνο το φερόμενο ως καλύτερο πανηγύρι του Ιονίου, που διατηρεί αλώβητο το παραδοσιακό του χρώμα. Το πανηγύρι στα Κουφονήσια έχει και αυτό άρωμα νησιώτικης παράδοσης, με τα τηγανητά ψάρια να έχουν τον πρώτο λόγο στα τραπέζια, ενώ το πανηγύρι στο παλιό σχολείο στο χωριό της Χάλκης μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο.

Υπάρχουν και τα πανηγύρια που δίνουν έμφαση στη μουσική. Στην Παναγία της Κάσου, ανήμερα το 15 Αύγουστο ακούγονται παραδοσιακές λύρες και λαούτα, ενώ σε τέσσερα χωριά της Καρπάθου, τις Μενετές, τις Πυλές, το Απέρι και τον Όλυμπο το ρυθμό δίνουν λαούτα, λύρες και τσαμπούνες. Αν είστε λάτρεις τέτοιου είδους ακουσμάτων δεν έχετε παρά κλείσετε εισιτήριο για το ακριτικό νησί.

Από τα νησιώτικα στα ηπειρωτικά πανηγύρια που έχουν και αυτά το δικό τους παραδοσιακό στοιχείο. Παραδοσιακά βλάχικα πανηγύρια γίνονται στη Σαμαρίνα της Μακεδονίας και στη Βλάστη του νομού Κοζάνης. Γνωστά είναι και τα πανηγύρια της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Αρκαδίας, όπου η Παναγία γιορτάζεται με κλαρίνα και χορό σε πολλά χωριά, όπως η Ζάτουνα και η Στεμνίτσα.

πηγή: spirossoulis

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: