Στα Στενά του Νέστου έχουν επιστρέψει τα όρνεα, χάρη στην επιμονή, την υπομονή και τη σκληρή δουλειά που καταβάλλει το Δασαρχείο Σταυρούπολης.
Πριν από μερικά χρόνια, η περιοχή φιλοξενούσε τη μεγαλύτερη αποικία όρνεων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το 2012 ωστόσο λόγω μαζικής δηλητηρίασης μεγάλος αριθμός των αρπακτικών οδηγήθηκαν στον θάνατο και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από την περιοχή.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, τα όρνεα έχουν επιστρέψει στα Στενά του Νέστου, και σήμερα γίνονται προσπάθειες τουριστικής αξιοποίησής τους, με στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας στην ορεινή ζώνη της Ξάνθης – η οποία έχει «νεκρώσει».
Η αρχή έγινε με τη δημιουργία μιας νέας, μεγάλης ταΐστρας στην περιοχή των Λιβερών στην οποία μάλιστα τοποθετήθηκαν κάμερες για την καταγραφή των αρπακτικών. Οι κάμερες συλλέγουν πολύτιμο οπτικό υλικό, το οποίο αξιοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς ή τουριστικούς λόγους.
Παράλληλα, στην περιοχή του Δασαρχείου έχει δημιουργηθεί μια ξύλινη, καλαίσθητη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή κατασκευή που λειτουργεί ως κέντρο υποδοχής επισκεπτών. Εκεί, υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία σχολείων, και την προβολή βίντεο από την ταΐστρα των Λιβερών. Μάλιστα, στα σχέδια των υπευθύνων του όλου εγχειρήματος είναι και η περαιτέρω βελτίωσης των τεχνολογικών υποδομών, ώστε να γίνεται καταγραφή των αρπακτικών σε βίντεο ακόμα πιο υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας.
Η ταΐστρα των Λιβερών αποτελεί πόλο έλξης αρπακτικών, ο πληθυσμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς, ενώ παράλληλα θεωρείται ως ένα ασφαλές σημείο για τάισμα καθώς τα αρπακτικά τρέφονται σωστά και αποφεύγουν την επαφή με δηλητηριασμένα δολώματα που αποτελούν μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερη απειλή για την άγρια ζωή στην Οροσειρά της Ροδόπης.
Το ιδιαίτερα αξιέπαινο εγχείρημα του Δασαρχείου Σταυρούπολης έχει πρόθεση να αγκαλιάσει και η Περιφέρεια, η οποία ξεκίνησε επαφές ώστε να αναζητηθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την περαιτέρω αισθητική αναβάθμιση του χώρου, με στόχο να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες σχολικές εκδρομές, τόσο από την ΠΕ Ξάνθης όσο και ευρύτερα από την ΠΑΜΘ και την υπόλοιπη Ελλάδα. Μέσω των σχολικών εκδρομών μπορεί να τονωθεί και η τοπική οικονομία άλλωστε, ενώ όπως σημειώνει ο Ανάργυρος Προμοίρας, Ειδικός Σύμβουλος Τουρισμού ΠΕ Ξάνθης, υπάρχει πρόθεση για την συνολική τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, ώστε να δοθούν περισσότερα κίνητρα σε μαθητές – και όχι μόνο – για εξορμήσεις στην ορεινή ζώνη.
Το XanthiNea.gr βρέθηκε στο κέντρο υποδοχής επισκεπτών του Δασαρχείου Σταυρούπολης και συνομίλησε με τον Παναγιώτη Βαφείδη, δασολόγο και υπεύθυνο του Τμήματος Προστασίας Δασών καθώς και τον Ανάργυρο Προμοίρα.