Τα 3 μυστικά για να διαρκέσει ο γάμος σας μια ζωή – Τι λέει ειδική σύμβουλος σχέσεων

Κοινοποίηση:
greenthumb

Μία σύμβουλος σχέσεων, που είναι παντρεμένη εδώ και 52 χρόνια, αποκαλύπτει τα τρία κορυφαία μυστικά για να διαρκέσει ο γάμος σας μέχρι τα γεράματα.

Η Δρ. Barbara Grossman λέει ότι τα προβλήματα που είχε στον δικό της γάμο της προσέφεραν τις απαραίτητες προσωπικές εμπειρίες για να δίνει τις πιο κατάλληλες συμβουλές. Η Barbara Grossman παντρεύτηκε σε ηλικία 20 ετών τον άντρα που αγάπησε στο πανεπιστήμιο, τον Michael Grossman. Τώρα οι δυο τους εργάζονται μαζί ως σύμβουλοι σχέσεων.

«Παντρευτήκαμε πολύ νέοι και νιώσαμε αμέσως μία οικειότητα. Ήταν σαν να πλέουμε με ένα ιστιοπλοϊκό σε γαλήνια νερά, ήταν όλα υπέροχα, ομαλά», είπε στο Business Insider η Δρ. Barbara Grossman.

Οι σχέσεις αλλάζουν καθώς ωριμάζετε

«Δεν είστε πλήρως διαμορφωμένοι ως άνθρωποι όταν διανύετε τη δεύτερη δεκαετία της ζωής σας. Όλες οι σχέσεις αλλάζουν καθώς ωριμάζετε». Όταν έφθασαν στα 30, άρχισαν οι συγκρούσεις στο ζευγάρι. «Ονομάσαμε αυτή την περίοδο «φάση του αγώνα για την εξουσία», είπε Grossman.

Το θέμα της τότε ήταν η ανάγκη της να εδραιώσει την ταυτότητά της, έξω από τους ρόλους της ως σύζυγος και μητέρα. «Ο Μάικλ δούλευε πολλές ώρες για να χτίσει την καριέρα του», είπε και η απουσία του από το σπίτι, ενώ εκείνη φρόντιζε τις κόρες τους, τη δυσαρεστούσε. «Ήθελα περισσότερη ανεξαρτησία και αυτοέκφραση», πρόσθεσε.

Καυγάδες και ξεσπάσματα θυμού στον γάμο

Όταν ξεκίνησαν οι καυγάδες και τα ξεσπάσματα θυμού, απευθύνθηκαν σε σύμβουλο σχέσεων στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν, στον άνθρωπο που έμελλε να γίνει ο μέντοράς της.

«Μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι ο Μάικλ έπρεπε να μάθει περισσότερα για τα συναισθήματα και εγώ έπρεπε να ηρεμήσω. Έπρεπε να ακούσουμε πως βλέπει ο άλλος τα πράγματα και να μην βιαζόμαστε να πούμε ένα αντεπιχείρημα ή να προσπαθούμε να τον διορθώσουμε», ανέφερε.

Η Grossman και ο σύζυγός της έγραψαν το βιβλίο «Αγάπη χωρίς ηλικία: Η σέξι επιστήμη του να είσαι ερωτευμένος για πάντα» και όπως είπε ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνικές.

Τα 3 μυστικά για να πετύχει ο γάμος σας

Σύμφωνα με τη Grossman, υπάρχουν τρία μυστικά που κάνουν τον γάμο να αντέξει για μια ζωή.

Μοιραστείτε τα συναισθήματα που κουβαλάτε
Αφιερώστε χρόνο στο σεξ και τη συντροφικότητα
Εκφράστε τα παράπονά σας
1. Μοιραστείτε τα συναισθήματα που κουβαλάτε

Η Grossman είπε ότι είναι σημαντικό οι σύντροφοι να συζητούν τις εμπειρίες της ζωής τους, που είχαν πολύ πριν συναντηθούν, ειδικά την παιδική τους ηλικία.

«Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να μιλήσουν για το παρελθόν τους γιατί συνήθως αποκαλύπτει τους «ιστορικούς» λόγους για τη συμπεριφορά, τις απόψεις και τη στάση τους», είπε ο γιατρός.

«Αν ανοιχτείτε για καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανεπίλυτων συναισθημάτων προς ένα μέλος της οικογένειας, φίλο ή εραστή, αναπτύσσεται κατανόηση, εμπιστοσύνη και σύνδεση».
Τόνισε ότι ο δεσμός της με τον σύζυγό της έγινε πιο δυνατός όταν της μίλησε για την τεταμένη σχέση του με τη μητέρα του. Σε αντάλλαγμα, εκείνη του μίλησε για τον φόβο της εγκατάλειψης αφού δεν τη μεγάλωσε ο βιολογικός της πατέρας. «Λέω στα ζευγάρια ότι η σχέση με τον σύντροφό σας είναι η ευκαιρία σας να θεραπεύσετε το παρελθόν σας».

Η Grossman είπε ότι η σχέση της με τον σύζυγό της ωφελήθηκε πολύ όταν ο σύζυγός της αποφάσισε να κάνει μαζί της μαθήματα χορού σάλας. «Ο Μάικλ συμφώνησε να μάθει χορό σάλας επειδή η γιαγιά μου ήταν επαγγελματίας χορεύτρια και ο άντρας μου ήξερε ότι ήταν πάντα το όνειρό μου», σημείωσε η Grossman, που έχει επτά εγγόνια.

«Ένιωσα ότι ήταν η απόλυτη χειρονομία αγάπης, υποστήριξης και σεβασμού».

2. Αφιερώστε χρόνο στο σεξ και τη συντροφικότητα

Όπως είπε η 72χρονη σύμβουλος σχέσεων, το σεξ είναι πρωταρχικής σημασίας σε κάθε δεκαετία γάμου. «Το να είστε γυμνοί μαζί θρέφει τη σχέση σας. Είναι καλό να έχουμε μια τακτική «συνταγή» για αγάπη και οικειότητα, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε», δήλωσε.

Τα τακτικά ραντεβουδάκια τις νύχτες είναι σημαντικά για το ζευγάρι που μπορεί να μοιράζεται κάτι που ευχαριστεί και τους δύο. Για τους Grossman είναι ο χορός σάλας. Όταν στα 60 τους ανακάλυψαν ότι αρέσει και στους δύο, ήρθαν πιο κοντά και δυνάμωσε η έλξη που ένιωθε ο ένας για τον άλλον.

3. Εκφράστε τα παράπονά σας

Σύμφωνα με τη Grossman, οι σημαντικές διαφορές απόψεων δεν χρειάζεται να οδηγούν σε «πόλεμο». «Είναι εύκολο να μείνεις στα λάθη του άλλου και να αποσυρθείς, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την μεταξύ σας απόσταση», είπε στο Business Insider.

Η υγιής επιλογή είναι να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο τι συνέβη και να πείτε το πόσο πληγωθήκατε και γιατί.

«Ο μόνος τρόπος για να λυθεί ένα πρόβλημα είναι να το αντιμετωπίσεις. Οι άνθρωποι που «κάνουν στάση» και ακούνε, είναι πιο πιθανό να συνειδητοποιήσουν ότι ο σύντροφός τους είχε κάθε δικαίωμα να νιώθει πληγωμένος», πρόσθεσε.
«Χρειάζεται χρόνος, αλλά θα τους βοηθήσει να μάθουν από τα λάθη τους, να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και να συγχωρήσει ο ένας τον άλλον», κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response