Τα 9 λάθη μιας πρωτάρας μαμάς

Κοινοποίηση:
ΜΑΜΑ

Η μητρότητα είναι ένα παιχνίδι για το οποίο κανείς δεν μας προετοιμάζει. Όσα βιβλία και αν διαβάσουμε, όσες συμβουλές και αν πάρουμε από φίλες/ γνωστές, ακόμα και από την ίδια μας την μητέρα, δεν πρόκειται να εξαφανίσουν –ούτε καν να μειώσουν- την άγνοια και τις αγωνίες μας για τον καινούριο μας ρόλο. Έτσι, είναι επόμενο ότι, ως πρωτάρες μαμάδες, θα πέσουμε σε λάθη τόσο σε πρακτικό όσο και σε  ψυχολογικό επίπεδο. Αν περιμένετε το μωρό σας, δείτε τι θα πρέπει να αποφύγετε μόλις γίνετε για πρώτη φορά μητέρα.

1. Ο πανικός γίνεται δεύτερη φύση σας

Οι στιγμές πανικού για μία νέα μητέρα ενδεχομένως μπορούν να ταυτιστούν με τις στιγμές που είναι ξύπνια και απλώς… σκέφτεται! Η ανασφάλεια ότι κάνει τα πάντα λάθος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περνάει όλα –μα όλα!- για πρώτη φορά την δικαιολογούν, όμως δεν την αφήνουν να χαρεί την κάθε στιγμή. Προσπαθήστε να μην ελέγχετε κάθε λεπτό αν αναπνέει το μωρό σας ή να ανησυχείτε αν σήμερα έφαγε λιγότερο από χθες. Δεν σας προτείνουμε να σταματήσετε να παίρνετε τηλέφωνο τον παιδίατρο ανά μία ώρα, γιατί ξέρουμε πόσο καθησυχαστικό είναι να μιλάτε μαζί του

2. Δεν αφήνετε τον μπαμπά να βοηθήσει

Τους πρώτους μήνες, ο δεσμός που αναπτύσσει το μωρό με τη μητέρα του δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σχέση που αποκτά με τον πατέρα του. Ωστόσο, αυτό δεν μας δίνει τη δικαιολογία να αποκόβουμε τον σύντροφό μας από τη φροντίδα του. Είτε γιατί την θεωρούμε καθαρά δικό μας καθήκον, είτε γιατί πολύ απλά δεν τον εμπιστευόμαστε (ναι, ας το παραδεχτούμε!), είναι μεγάλο λάθος να μην τον αφήνουμε να αναλάβει –έστω και λίγες- ευθύνες. Εξάλλου, χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια και το παιδί χρειάζεται τον μπαμπά του.

3. Παραμελείτε τον εαυτό σας

Ίσως ακούγεται εγωιστικό το ότι μια νέα μητέρα δεν πρέπει να παραμελεί τον εαυτό της, όμως στην ουσία είναι το αντίθετο. Είναι αυτονόητο ότι οι ανάγκες του μωρού μονοπωλούν –και πρέπει να μονοπωλούν-  το ενδιαφέρον, την προσοχή και την φροντίδα της, όμως και οι δικές της ανάγκες δεν πρέπει να μένουν πίσω. Εκτός του ότι ξαφνικά ένας άνθρωπος εξαρτάται αποκλειστικά από αυτήν, με αποτέλεσμα η ψυχολογία της να επηρεάζεται σημαντικά, το σώμα της νέας μαμάς χρειάζεται… ανάρρωση. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι μόνο και μόνο σωματικά, ο οργανισμός της γυναίκας επανέρχεται έξι εβδομάδες μετά την γέννα. Γι’ αυτό, η ξεκούραση, η καλή διατροφή, η ενυδάτωση και η περιποίηση του εαυτού της καλό θα είναι να μην έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Εξάλλου, μία ευτυχισμένη μαμά σημαίνει κι ένα ευτυχισμένο μωρό!

4. Κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό

Είτε από υπερβολική αγάπη, είτε από ανησυχία είτε από το άγχος του αποχωρισμού –έστω και αν αυτός είναι με διαφορά μόλις λίγων δωματίων- πολλές μαμάδες επιλέγουν να κοιμούνται μαζί με το νεογέννητο μωρό τους ή να το έχουν αγκαλιά μέχρι να θηλάσει και στο τέλος ο Μορφέας να αποκοιμίσει μαμά και παιδί. Μ’ αυτή την πρακτική, όμως, εκτός του ότι έχει πολλούς αντιπάλους από παιδοψυχολογικής άποψης, οι πιθανότητες τραυματισμού του αυξάνονται σημαντικά. Οι γονείς δεν μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις τους όταν κοιμούνται και έτσι, άθελά τους μπορεί να τραυματίσουν το μωρό.

Εκτός αυτού, έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου αυξάνεται όταν οι γονείς κοιμούνται με το παιδί αφού είναι πολύ πιθανό να το «πλακώσουν» στον ύπνο τους. Γι’ αυτό, αν θέλετε να το έχετε δίπλα σας, π0ροτιμήστε να τοποθετήσετε μια κούνια δίπλα στο κρεβάτι σας, στην οποία θα κοιμάται μόνο του ενώ είναι λίγα εκατοστά μακριά σας.

 5. Δεν ζητάτε βοήθεια στον θηλασμό

Ο θηλασμός είναι μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει μια νέα μητέρα. Συνήθως, όμως, προσπαθεί να πιέσει τον εαυτό της να το «περάσει» και αυτό, ακόμα και αν χρειάζεται πραγματικά βοήθεια. Έστω και μια συζήτηση με μια φίλη σας μητέρα ή η συμβουλή των ειδικών μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικές για να προσπεράστε τα εμπόδια τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

6. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μαμάδες

Οι μαμάδες, και ειδικά οι καινούριες στο άθλημα, έχουμε την τάση να συγκρίνουμε την ζωή μας με τη ζωή των άλλων μαμάδων. Αποτέλεσμα; Πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν τα καταφέρνουμε τόσο καλά όσο εκείνες και υποτιμάμε τον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας. Γι’ αυτό, να θυμάστε ότι κάθε μητέρα είναι διαφορετική, κάθε παιδί μοναδικό και ότι δεν υστερείτε σε τίποτα.

7. Κλείνεστε στον εαυτό σας

Σίγουρα το να είσαι νέα μαμά σημαίνει ότι περνάς τις περισσότερες ώρες κλεισμένη στο σπίτι, δίπλα στο μωρό, μεριμνώντας για την κάθε του ανάγκη. Όμως, αφού περάσει το διάστημα της προσαρμογής τόσο για εκείνο όσο και για εσάς, προσπαθήστε να… δείτε λίγο το φως του ήλιου. Διαφορετικά, τα αδικαιολόγητα νεύρα του ερημίτη θα είναι δεδομένα και οι καβγάδες με τον σύντροφο δεν θ’ αργήσουν να έρθουν.

Ακόμα και αν δεν αντέχετε να αποχωριστείτε το μωράκι σας από τόσο νωρίς, υπάρχουν δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε παρέα για να ξεσκάσετε εσείς και εκείνο να διασκεδάσει.

Όταν αισθανθείτε έτοιμη, θυμηθείτε λίγο τις παλιές σας συνήθειες και πηγαίνετε για δείπνο με τον άντρα σας ή βγείτε –έστω και για ένα γρήγορο- καφέ με την κολλητή σας.

8.  Συμβουλεύεστε το internet και όχι τον παιδίατρό σας

Στην εποχή της τεχνολογίας, πολλές φορές ακόμα και ο γιατρός αντικαθίσταται από την οθόνη του υπολογιστή και από ανώνυμους συμβουλάτορες ανά τον κόσμο, που μπορεί να έχουν άποψη ακόμα και για θέματα υγείας. Μην πέσετε στην παγίδα να συμβουλευτείτε κι εσείς το διαδίκτυο για θέματα σχετικά με το παιδί. Ακόμα και αν δεν ακολουθήσετε όλα όσα διαβάζετε, η σωρεία των πληροφορίων που θα βρείτε -στην πλειοψηφία τους κακές- είναι αρκετές για να σπείρουν τον πανικό. Εμπιστευθείτε μόνο τον παιδίατρό σας.

9. Ψωνίζετε τα πάντα

Με τον ερχομό του νέου μωρού, η αλήθεια είναι ότι μας πιάνει μια καταναλωτική μανία για να του προσφέρουμε τα πάντα! Εκατοντάδες ρούχα, που σ’ ένα μήνα δεν θα του κάνουν και ακριβά παιχνίδια, που είναι πολύ πιθανό να… καταστρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα γεμίζουν πλέον το σπίτι. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις αγορές σας και να κρατήσετε αυτά τα χρήματα για τις μελλοντικές ανάγκες του παιδιού, όταν θα τα χρειάζεται πραγματικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: