Όσο τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στη θάλασσα με αποκορύφωμα την κρίση του 2020 όταν οι δύο Στόλοι βρέθηκαν απέναντι σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τόσο πιο έντονη γινόταν η επιθυμία του Αεροπορικού Επιτελείου να εντάξει στο οπλοστάσιο του ένα ακόμη πανίσχυρο αντιπλοϊκό πύραυλο δίπλα στους «φονικούς» AM Exocet-39. O οποίος φυσικά δεν ήταν άλλος από τον Αμερικανικό Harpoon AGM-84.
Ένας αντίστοιχων δυνατοτήτων πύραυλος που μπορεί όμως να μεταφέρεται από τη «ραχοκοκαλιά» του αεροπορικού στόλου δηλαδή από τα μαχητικά F-16. Ήδη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε προσεγγίσει την Ουάσιγκτον προκειμένου να πάρει το ‘’πράσινο’’ φως αποδέσμευσης του πολύτιμου για τις Ελληνικές ανάγκες οπλικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες το «budget» αφορά την απόκτηση περίπου 60 πυραύλων τελευταίας γενιάς τα οποία προορίζονται για τα μαχητικά F-16, είτε στη διαμόρφωση Viper είτε στην block52+ adv στην οποία αναμένεται να αναβαθμιστούν τα 38 ‘’block 50’’. Ενώ ένας μικρός αριθμός Harpoon θα ενταχθεί στη ‘’φαρέτρα’’ των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3 ORION όταν αυτά τελικά παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό.
Με συνολικό βάρος 725 κιλά και βάρος εκρηκτικής κεφαλής στα 360 κιλά ο Harpoon AGM-84 μπορεί να πλήξει πλοία σε απόσταση έως και 270 χιλιόμετρα σύμφωνα με τον κατασκευαστή ανάλογα με το ύψος ρίψης και την ταχύτητα του αεροσκάφους που τον μεταφέρει. Πύραυλος με πολύ εξελιγμένα ηλεκτρονικά που μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε κάθε Μονάδα επιφανείας ακόμα και να βυθίσει μικρότερα πλοία όπως πυραυλακάτους.
Με την απόκτηση των Harpoon η Πολεμική Αεροπορία αποκτά τεράστιο πλεονέκτημα σε αποστολές ‘’Tayne’’ δηλαδή απέναντι σε ναυτικούς στόχους. Έτσι δεν θα είναι μόνο τα Rafale της 332 Πολεμικής Μοίρας ‘’Γεράκι’’ τα οποία θα μεταφέρουν αντιπλοικούς και συγκεκριμένα τους Exocet αλλά και τα F-16. Το Επιτελείο κατά συνέπεια θα μπορεί να επιλέξει να κρατήσει τις ‘’Ριπές’’ μόνο σε ρόλο ‘’air to air’’ ή να μοιράσει τις αποστολές μεταξύ Rafale και F-16. Και ενώ οι διαθέσιμοι αεροπορικοί Exocet οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τα Mirage 2000 στα Rafale έχουν ήδη επαναπιστοποιηθεί και είναι επιχειρησιακά πανέτοιμοι.
H εμπειρία από την κρίση το καλοκαίρι του 2020 κατέδειξε ότι η δυνατότητα χτυπημάτων των Τουρκικών Μονάδων Επιφανείας και από τον αέρα δίνει τεράστιο πλεονέκτημα και στο Πολεμικό Ναυτικό το οποίο ήδη διαθέτει τόσο τους πανίσχυρους Exocetblock III στ ις πυραυλακάτους του Στόλου όσο και τους Harpoon στις φρεγάτες. Με τις αεροπορικές εκδόσεις και των δύο όπλων στην Ελληνική ‘’φαρέτρα’’ ο Τουρκικός στόλος θα έχει να αντιμετωπίσει θανάσιμη απειλή με δύο διαφορετικά όπλα τόσο από την επιφάνεια όσο και από τον αέρα. Αποτέλεσμα οι πιθανότητες επιβίωσης του να περιορίζονται αν προσθέσει κανείς και την απειλή με τορπίλες από τα υποβρύχια ‘’214’’ και τα υπόλοιπα παλαιότερα.
ΜΠΑ ΠΩΣ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΑΝΑΙ ΑΥΤΟΙ????ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΗΝΤΑ STINGER…………………..