Η κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς οι εντάσεις γύρω από την έγκριση του προσχεδίου προϋπολογισμού έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός, υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια για την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά του σχετικά με περισσότερες δημοσιονομικές παραχωρήσεις. Αυτή η εξέλιξη αυξάνει τις πιθανότητες κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της ήδη ασταθούς κυβέρνησης.
Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση έχουν ουσιαστικά διακοπεί, ειδικά όσον αφορά τις απαιτήσεις του κόμματός της για αυξημένες δαπάνες στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τη Λεπέν, η κυβέρνηση δεν έδειξε καμία διάθεση να κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις, γεγονός που οδήγησε το Εθνικό Συναγερμό να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.
Η απειλή αυτή αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη σταθερότητα της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ. Με δεδομένη την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει, μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αναταραχή και πιθανώς να οδηγήσει σε νέες εκλογές. Η Λεπέν τόνισε ότι αν οι απαιτήσεις του κόμματός της δεν ληφθούν υπόψη στον προϋπολογισμό, τότε η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μονόδρομος.
Οι επόμενες μέρες μπορεί να είναι καθοριστικές για τη γαλλική κυβέρνηση.
Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Μπαρνιέ έκανε μια παραχώρηση ακυρώνοντας μια αύξηση του φόρου στην ηλεκτροδότηση. Την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Αντουάν Αρμάν δήλωσε διατεθειμένος να κάνει «παραχωρήσεις» στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προκειμένου να αποφύγει την οικονομική και δημοσιονομική «καταιγίδα» που θα προκληθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, αν καταρρεύσει η κυβέρνηση.
Ωστόσο η Λεπέν απαιτεί νέες παραχωρήσεις. Μια πρόταση μομφής «δεν είναι αναπόφευκτη» αν ο Μπαρνιέ συμφωνήσει να διαπραγματευτεί με το κοινοβούλιο για το προσχέδιο, τόνισε η ίδια η Λεπέν στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας La Tribune.
Η κυβέρνηση του συντηρητικού Μισέλ Μπαρνιέ, η οποία σχηματίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου έπειτα από πολλές εβδομάδες πολιτικής κρίσης μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που κήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη.
Ο Μπαρνιέ υπενθύμισε πρόσφατα ότι η Γαλλία έχει χρέη ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και πρέπει να προβεί σε περικοπή δαπανών.
Η κυβέρνησή του μειοψηφίας έχει καταθέσει έναν προϋπολογισμό λιτότητας. Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση στοχεύει να εξοικονομήσει 60 δισεκ. ευρώ.
Αύριο Δευτέρα θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Ο Μπαρνιέ έχει απειλήσει να κάνει χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος – που επιτρέπει την επικύρωση ενός νομοσχεδίου χωρίς να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο – μια επιθετική κίνηση η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της κυβέρνησης. Τα κόμματα της αριστεράς και της ακροδεξιάς θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση της κυβέρνησης στηρίζοντας από κοινού μια πρόταση μομφής.