Τελεσίγραφο… “πολέμου” του Ά. Γεωργιάδη στους ιδιώτες γιατρούς

Κοινοποίηση:
marcelo-leal-k7ll1hpdhFA-unsplash

Με αδιανόητες προειδοποιήσεις, που εκτοξεύονται από το βήμα της Βουλής, επιχειρεί  ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, να εξαναγκάσει τους ιδιώτες γιατρούς να κάνουν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους λόγω των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, απειλώντας με «δραστικά» μέτρα, που ενδέχεται να προβλέπουν την εξαίρεσή τους από το σύστημα συνταγογράφησης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις  εντολές του.

Μιλώντας στη Βουλή, και με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση της βουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτας Γρηγοράκου για το νοσοκομείο Μολάων Λακωνίας, ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στους ιδιώτες γιατρούς χαρακτήρισε «αδιανόητο» να επιδεικνύουν αδιαφορία για τις αδυναμίες των νοσοκομείων.

«Είμαι πολύ κοντά για πιο δραστικά μέτρα ως προς το πώς οι ιατροί εντός νομού θα στελεχώνουν ή όχι το δημόσιο νοσοκομείο  και αναφέρομαι σε ιδιώτες ιατρούς. Θεωρώ παντελώς αδιανόητο για εμένα ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πως λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του. Ένας ιατρός όταν κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του κράτους γίνεται κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του κράτους. Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή γιατί πριν φτάσω στην τελική μου απόφαση θέλω να δω μήπως υπάρξει αυτόβουλη απόφαση των ιδιωτών ιατρών», τόνισε ο Υπουργός χθες στη Βουλή, προσθέτοντας «εάν δεν υπάρξει καμία διάθεση και καμία συνεργασία από κανένα σας διαβεβαιώ ότι ο νυν υπουργός υγείας, η περίπτωση να βλέπει νοσοκομεία χωρίς ιατρούς και να βγαίνουν οι διαγωνισμοί συνεχώς άγονοι και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί μια ιδιωτική αγορά ιδιωτών ιατρών, που καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού με τη δική τους αμοιβή, θα μας βρουν απολύτως απέναντι και ο νοών νοείτω. Το κράτος έχει πολλούς τρόπους να δράσει».

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τους ιδιώτες γιατρούς, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε «δραστικά μέτρα» για το πώς αυτοί θα «πεισθούν» να βοηθήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν τις προσεχείς ημέρες.

Αυτό είναι το επιτελικό σχέδιο των «άριστων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ανάσχεση της δραματικής κατάστασης του ΕΣΥ. Εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθαρίζει ότι, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, οι προσλήψεις γιατρών που θα καλύψουν ικανό αριθμό οργανικών θέσεων, είναι κάτι που δεν προβλέπεται, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Σε ανακοίνωσή της σήμερα η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ), αναφέρει ότι «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού. Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πως θα αποζημιωθεί  για τη φαρμακευτική του δαπάνη».

Οι γιατροί κάνουν λόγο για οριζόντια τιμωρητικά  μέτρα  των ιατρών που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στην συνταγογράφηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των Παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «η ιδιωτική υγεία είναι απαραίτητη ως συμπλήρωμα του δημοσίου συστήματος, αλλά ο βασικός πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας στην ελληνική δημοκρατία ήταν είναι και θα είναι το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας. Όποιος ασχολείται με την υγεία στην Ελλάδα πρέπει να προσέχει ως κόρη οφθαλμού το ΕΣΥ από όποια θέση και να είναι» με τους γιατρούς να απαντούν ότι «όσον αφορά τις απειλές επίταξης, αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί χειροκροτήθηκαν για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί πολιτική επιλογή μιας κυβέρνησης που θα την χαρακτηρίζει».

Ο υπουργός χρεώνει την αδιαφορία για τα δημόσια νοσοκομεία και την κατάσταση στην  οποία έχει βρεθεί η δημόσια υγεία στους ιδιώτες γιατρούς, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση νομοθετεί οι γιατροί του ΕΣΥ να δουλεύουν και ιδιωτικά και ενώ φέρθηκε με το «γάντι» στα ιδιωτικά θεραπευτήρια όταν τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να διαχειριστούν το κύμα των κρουσμάτων covid κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν οι νοσούντες πέθαιναν εκτός ΜΕΘ.

Πέρα από αυτό, ο κ. Γεωργιάδης μοιάζει να αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι πια για κανέναν γιατρό δεν είναι ελκυστικές οι συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ, καθώς είναι πλέον γνωστό ότι οι γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να λάβουν μέρος σε διαδικασίες που υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων, γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα κληθούν να εργαστούν σε συνθήκες απόλυτης σωματικής και πνευματικής εξάντλησης και πως θα αμειφθούν τελικά γι’ αυτό με μισθούς πείνας.Πάντως, ακόμη και αν εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας το μέτρο, τότε οι συνέπειες θα είναι τραγικές και για τους ασθενείς, καθώς θα πρέπει να κάνουν ουρές έξω από τα Κέντρα Υγείας για να συνταγογραφήσουν τη θεραπεία τους, αφού οι γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι ελάχιστοι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. Να μας εχει ο θεος γερους αυτη την εποχη γιατι οι αροστοι θα την πληρωσουν πρεπει να εχουν καθαρο μυαλο για να κανουν σωστες εξετασεις

  2. ΑΥΤΗ Η ΚΟΚΚΙΝΟΚΩΛΗ ΜΑΪΜΟΥ, ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ … ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΟ ΤΕΛΟΣ …….
    ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ !!

  3. Απορώ με τα σχόλια. Δηλ πίστευετε ότι οι γιατροί που επέβαλλαν τα εμβόλια είναι αυτοί που καλούνται να βγάλουν το φίδι από τη τρύπα; Μαγιορκινης, Παγώνη και ΣΙΑ; αλήθεια τώρα;
    Αυτοί φτιάχτηκαν για 2 ζωές.

  4. Αυτό είναι το πρόβλημα. 5κ/2023 για παράδειγμα. αργείς πολύ!

  5. Απορώ πως ακόμα δεν σε εχουν αρπάξει απο το λαιμό. Δεν εχεις αφησει τιποτα όρθιο. Απο την αλλη ομως καλα να πάθουν και ολοι αυτοί που συμφώνησαν για τα εμβόλια και πηραν το μέρος της κυβέρνησης. Τωρα λουστήτε τον

  6. Στα τσακιδια και οι απατεωνες γιατροι που τα τσεπωσαν στο covid στην πλατη της υγειας μας, και ο Εβραιοτσολιας-Προδοτης Αδωνις

  7. καλα να παθουν οι γιατροι, οταν επρεπε να μας προστατεψουν απο το πειραματικο φονικο προιον του ισραηλ και των ΗΠΑ ολοι οι κολογιατροι κανανε μουγγα στη στρουγγα. ευχομαι ολοι οι γιατροι που νοσοκομοι που ειναι στη λιστα ΝΟΒΑΡΤΙ΅και ΟΣΟΙ ΣΠΡΩΞΑΝ το ΦΟΝΙΚΟ σκευασμα ΚΟΒΙΝΤ να πανε στα τσακιδια

Comments are closed.