Τελευταίες προετοιμασίες στο Παρίσι για την τελετή έναρξης των Ολμπιακών στον Σηκουάνα: 300.000 θεατές και 45.000 αστυνομικοί – Ελεύθεροι σκοπευτές και drone

Κοινοποίηση:
βφβδφβ

Καθώς το Παρίσι προβαίνει στις τελικές προετοιμασίες για τους επερχόμενους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η μεγάλη τελετή έναρξης κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα την Παρασκευή έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή πρόκληση για την ασφάλεια, η οποία, όπως ελπίζουν οι διοργανωτές, δεν θα χαλάσει την εορταστική ατμόσφαιρα.

Για πρώτη φορά, η τελετή έναρξης των Αγώνων δεν θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο. Αντ’ αυτού, δεκάδες βάρκες θα μεταφέρουν χιλιάδες αθλητές και καλλιτέχνες σε μια πλωτή παρέλαση 6 χιλιομέτρων στον Σηκουάνα, αναδεικνύοντας την ομορφιά και την ιστορία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι αναμένεται να παραταχθούν στις δύο όχθες του ποταμού για να παρακολουθήσουν την τελετή, μαζί με 45.000 αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένων μελών των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων επέμβασης της Γαλλίας που έχουν εκπαιδευτεί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ελεύθεροι σκοπευτές θα αναπτυχθούν στις κορυφές των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής και θα υπάρχει σύστημα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία εν μέσω κορυφαίας ασφάλειας, η οποία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Tony Estanguet, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Παρισιού 2024, σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

«Μέρος του στόχου είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια και να προσφέρουμε έναν φανταστικό εορτασμό των Αγώνων. Αλλά για να έχεις αυτού του είδους τη μοναδική γιορτή, πρέπει επίσης να έχεις ένα πολύ ισχυρό σχέδιο ασφαλείας. Και αυτό είναι το ζητούμενο», συμπλήρωσε.

Η τελετή, η οποία θα ξεκινήσει στις 7:30 μ.μ. τοπική ώρα (8.30 μ.μ. ώρα Κύπρου), θα είναι «μια μεγάλη τοιχογραφία» που θα γιορτάζει το Παρίσι, τη Γαλλία και τους Αγώνες και θα συνυφαίνει την παραδοσιακή παρέλαση των αθλητών με καλλιτεχνικές παραστάσεις και στοιχεία πρωτοκόλλου, δήλωσε ο Thomas Jolly, καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης.

Με τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία και τις ανησυχίες για την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας, η Γαλλία βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας. Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο Παρίσι θα έρθουν σε έντονη αντίθεση με την ατμόσφαιρα των τελευταίων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το 2021, οι οποίοι έλαβαν χώρα σε άδεια γήπεδα, και μάλιστα ένα χρόνο αργότερα από το προγραμματισμένο, λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τρομοκρατικές απειλές για την τελετή που θα εγκαινιάσει τους Αγώνες στο Παρίσι, οι οποίοι θα διαρκέσουν έως τις 11 Αυγούστου.

Ωστόσο, σε περίπτωση που προκύψουν συγκεκριμένες ανησυχίες, υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, τα οποία είτε προβλέπουν τον περιορισμό της τελετής στην πλατεία Τροκαντερό κοντά στον πύργο του Άιφελ, είτε να μεταφέρεται στο στάδιο Stade de France.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: