Η προεκλογική αναμέτρηση για τις προεδρικές εκλογές του 2020 έχει αρχίσει – κατά κάποιον τρόπο. Μετά την αποχώρηση του Μπέρνι Σάντερς, την Τετάρτη, από τον αγώνα για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχουν πλέον κανέναν άλλον να αντιμετωπίσουν παρά ο ένας τον άλλον.
Οι δύο άνδρες έχουν ήδη χαράξει σαφή στρατηγική για τον προεκλογικό αγώνα, παρουσιάζοντας την εκλογική αναμέτρηση ως μια επιλογή μεταξύ της πεισματικά παραδοσιακής αντίληψης του Μπάιντεν για το πώς πρέπει να είναι η αμερικανική ηγεσία και την υπερηφάνως διχαστική προσέγγιση του Τραμπ. Ωστόσο, οι παραδοσιακές δραστηριότητες του προεκλογικού αγώνα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό «παγωμένες» εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Για το προβλεπτό μέλλον, η πανδημία θα επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα στον προεκλογικό αγώνα και κάλλιστα θα μπορούσε να μετατρέψει τις εκλογές σε συζήτηση με μοναδικό θέμα την επίδοση του Τραμπ στη διάρκεια της κρίσης.
Ο Μπάιντεν αντί να πανηγυρίσει τη νίκη του, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά το μήνυμά του, παραμένει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένος στο σπίτι του και απευθύνεται στους ψηφοφόρους μέσω της τηλεόρασης και του Διαδικτύου. Και ο Τραμπ έχει ακυρώσει όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ωστόσο πολιτικοί του σύμμαχοι και μέλη της οικογένειάς του εξακολουθούν να επιτίθενται στον Μπάιντεν μέσω Ιντερνετ. Ωστόσο, ο Τραμπ απευθύνεται καθημερινά στο έθνος μέσω της συνέντευξης Τύπου που δίνει στον Λευκό Οίκο.
Αντανακλώντας το στενάχωρο κλίμα, η πρώτη απευθείας συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα δεν ήταν μια δημόσια σύγκρουση, αλλά ένα ιδιωτικό τηλεφώνημα τη Δευτέρα όπου οι δυο τους συζήτησαν το θέμα της πανδημίας, αποκαλύπτοντας στη συνέχεια ελάχιστες λεπτομέρειες. Η περίοδος της αμοιβαίας αβρότητας είναι απίθανο να διαρκέσει πολύ. Ο Τραμπ επιτίθεται διαρκώς, σκληρά και προσωπικά στον Μπάιντεν, ενώ προσπαθεί να υπερασπιστεί τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση επικρίνοντας επιλογές της κυβέρνησης Ομπάμα, συχνά με παραπλανητικό τρόπο.
Ακόμη και την Τετάρτη, με την πανδημία να θερίζει, ο Τραμπ προσπάθησε να καλλιεργήσει τον διχασμό μεταξύ των Δημοκρατικών, υπονοώντας ότι το κατεστημένο του κόμματος στάθηκε εμπόδιο στον Σάντερς. Είναι σαφές πως ο Τραμπ υπολογίζει ότι οι Δημοκρατικοί θα είναι στις εκλογές τόσο διαιρεμένοι όσο ήταν το 2016. Ωστόσο, ο Μπάιντεν και ο Σάντερς έχουν επιδείξει αμοιβαίο σεβασμό, ακόμη και θαυμασμό, με τον δεύτερο να εξαίρει την Τετάρτη το χαρακτήρα του Μπάιντεν και τον τέως αντιπρόεδρο να χαιρετίζει το μέγεθος και τον παλμό του πολιτικού κινήματος του Σάντερς.
Παρόλο που ο Σάντερς δεν έχει υποστηρίξει αμέσως την υποψηφιότητα Μπάιντεν, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώσει ότι υπάρχει προσωπικό χάσμα μεταξύ τους. Ο Μπάιντεν πιέζεται από άλλα στελέχη των Δημοκρατικών και από υποστηρικτές του κόμματος να ασκήσει εντονότερη κριτική στον Τραμπ και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση. Ηδη, ομάδες που σχετίζονται με τους δύο υποψηφίους δαπανούν εκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να καθορίσουν την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τον κορωνοϊό.
Οι δημοσκοπήσεις
Ο πολιτικός αντίκτυπος που θα έχει η πανδημία εξακολουθεί να είναι ασαφής. Η μικρή ενίσχυση στις δημοσκοπήσεις τον περασμένο μήνα φαίνεται ότι υποχώρησε γρήγορα. Ο Μπάιντεν προηγείται στις περισσότερες σφυγμομετρήσεις έναντι του Τραμπ, ωστόσο η διαφορά τους ποικίλλει σημαντικά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση για το CNN που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το 55% των Αμερικανών θεωρεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία.
Υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες οι ψηφοφόροι είναι όλο και περισσότερο δυσαρεστημένοι με την αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος δεν καταβάλει σοβαρή προσπάθεια να περιορίσει τις καυστικές του επιθέσεις επί προσωπικού, τη στιγμή που η οικονομία στενάζει, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται σημαντικά και οι ψηφοφόροι αναζητούν καθησυχαστικά μηνύματα.
Ακόμη και οι σύμμαχοι του Τραμπ παραδέχονται ότι οι αυτές οι εκλογές θα κριθούν από την επίδοση του Τραμπ κατά τον χειρισμό της κρίσης. Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν πως η κρίση έχει παραμερίσει ή έχει τουλάχιστον επισκιάσει τον Μπάιντεν, η επίδοση του οποίου θα είναι πολύ λιγότερο σημαντική για την έκβαση των εκλογών αν ο Τραμπ χειριστεί αποτελεσματικά την κρίση τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες.
Από την πλευρά του ο Τραμπ πειραματίζεται με διάφορα προεκλογικά μηνύματα, καθώς ετοιμάζεται να αντικαταστήσει αυτό που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα. Ορισμένες φορές φαντάζει αποφασισμένος να πει ότι χάρη σε αυτόν περιορίστηκε ο αντίκτυπος της πανδημίας, ενώ άλλες φορές προτιμάει το μήνυμα ότι ο κορωνοϊός σταμάτησε τεχνητά την οικονομική ανάπτυξη και πως οι ψηφοφόροι θα πρέπει να τον εμπιστευθούν ξανά για να οικοδομήσει για δεύτερη φορά «τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», όπως είπε τη Δευτέρα.
Αυτές οι Ηνωμένες πολιτείες με πάνω από 300 εκατομμύρια πληθυσμό δεν είχε νέους ανθρώπους και έβαλαν τα δυο γερόντια να μονομαχήσουν;