Τενερίφη: Ο τρομακτικός «μαύρος διάβολος» – Γιατί το αρπακτικό της αβύσσου βρισκόταν στην επιφάνεια

Κοινοποίηση:

Το ψάρι γνωστό ως  “μαύρος διάβολος” (Melanocetus Johnsonii), εντοπίστηκε για πρώτη φορά μερικά χιλιόμετρα στα ανοικτά από τις ακτές της Τενερίφης, προκαλώντας κατάπληξη καθώς ζει σε μεγάλα βάθη στις τροπικές και υποτροπικές θάλασσες και τώρα το ερώτημα είναι πώς βρέθηκε στην επιφάνεια…

Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιες εικόνες, τις οποίες τράβηξε ο φωτογράφος David Jara Boguñá, ο οποίος τις δημοσίευσε στο προφίλ του στο Instagram μαζί με τη ΜΚΟ Condrik, η οποία ερευνά τους καρχαρίες στην περιοχή.

Στην ανάρτησή του σχολίασε:«Αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη παρατήρηση ενός ενήλικου δείγματος στον κόσμο στο φως της ημέρας και στα επιφανειακά ύδατα. Είναι ένα θρυλικό ψάρι που λίγοι άνθρωποι είχαν το προνόμιο να παρατηρήσουν ζωντανό».

Το αρπακτικό που ζει στα βάθη

Αυτό που κάνει την παρατήρηση ξεχωριστή είναι κυρίως το γεγονός ότι ο “μαύρος διάβολος” κινείται συνήθως σε βάθος τουλάχιστον 600 μέτρων. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Condrik, μέχρι στιγμής μόνο ενήλικα δείγματα είχαν εντοπιστεί νεκρά ή θανάσιμα τραυματισμένα από υποβρύχια. Ο “μαύρος διάβολος” είναι ένα αρπακτικό που ζει σε βάθη έως και 2.000 μέτρα. Χρησιμοποιεί το ραχιαίο του εξάρτημα γεμάτο βιοφωσφορίζοντα βακτήρια ως δόλωμα για να προσελκύσει το θήραμά του. Ακριβώς όπως παρουσιάζεται στην ταινία “Finding Nemo”.

Γιατί βγήκε στην επιφάνεια

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί γιατί ήρθε τόσο κοντά στην επιφάνεια. Σύμφωνα με την υπόθεση του Ngo, το δείγμα του “μαύρου διαβόλου” μπορεί να έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια. Ή μπορεί να εκμεταλλεύτηκε ένα ανοδικό ρεύμα, το οποίο το έσπρωξε προς την επιφάνεια. Ή ίσως έτρεχε να ξεφύγει από κάποιο αρπακτικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response