Τεράστια «πληγή» το ελαιόλαδο: Οι λόγοι που οδηγούν σε πτώση των τιμών

Κοινοποίηση:
dakos

«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αποζημίωση για τους παραγωγούς μας. Έχουμε μιλήσει με το Υπουργείο, έχουμε διεκδικήσει και πρέπει να διεκδικήσουμε και στη συνέχεια να πάρουν οι παραγωγοί μας αποζημιώσεις», επισήμανε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στις ζημιές που έχουν σημειωθεί στην ελαιοπαραγωγή.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, o περιφερειάρχης δήλωσε πως «από τη μια έχουμε 100 εκ. ευρώ ζημιές στον αγροτικό τομέα κι από την άλλη 100 εκ. στον τουρισμό από την Thomas Cook. Συνεπώς η οικονομία της Κρήτης πλήττεται».

Ο Στ. Αρναουτάκης σημείωσε πως η φετινή χρονιά ξεκίνησε για πρώτη φορά νωρίς λόγω της τροπολογίας που είχε κατατεθεί εγκαίρως. «Είχαμε έξι ψεκασμούς στο Λασίθι κι όμως δεν αποφύγαμε τα προβλήματα. Μεγάλα προβλήματα, σε όλο τον βορρά της Κρήτης. Είναι δεδομένο πως πρέπει να υπάρξει αποζημίωση και είμαστε όλοι ενωμένοι για να διεκδικήσουμε για καλύτερη δακοκτονία», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, σημειώνοντας παράλληλα πως μπορεί ο Υπουργός στο Συμβούλιο Υπουργών της Δευτέρας στις Βρυξέλλες να ζητήσει και από την Ε.Ε. να εξετάσει τη δυνατότητα αποζημίωσης λόγω της ολικής καταστροφής.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης τόνισε πως οι εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν στην Κρήτη προκάλεσαν οξύτατο πρόβλημα και τόνισε πως σε συνεργασία με τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού «έχουμε προχωρήσει στην επεξεργασία πρότασης που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποζημίωση των αγροτών», σημειώνοντας πως υπάρχει υποβάθμιση της ποιότητας σε πολλές περιπτώσεις αλλά και στην ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

«Καμπανάκι» και για την ποιότητα του λαδιού

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί, οι συνεταιρισμοί και λοιποί φορείς τους για την κατάσταση που επικρατεί φέτος στο νησί λόγω των προβλημάτων στην ελαιοπαραγωγή.

Όπως ανέφεραν αρκετοί παραγωγοί και συνεταιριστές μιλώντας στο agrotypos.gr, ο δάκος από τις 10 Σεπτεμβρίου έχει κάνει στην κυριολεξία επέλαση στα λιοστάσια του νησιού, ενώ οξύτατα προβλήματα υπάρχουν λόγω και της προσβολής του καρπού από μύκητες, όπως μας είπαν γεωπόνοι από το νησί. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η συγκομιδή να τελειώνει πρόωρα σε πολλές περιοχές, ενώ ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής αντί για έξτρα παρθένο να βγαίνει βιομηχανικό προϊόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή του παραγωγού.

«Η κατάσταση στο νησί διαμορφώνεται τραγική. Από τις 10 Σεπτεμβρίου η επέλαση του δάκου στο νησί είναι ανεξέλεγκτη. Ραντίσαμε πολλές φορές, αλλά αποτέλεσμα δεν είδαμε. Σα να μην μας έφτανε ο δάκος, υπάρχουν από άκρη σε άκρη του νησιού στα λιοστάσια εκτεταμένες προσβολές από μύκητες, που απ’ ό,τι φαίνεται πρέπει να είναι γλοιοσπόριο. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την τεράστια ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου, που αντί για έξτρα παρθένο, μας βγαίνει βιομηχανικό. Εμείς εδώ όμως στην Κρήτη δεν έχουμε υποδομές για το βιομηχανικό ελαιόλαδο, οπότε η χρονιά πρέπει να θεωρείται χαμένη για τους συναδέλφους μας», τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Ο δάκος έχει καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τον καρπό, ενώ υπάρχουν και προσβολές από μύκητες, όπως φαίνεται, χωρίς όμως να ξέρουμε ακριβώς έως ώρας αν είναι γλοιοσπόριο, όπως ακούγεται. Ο καρπός λόγω των προσβολών πέφτει στο έδαφος, υπάρχει μεγάλη απώλεια της παραγωγής, ενώ κι αυτός που είναι ακόμα στα δέντρα, κινδυνεύει με πτώση λόγω της κακοκαιρίας και των ισχυρών ανέμων. Εκτός αυτών η κατάσταση με τις οξύτητες στο παραγόμενο προϊόν έχει ξεφύγει. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Απαιτείται συστράτευση όλων των φορέων, ώστε να αναδειχθεί κατά πρώτο λόγο το πρόβλημα και μετά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων μέσω της έρευνας, η οποία τα τελευταία χρόνια, απλά δεν… υπάρχει», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος μας είπε ότι σε όλο το νησί η κατάσταση είναι αυτή και ότι πλέον τα πολύ ποιοτικά ελαιόλαδα είναι ελάχιστα. Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση που έχει ο ίδιος ενδέχεται το επόμενο διάστημα να επισκεφθεί το νησί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, που έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα.

«Με τις συνθήκες που διαμορφώνεται και τις μεγάλες ζημιές από το δάκο, δεν συμφέρει τους παραγωγούς πλέον να πάνε να μαζέψουν τις ελιές. Από έξτρα παρθένα ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,5 που παράγαμε έως πέρσι, φέτος έχουμε πάει στις 2 μονάδες και το προϊόν είναι βιομηχανικό. Πέραν του δάκου φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλες προσβολές, αλλά αν δεν σταλεί δείγμα στο Μπενάκειο, δεν μπορούμε να πούμε αν είναι γλοιοσπόριο. Εδώ στην περιοχή μας το μάζεμα ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου και κανονικά τελειώναμε στις 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο φέτος, ολοκληρώνεται πολύ πρόωρα, καθώς δεν συμφέρει», μας είπε από την πλευρά του ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας, κ. Γιώργος Πρεκατάκης.

«Έως τις 15 Οκτωβρίου βγάζαμε καλά και ποιοτικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Έκτοτε μιλάμε για καταστροφή. Οι οξύτητες κυμαίνονται μεταξύ 1,5 και 2,5. Εκτός των παραγωγών έχουμε και μεις τα ελαιουργεία πρόβλημα με αυτή την κατάσταση», τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Παπαδομανωλάκης, παραγωγός και τυποποιητής ελαιολάδου από τα Χανιά, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο Ακρωτήρι Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε εγρήγορση λόγω των προβλημάτων είναι όλοι οι φορείς της Κρήτης, μεταξύ άλλων και η Περιφέρεια, η οποία και έλαβε πρωτοβουλία για συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

«Πάγωσε» η αγορά ελαιολάδου

Η αγορά του ελαιολάδου έχει νεκρώσει, οι συναλλαγές είναι ελάχιστες και οι τιμές πέφτουν συνεχώς.

Όπως αναφέρει το olivenews.gr, στην Ελλάδα μεμονωμένα βυτία για καλά φετινά εξαιρετικά παρθένα έχουν πουληθεί σε τιμές 3,30-3,40 ευρώ/κιλό (στη Λακωνία). Το μαυρολήσιο πιέζεται να υποχωρήσει σπάζοντας τα 2,60 ευρώ/κιλό. Επίσης, γίνονται συναλλαγές σε διάφορες τιμές για ελαιόλαδα που (μάλλον πρέπει να) είναι μίγματα περσινών με φετινά.

Στην Ισπανία οι αγοραστές έχουν χαθεί από την αγορά, ενώ εδώ και λίγες ημέρες οι πωλητές, οι μεγάλες κοοπερατίβες, προχώρησαν σε μια ιδιότυπη απεργία παύοντας κάθε προσφορά με σκοπό να προκαλέσουν μια τεχνητή έλλειψη. Αυτό το «μπρα ντε φερ» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λίγες μόλις εβδομάδες πριν αρχίσει η συγκομιδή σε φουλ ρυθμούς και με δεδομένα τα περσινά αποθέματα.

Χαρακτηριστική της κρισιμότητας του θέματος της πτώσης των τιμών του ελαιολάδου είναι και η χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, καταγγέλλοντας το ζήτημα της τιμής του ελαιόλαδου και τις συνέπειες της χαμηλής τιμής, ζητώντας την ύπαρξη τιμής ασφαλείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«O Aγροτικος Συλλογος Γαργαλιανων, ακούγοντας την αγωνιά χιλιάδων συναδέλφων αγροτών για τα πολλαπλά προβλήματα του χώρου μας, θέλει να κάνει αναφορά – καταγγελία για το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα της εξευτελιστικής τιμής του ελαιολάδου που θα προκαλέσει κατάρρευση της αγροελαιοκομικης παραγωγής και οι συνέπειες αυτής θα καταστήσουν το χώρο της ελαιοκομικής παραγωγής άκρως απαγορευτικό για όσους ενδιαφέρονται ν’ απασχοληθούν ως αγρότες -παραγωγοί, εργάτες και γενικώς να συμπληρώσουν το προσωπικό – οικογενειακό τους εισοδημα.

Η φετινή παραγωγή που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς επιστήμονες του χώρου του ελαιολάδου ως εξαιρετική – σε θέμα ποιότητας – επειδή ευνοήθηκε από τις τις κλιματολογικές συνθήκες, την απουσία δάκου και την μη επιβάρυνση από ψεκασμούς – πέραν των προβλεπόμενων- δεν είναι δυνατόν το ελαιόλαδο να πωληθεί από τους παραγωγούς στους εμπόρους για «ένα κομμάτι ψωμί».

Σε μια περίοδο όπου η ελαιοσυγκομιδή είναι σχεδόν σε πλήρη εξέλιξη και τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν άλυτα όπως υψηλό εργατικό κόστος, μη επίλυση του ζητήματος των Εργοσήμων, δυσβάσταχτο ασφαλιστικό που ισοδυναμεί με δεύτερο φορολογικό , ο Aγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων εκφράζοντας τις ανησυχίες των αγροτών και όχι μόνο γιατί η ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας στηρίζεται σε ποσοστό άνω του 80% στο ελαιόλαδο διερωτάται προς τους αρμοδίους:» πως μ’ αυτήν την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή ελαιολάδου ο μικρομεσσαίος αγρότης θα μπορέσει να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του, ν’ ανταποκριθεί στην διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και φυσικά ν’ ανταποκριθεί στις πάσης φύσεως υποχρεώσεις ατομικές, οικογενειακές, φορολογικές»

Ολοκληρώνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η επιβιωση του αγρότη είναι καθοριστική για τη συνέχιση της επιβίωσης μιας σειράς προϊόντων – αγαθών και υπηρεσιών και καλούμε να τους εμπλεκόμενους φορείς να παρέμβουν στο κρίσιμο ζήτημα με την ύπαρξη τιμής – ασφάλειας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να επέμβουν στην κερδοσκοπία που γίνεται από πλευράς μεγαλεμπόρων του ελαιολάδου».

Βορίδης: «Δεν φέρουμε ευθύνη» για τη δακοκτονία

«Το Υπουργείο δε φέρει καμία απολύτως ευθύνη σε ότι αφορά τις δικές του κινήσεις για την έγκαιρη παροχή του προϊόντος φυτοπροστασίας για τη δακοκτονία» επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη με τον δάκο, όπως αναφέρει το patris.gr.

«Η εμπλοκή του Υπουργείου στο θέμα της δακοκτονίας αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού, προκειμένου να υπάρξει ο προμηθευτής του κατάλληλου προϊόντος φυτοπροστασίας. Ο σχετικός διαγωνισμός πέρυσι έγινε εγκαίρως. Το προϊόν φυτοπροστασίας είχε παρασχεθεί στις Περιφέρειες των οποίων ευθύνη αποτελεί η δακοκτονία» τόνισε ο Μ. Βορίδης.

Ο Υπουργός δήλωσε επιπροσθέτως ότι δόθηκε άμεσα εντολή να υπάρξει καταγραφή των ζημιών για ό,τι πρέπει να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημιώσεων στους παραγωγούς μέσω του μηχανισμού των ΠΣΕΑ σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία.

Έκανε σαφές πάντως ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε εγρήγορση για το θέμα της προσβολής των ελαιοκαλλιεργειών από τον δάκο σε όλο το νησί.

Συμπλήρωσε δε, ότι για την προμήθεια του σκευάσματος για τη δακοπροστασία του 2020 έχει ήδη υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση μιας επιστημονικής επιτροπής προκειμένου να μελετηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τη δακοκτονία, τον μύκητα «γλοιοσπόριο» και άλλους νέους κινδύνους, ο Υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί, τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχει ήδη πρόγραμμα, το οποίο «τρέχει» ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με προϋπολογισμό 144.000 ευρώ, που εξετάζει και εφαρμόζει συγκεκριμένες πρακτικές, σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες είναι το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, το Λασίθι αλλά και η Τριφυλία, η Φωκίδα, η Σάμος και η Λέσβος και παρακολουθεί τόσο το ζήτημα της προστασίας όσο και αυτό του προγράμματος δακοκτονίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Ο/Η Ελλαδιανος ιθαγενης αγελης αριστεροδεξιων φυλαρχων (5) λέει:

    και φως πραοταο χαριζω,εγω στην αγρια τη νυχτια.Τον πλουτο πια δεν τον φωτιζω,συ μ ευλογεις φτωχολογια( ο ποιητης εννοει οτι την παλια εποχη οι πλουσιοι αντικαθιστουσαν σιγα σιγα τα λαδοφαναρα με συγχρονο φωτισμο ενω οι φτωχοι διατηρουαν τα λαδοφαναρα).Κι απο τον ανθρωπο ταγμενη να φεγγω μπρος στην Παναγια,ειμαι η ελια η τιμημενη.Κ.Παλαμας.Οι Ενετοι ειχαν βγαλει δυο τρια διαταγματα οτι οποιος αγροτης φυτευε ελιες στα μερη μας τα οποια ηταν τοτε Ενετικη κτηση και μονοκαλιεργεια του εδιναν ενα χρυσο δουκατο ανα στρεμα.Οι ενετοι τοτε εκαναν εμποριο λαδιου και αλατιου σε ολη την ευρωπη μεχρι πανω την Αγγλια και δεν ειχαν τις ελιες οπως καποιοι ανιστορητοι ιστορικοι λενε οτι ειχαν τις ελιες μονο για να αναβουν λεει τα φαναρια της Βενετιας.Γι αυτο τωρα εχουμε εμεις ελιες με υψος πολυκτοικιας και τοσο χοντρο κορμο που δεν μπορουν να τον αγκαλιασουν δυο τρια ατομα μαζι.Αλωστε μια λαηκη παροιμια λεει ελιες απο του παπου σου κι αμπελια του χεριου σου.Οι φιλοι και αδελφοι Κρητες ας το συσκευασουν ας συνεταιριστουν να φτιαξουν πρατηρια να βγαλουν αδειες πωλησης λιανικης η χοντρικης συσκευσενου βιομηχανικου πρωτογενους χωρις καμια βιομηχανικη επεξεργασια ταλαιπωρια και διατροφικη υποβαθμιση και ας το προωθησουν στα ραφια απ ευθειας μονοι τους χωρις μεσαζωντες θα βγουν κερδισμενοι κι ας εχει και λιγη οξυτητα δε χαθηκε ο κοσμος τρωγεται μια χαρα το αγουρο ειναι πικρο πειραζει στο στομαχι,αλλωστε μιλαμε πλεον λογω κλιματικης αλλαγης για μονιμη κατασταση με τα βιομηχανικα λαδια που εφτασε και κει κατω

  2. Ο/Η Ελλαδιανος ηθαγενης αγελης αριστεροδεξιων φυλαρχων (4) λέει:

    ουτε αγριομελισες ουτε εντομα ουτε πουλια ουτε κυνηγια υπαρχουν οπως καποτε και με τα πολλα ραντισματα με ζιζανιοκτονα το εδαφος καιγεται χημικα χανει την οργανικη του συνθεση και τη συνοχη τους αφου οι ριζες των φυτων δυαλονται ερημοποιειται μαλακωνει και με τις δυνατες βροχες γινεται χυλος και παρασυρευαι το χωμα σε ποταμια και θαλασσες οι ελιες λογω απουσιας απαραιτητων γι αυτες εντομων υποπαραγουν και το εδαφος διαβρωνεται σχηματιζονται ρωγμες χασματα ,ενω το αεροπλανο-ελικοπτερο εκανε δολωματικο αεροψεκασμο,δηλ.το δακοκτονο ειχε γλυκο μελασα μεσα και ψεκαζε σε ζωνες ανα 500 μετρα σε μια τεραστια ζωνη καθε μερα πεντεξι χωριων και δεν γλυτωνε δακος ενω τωρα ψεκαζεις στο δικο σου κτημα τη μια μερα εδω ο αλλος την επομενη στο δικο του πιο κατω και ο δακος κανει κυκλους και αναμολυνση.Και ενα ποιημα:Η ΕΛΙΑ.Ειμαι του ηλιου.θυγατερα η πιο απ ολες χαηδευτη ,χρονια η αγαπη του πατερα σ αυτον τον κοσμο με κρατει.Οσο να γειρω νεκρωμενη,αυτον το ματι μου ζητει.Ειμαι η ελια η τιμημενη.Οπου κι αν λαχω κατοικια,δεν μου αποκλειουν οι καρποι.Ως τα βαθια μου γειρατεια,δε βρισκω τη δουλεια ντροπη.Μ εχει ο θεος ευλογημενη και ειμαι γεματη προκοπη.Φρικη,ερημια,νερο,σκοταδι τη γη τη θαψαν μια φορα.Εμε ζωης φερνει σημαδι στο Νωε η περιστερα.Ολης της γης ειχα γραμμενη την ομορφαδα και χαρα.Εδω στον ισκιο μου απο κατω ηρθ ο Χριστος ν αναπαυθει κι ακουσθηκε η γλυκια η λαλια του λιγο προτου να σταυρωθει.Το δακρυ του δροσια αγιασμενη εχει στη ριζα μου χυθει.Και φως πραοτατο χαριζω εγω στην αγρια

  3. Ο/Η Ελλαδιανος ηθαγενης αγελης αριστεροδεξιων φυλαρχων (3) λέει:

    το κρατος κλεινει τα ελαιοτρυβεια απο τον Φλεβαρη για να μη ρυπαινουν τις παραλιες και οι αγροτρες κοβουν τις ελιες καταστρεπτικη κοπη και τις πουλανε για καυσοξυλα,δηθεν για να τις κοντινουν να κανουν καλο λαδι μαδητο- ραβδιστο ,αλλα τις καταστρεφουν,γιατι δεν ειναι ολες οι πικοιλιες καταλληλες για κλαδεμα,ο καρπος σαπιζει και πανω στη κλαδεμενη ελια.Και τα ελαιοτρυβεια εκει που αλλωτε με τους αεροψεκασμους δουλευαν ολη τη βδομαδα μεχρι τα μεσανυχτα τωρα δουλευουν κανα δυο μερες τη βδομαδα μετα απο ραντεβου κι αν αργησες να πας καμια ωρα απο την ωρα που ανοιξε μπορει να εχουν τελειωσει να εχουν φηγει ολοι και να το βρεις κλειστο.Ουτε στις ελιες μπορουμε να παμε επειδη δεν συντηρουν τους αγρορικους δρομους σπαμε συνεχεια τα αυτοκινητα και αναγκαζομεστε και βαζουμε μηχανηματα και υλικα με δικα μας χρηματα καο φτιαχνουμε τους δρομους για να παμε στις ελιες που το λαδι ειναι εθνικο εξαγωγικο προηον.Η κουραση στις ελιες ειναι απιστευτη πολυ κουραση ποναμε ποδια χερια τα δαχτυλα των χεριων γεματα ουλες ανοιγουν οι κλειδωσεις βαζουμε τα χερια μας μεσα στις τρυπεες με τις οχιες και τους σκορπιους να τις μαζεψουμε,πολυς κοσμος εχει κανει βαριες εγχειρησεις στη μεση απο το βαρος με τα σακια τις ελιες.Με την καταργηση των αεροψεκασμων ολοι αφορασαν βυτεια και αντλιες ψεκαστικες και ψεκαζουν ολη μερα εκτος απο τις ελιες και αμπελια και κηπευτικα και χορτα και δεν φυτρωνει τιποτα καποτε με εναν πολεμο με ενα αποκλεισμο υπηρχαν χορτα για βοσκη για κρεας για γαλα για μαλι τωρα δεν υπρχουν ουτε πουλια ουτε εντομα αγριομελισες οπως καποτε υπαρxουν ο

  4. Οταν ραντιζε το αεροπλανο Ιουλιο σου γλυστραγε το σακι με τις ελιες απο τα χερια,σαν χελι απο τα πολλα λαδια που εβγαζε,τα κλαδια της ελιας λυγιζαν και εσπαγαν απο το βαρος του καρπου ,τα ελαιοτρυβεια δουλευαν 24ωρο για να προλαβουν πηγαιναμε στο ελσιοτρυβειο αρχες ιουλιου οχι με μπιτονια αλλα με βαρελια,δεν ειχαμε που να αποθηκευσουμε το πολυ λαδι ειχαμε γεμισει τις μεγαλες δεξαμενες στην αποθηκη ολες τιγκα μεχρι και τις κατσαρολες ειχαμε γεμισει και στο τελος δανειστηκαμε απο τον εμπορο βαρελια και το αποθηκευσαμε μερικες μερες εξω στο δρομο μεχρι να ελθει να το παρει και στο τελος εκλεινε ο νομαρχης με διαταγη του τα ελαιοτρυβεια μεσα ιουλιου γιατι διαμαρτυροταν οι ξενοδοχοι οτι ειχα μαυρισει οι παραλιες μουργες αππβκητα ελαιοτρυβειων και μας ξεμεναν μερικα σακια και τα αλεθαμε την επομενη χρονια.Οι ξερες ελιες ( οι κακαραντζες)το ξερετε οτι τρωγονται;Υπαρχει και ενα ειδος ελιας η μελολια με πλατυ και που ανοιχρο φυλλο οι οποιες μπορπουν να μαγειρευτουν,αφου αλλαξουμε το πρωτο νερο το με αλλο.Επισης υπαρχουν ελιες που βγαζουν περισσοτερο και γεροτερο καρπο απο αλλες αλλα δεν ειναι ανθεκτικες και σταθερες οσο η λιανοελια που ειναι σταθερη αξια.Οι αεροψεκασμοι καταργηθηκαν λογω του καρκινογωνου λεμπαησιντ.Ο ισπανοι δεν καταργησαν το σρτοπλανο το ελικοπτρτο τους αεροψεκασμους αλλα το λεμπαησιντ και κανουν αεροψεκασμους με οικολογικα δακοκτωνα γι αυτο και ειναι μακραν οι πρωτοι παγκοσμιως σε παραγωγη.Τωρα η συγκομιδη τελειωνει τα μεσα Φεβρουαριου γιατι σαπιζει ο καρπος τα ελαιοτρυβεια τα κλεινουν με διαταγη απο το φλεβαρη και οι υπηρεσιες για να μη ρυπαινουν και

  5. Ο/Η Επαγγελματιας εφυσυχαστης ικανοποιημενων πλειοψηφιων λέει:

    Εμεις εχουμε μεγαλες ελιες και βγαζουμε απο ανεκαθεν βιομηχανικο λαδι επεδη δεν θελουμε να τις κλαδεψουμε για να βγαζουμε τη διπλασια ποσοτητα,επειδη αυτοι που βγαζουν παρθενο ελαιολαδο κλαδευουν τις ελιες και κανουν ψυχρη συνθλιψη σε χαμηλες δηλαδη θερμοκρασιες καο τροφες ειτε.Το βιοηχανικο λαδι τρωγεται κι αυτο εμεις τρωμε συνεχεια απο αυτο,ομως οι εμποροι το αγοραζουν χυμα πολυ φτηνο γιστι η ευρωπαηκη ενβση επετρεψε την εισαγωγη απο τυνισια μαροκο 600.000 τονοι αδασμολογητο επειδη γερμανικες κ.λπ. κατασκευαστικες ευρωπαηκες εταιριες εκει κατω κανουν εργα.Επισης φετος η τηνυσια υπερπαρηγαγε πανω απο 300.000 τονους εξτρα παρθενο λογω ευνοηκων καιρικων συνθηκων ελλειψης δακου το οποιο πουλαει το πολυ δυομισι ευρω το κιλο καοετδι οι ιτλσοι εμποροι πομπερισι δεν ερχοντι εδω να αορασουν.Οι επιδοτησεις εχουν περιοριστει κατω απο το μισο λογω νεας καπ κοινης αγροτικης πολιτικης.Η ρωσσια σταματησε να το αγοραζει ως αντιππινα στο ευρωπαηκο εμπραργκο στη ρωσσια για την κριμαια.Επισης εχει περιοριστει και η ελαιοκομικη περιοδος.Οταν ραντιζε το αεροπλανο ο καρπος εμενε πανω στα κλαρια μεχρι τον Μαηο και μετα αρχιζε και επεφτε.Αν εκανε δυνατο αερα ειτε χαλαζι κοντα στα χριστουγεννα και επεφταν κατω στα δυχτια ελιες αγουρες μαζευαμε λιγο αγουρολαδο αλλα δεν μας αρεσε γιατι ηταν λιγο πικρο και μας πειραζε στο στομαχι.Μετα τον Μαηο αρχιζε το μαζεμα και τελιωναμε αρχες Ιουλιου το μαζεμα.Αρχες Ιουλιου ο καρπος ηταν σκετο λαδι και φλουδα σου γλυστραγε το σακι με τις ελιες σαν χελι απο τα λαδια που

Comments are closed.