«Διαζύγιο» από την καθημερινότητα παίρνει σιγά- σιγά η κυβέρνηση η οποία με δυσκολία τη διαχειρίζεται.
Το κυβερνητικό crash test της καθημερινότητας είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις και πόσο κοντά είναι η κυβέρνηση στα αιτήματά τους και όχι με βάση το χρόνο παραμονής τους στο οδικό δίκτυο.
Όμως, η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) δείχνει ότι απέχει πολύ από μία ουσιαστική παρέμβαση που θα βοηθήσει τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.
Η πολιτική ηγεσία κάνει λόγο για στοχευμένη οικονομική στήριξη των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που αφορούν πάνω από 730.000 νοικοκυριά, ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Οι ενισχύσεις καλύπτουν τους πρώτους δύο μήνες του 2024
Ειδικότερα, για τον Ιανουάριο η οικονομική στήριξη διαμορφώνεται σε 26€/MWh και για τον Φεβρουάριο σε 18€/MWh, αντιστοίχως, για το σύνολο της κατανάλωσης των δικαιούχων.
Αξίζει να σημειωθεί πως με τις παραπάνω ενισχύσεις απορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους, όπως αυτό προκύπτει από τις προ κρίσεως τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η συνολική αξία της οικονομικής στήριξης για το ρεύμα που παρέχεται στα εν λόγω νοικοκυριά υπερβαίνει τα 8,6 εκατ. ευρώ και παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Ποια είναι η πραγματικότητα για τα νοικοκυριά
Τον Ιανουάριο η ενίσχυση είναι τα 26 ευρώ ανά MWh. Η μέση τιμή ανά MWh του Ιανουαρίου ήταν στα 135 ευρώ ανά MWh. Τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο ΚΟΤ θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα 109 ανά MWH. Σε ανάλυση με βάση χρέωση ανά KWh , το κράτος δίνει 0,026 ευρώ, η μέση τιμή είναι 0,135 ανά KWh και το νοικοκυριό θα πληρώσει την υπόλοιπη αξία που υπολείπεται που είναι τα 0,109 ευρώ.
Δηλαδή η κυβέρνηση καλύπτει το 19% της κατανάλωσης του μήνα και το υπόλοιπο 81% το ευάλωτο νοικοκυριό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πιο δυσκολες εποχές για την χώρα και στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ της περιόδου 2015 -2019 η οικονομική ενίσχυση ήταν στα 0,070 ευρώ ανά KWh όταν η μέση τιμή κόστους ήταν στα 0,085 ευρώ ανά KWh. Δηλαδή η κρατική οικονομική ενίσχυση κάλυπτε το 82% της αξίας του ρεύματος και το νοικοκυριό συμπλήρωνε ως ποσοστό το 18%.
Η σχέση κάλυψης του ενεργειακού κόστους για τα ευάλωτα νοικοκυριά διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021. Η ενεργειακή κρίση άλλαξε άρδην το τοπίο αλλά και η σχετική ομαλότητα που διανύουμε το τελευταίο διάστημα τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα είναι ευάλωτα θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν ρεύμα στο σπίτι του.
Τον Φεβρουάριο πέφτει η ενίσχυση.
Τον μήνα Φεβρουάριο, η κρατική ενίσχυση μειώνεται στα 18 ευρώ /MWh, που καθιστά ακόμη πιο δυσμενή τη σχέση ανάμεσα στην επιδότηση και την συμμετοχή του νοικοκυριού. Η κρατική ενίσχυση διαμορφώνεται στο 13% και το υπόλοιπο 87% θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό των ευάλωτων νοικοκυριών. Τα τιμολόγια των προμηθευτών σε γενικές γραμμές δεν άλλαξαν με τη ΔΕΗ να μειώνει τα πράσινο τιμολόγιο κατά 7%. Στην ενεργειακή αγορά του Φεβρουαρίου έπεσαν «κάποια πυροτεχνήματα» αλλά η μέση τιμή κινήθηκε στα ίδια επίπεδα
Τέλος, να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ έχει ως βασικό θέμα την ενίσχυση του ΚΟΤ που θεωρεί ότι έλυσε το θέμα των ευάλωτων νοικοκυριών.
Το μεγαλυτερο προβλημα αυτης της χωρας ειναι ο μητσοτακης….εαν φυγει η ελλαδα θα δει ασπρη μερα
αλλιως θα πεσει πεινα.