Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει συνεχώς έδαφος παγκοσμίως με τα κράτη να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να μην χαθεί το τρένο της τεχνολογικής προόδου. Η Ευρώπη παρακολουθεί στενά. Αν και βρίσκεται πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.
Με το μέλλον της αποδοτικότητας, και δη το εγγύς, να είναι συνυφασμένο με τη μίξη της τεχνογνωσίας την οποία κατέχει ο εργαζόμενος με τις ικανότητες τις οποίες διαθέτουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα της eurostat για την χρήση τεχνολογιών AI στις επιχειρήσεις της ΕΕ.
Δανία, Σουηδία και Βέλγιο έχουν πάρει κεφάλι και ηγούνται της… κούρσας. Χαμηλά στην κατάταξη η Ελλάδα αλλά γίνονται βήματα προόδου
Το 2024, το 13,5% των επιχειρήσεων στην ΕΕ με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη διεκπεραίωση των εργασιών τους, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2023. Τα υψηλότερα μερίδια κατέχουν οι επιχειρήσεις στη Δανία (27,6%), τη Σουηδία (25,1%) και το Βέλγιο (24,7%). Στον πάτο της σχετικής λίστας βρίσκεται η Ρουμανία (3,1%), η Πολωνία (5,9%) και η Βουλγαρία (6,5%).
Όλες οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση του μεριδίου των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες ΤΝ σε σύγκριση με το 2023, με τη Σουηδία να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση 14,7 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενη από τη Δανία (+12,4 ποσοστιαίες μονάδες) και το Βέλγιο (+10,9 ποσοστιαίες μονάδες). Αντίθετα, μέτριες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (+0,8 π.μ.), τη Ρουμανία (+1,6 π.μ.) και την Ισπανία (+2,1 π.μ.).
Όλες οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση του μεριδίου των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες ΤΝ
Κούρσα για να προλάβει τις εξελίξεις
Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη της ΕΕ έχοντας όμως κάνει σημαντική πρόοδο σε σχέση με το 2023 δείχνοντας να ακολουθούν τον ρυθμό των υπόλοιπων επενδύοντας στο μέλλον της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το 2024, στην Ελλάδα, περίπου το 9,8% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους χρησιμοποίησαν τεχνολογίες ΤΝ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2023, όταν το ποσοστό ήταν γύρω στο 7,2%. Παρά την αύξηση αυτή, η Ελλάδα εξακολουθεί να κοιτά με το κυάλι χώρες που ηγούνται στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Δανία, η Σουηδία και το Βέλγιο.
Tο χάσμα στην ψηφιακή υιοθέτηση περιορίζει την ανταγωνιστικότητα και το αναπτυξιακό δυναμικό των ελληνικών ΜμΕ
Αναλύοντας τα στοιχεία βλέπουμε πως οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τεχνολογίες ΤΝ για την «εξόρυξη κειμένων» (text mining) και τη δημιουργία φυσικού λόγου (natural language generation). Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν να αναλύουν Big Data (Μεγάλα Δεδομένα) και να δημιουργούν περιεχόμενο αυτόματα, γεγονός που τους επιτρέπει να βελτιώσουν τις στρατηγικές μάρκετινγκ και την εξυπηρέτηση πελατών.
Η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη, στο Παρίσι, ουσιαστικά ως ένας συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων γύρω από τον κρίσιμο αυτό τομέα. Είμαστε μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απονεμήθηκε το «AI Factory». Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την ψηφιακή υποδομή και την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού. Η ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές και εκπαίδευση μοιάζει επιτακτική, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
H Eλλάδα βρίσκεται ακόμα στην εποχή που κάνουν λιτανείες, όπως διαβάζουμε και στην εφημερίδα σήμερα.